Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

SMAKI WARMII, MAZUR ORAZ POWIŚLA NA STOŁACH EUROPY..pdf


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
35 odpowiedzi w tym temacie

#21 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5742 postów

Napisano 22 lis 2018 - 09:41

nigdy tego nie odmierzam, robię na oko... Najlepsze następnego dnia, krojone podsmażone a do popicia maślanka, kefir lub wiejskie zsiadłe mleko ale to marzenie ściętej głowy
Wszystko zawarłeś w tej wypowiedzi - telepatycznie moje mysli  :D  :thumbsup:  Ot po prostu goła prawda - mysle, że  większość SiBów sie z tym zgadza  :D  

#22 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4992 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 22 lis 2018 - 10:17

Smak ziemniaka ma naprawde wielkie znaczenie , u mnie, sa ziemniaki takie zwykle dostepne wszedzie tak paskudne ze nie wiem czy polska swinia by chciala jesc , pyzy robione przez ta sama osobe w PL i tutaj to 2 rozne potrawy smakowe , na niekorzysc tutejszych.



#23 sebarod

sebarod

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 421