Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

SMAKI WARMII, MAZUR ORAZ POWIŚLA NA STOŁACH EUROPY..pdf


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
35 odpowiedzi w tym temacie

#1 Gregtom

Gregtom

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 4249 postów
  • MiejscowośćDortmund-Rawicz

Napisano 07 sty 2015 - 02:01

Duzo przepisow..  :)

Tu link:   http://www.europedir...-smaki-2012.pdf



#2 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5742 postów

Napisano 13 lis 2018 - 19:08

Przeglądam te smaki regionalne i refleksje :

Zlot w Spychowie ;

1 Baba Ziemniaczana - występująca pod wieloma nazwami  - REWELACJA - a jadłem ich już trochę  :thumbsup:  ;)

2 Spontanicznie zrobione opieńki na naszych oczach  :thumbsup:  :clap:



#3 januszfeniks

januszfeniks

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1124 postów
  • MiejscowośćEłk

Napisano 13 lis 2018 - 19:29

Muski a jadłeś babkę ziemniaczaną na żeberkach?   



#4 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5742 postów

Napisano 13 lis 2018 - 20:49

a jadłeś babkę ziemniaczaną na żeberkach?
Niekoniecznie - wtedy jeszcze było to dla mnie tylko z mięsem :facepalm: 

#5 Papcio

Papcio

    Weteran

  • **VIP Junior**
  • 1879 postów
  • MiejscowośćRudnik sl

Napisano 13 lis 2018 - 22:24

Jadłem w Radomsku na mini zlocie - kugel się nazywało. Pyszne!



#6 JaGra

JaGra

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3147 postów
  • Miejscowośćmazowiecka wieś nad Wisłą

Napisano 14 lis 2018 - 07:51

1 Baba Ziemniaczana - występująca pod wieloma nazwami - REWELACJA - a jadłem ich już trochę :thumbsup: ;)

Waldek, a kto ją przygotował ?  Może wstawił by przepis jak takie smaczniste cudo wykonać :)



#7 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5742 postów

Napisano 14 lis 2018 - 08:32

a kto ją przygotował ?  Może wstawił by przepis jak takie smaczniste cudo wykonać
Przygotowała Ziezieżona :D  :thumbsup:  już męczyłem Ziezielonutkiego  :D  Byc może to też wynika z ilości kiełbasy tam zawartej - a jak była własnej ( zapewne ) produkcji - to wszystko będzie jasne  

#8 EL GREGOR

EL GREGOR

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 3728 postów
  • MiejscowośćBartoszyce

Napisano 14 lis 2018 - 08:47

:)  smaki z Warmii,wczorajszy obiad :tongue: sandacz z jeziora warmińskiego  :) 

 

Załączony plik  DSC01743.JPG   89,63 KB   6 Ilość pobrańZałączony plik  DSC01747.JPG   80,32 KB   6 Ilość pobrań



#9 JaGra

JaGra

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3147 postów
  • Miejscowośćmazowiecka wieś nad Wisłą

Napisano 14 lis 2018 - 10:07

już męczyłem Ziezielonutkiego

To jak już umęczysz to zapodaj na naszej stronie :D



#10 EL GREGOR

EL GREGOR

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 3728 postów
  • MiejscowośćBartoszyce

Napisano 14 lis 2018 - 13:10

:) pstrąg po Mazursku  :)  :D 

 

Załączony plik  DSC08843.JPG   95,25 KB   5 Ilość pobrańZałączony plik  DSC08846.JPG   89,93 KB   5 Ilość pobrań

 

Załączony plik  DSC08850.JPG   80,18 KB   5 Ilość pobrańZałączony plik  DSC08857.JPG   71,29 KB   5 Ilość pobrań

 

Załączony plik  DSC08861.JPG   80,67 KB   5 Ilość pobrańZałączony plik  DSC08863.JPG   57,94 KB   5 Ilość pobrań



#11 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5742 postów

Napisano 14 lis 2018 - 13:16

wczorajszy obiad

pstrąg po Mazursku 
Grzesiu Ty wiesz jak i co podkręcić - już jestem głodny  :thumbsup: Jak robisz tego sandacza? 

#12 EL GREGOR

EL GREGOR

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 3728 postów
  • MiejscowośćBartoszyce

Napisano 14 lis 2018 - 13:29

:) solę,pieprzę i odkładam na godzinę,marchew,cebulę,por lekko obsmażam  na oleju, na masełku smaczniejsze danie (zaczynam od marchewki potem dodaje resztę ,solę,pieprzę) w naczyniu szklanym na spód daję połowę farszy i resztą układam na rybie,dodaję szklankę wody i przykrywam folią aluminiową,piekę godzinę w tem 200C.Można dać więcej warzyw jakie się lubi lub ma w zasięgu reki :)



#13 ziezielony

ziezielony

    Weteran

  • **VIP**
  • 2053 postów

Napisano 14 lis 2018 - 16:34

Zlot w Spychowie ; 1 Baba Ziemniaczana

 

:) Muski, nic z tych rzeczy... demostrowany był Kartofelniak Nadnarwiański...żadna "Baba"..... :thumbsup: :laugh:

ZieZieŻona zczyniła zręcznie, przepis zapodam ochoczo, proszę o cierpliwości....choćby małe wiaderko.... :D



#14 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5742 postów

Napisano 14 lis 2018 - 16:52

nic z tych rzeczy... demostrowany był Kartofelniak Nadnarwiański...żadna "Baba".
O rany ….  słuchałem pieśni , śpiewałem czytałem nawet nie wiedziałem co mi tak smakowało -Qrcze... Kartofelniak Nadnarwiański   :D  :thumbsup: 
[Dodano: 14 lis 2018 - 16:52]

tak za Wikipedią :

W Polsce ta ziemniaczana potrawa jest znana i popularna w północno-wschodnich krańcach, na Podlasiu i Suwalszczyźnie (podlaska lub suwalska babka ziemniaczana)[4][5][6]. Między innymi na Mazurach i na Śląsku babka ziemniaczana nazywana jest kartoflakiem[7][8][9][10][11]. Inne polskie nazwy tej potrawy to: bugaj[12], pyrczok[13], rejbak[14][15], rajbak, parepac, kajzer, kugiel, bulbynek (ta ostatnia nazwa jest używana przez Polaków pochodzących ze Lwowa)[16][17].



#15 ziezielony

ziezielony

    Weteran

  • **VIP**
  • 2053 postów

Napisano 14 lis 2018 - 17:10

:) Muski, dzięki....czyli wyodrębniono nową jakość :laugh: :laugh: :laugh: :thumbsup:

KartoFlak.... opakowanie jelit... :thumbsup: :facepalm:


Użytkownik ziezielony edytował ten post 14 lis 2018 - 17:13


#16 roger

roger

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7185 postów
  • MiejscowośćW-wa & Lubuskie

Napisano 21 lis 2018 - 19:14

Jagra... Muski chyba się nie doczekacie na babę ... Proszę moją
Załączony plik  Kugel Rejbak baba ziemniaczana.pdf   484,4 KB   43 Ilość pobrań

Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka

#17 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5742 postów

Napisano 21 lis 2018 - 19:29

Proszę moją
Dzięki :thumbsup: - mam kilka przepisów- trochę robiliśmy  ;)  - Wyglądało ,że  wkładu mięsnego jest tam ze 30% ale smak był naprawdę dobry :thumbsup:  - o przeciętną bym nie pytał  :D . Wiesz to i rodzaj ziemniaków i wkładu itp.  Twoje wkleiłem do zasobów wiedzy kulinarnej :D  :thumbsup: 

#18 roger

roger

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7185 postów
  • MiejscowośćW-wa & Lubuskie

Napisano 21 lis 2018 - 20:00

Wiesz Waldeczku biorąc pod uwagę dzieje i pochodzenie tej potrawy nie sądzę aby "ktokolwiek kiedyś tam gdzieś" zastanawiał się nad gatunkiem ziemniaka czy % wkładem mięsnym
Miało być smacznie, tanio, tłusto czyli treściwie i do syta.
Sam nigdy tego nie odmierzam, robię na oko... Najlepsze następnego dnia, krojone podsmażone a do popicia maślanka, kefir lub wiejskie zsiadłe mleko ale to marzenie ściętej głowy

Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka

#19 jarekduch

jarekduch

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 526 postów
  • MiejscowośćMikołów

Napisano 21 lis 2018 - 20:43

Dzięki Roger za przepis.
Baba ziemniaczana to jest smak mojego dzieciństwa z Mazur. Jednak tamta receptura "przepadła". Teraz wypróbuję danie wg Twojego przepisu.

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 JaGra

JaGra

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3147 postów
  • Miejscowośćmazowiecka wieś nad Wisłą

Napisano 22 lis 2018 - 09:35

Dzięki. Panie inzynieze. :D






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych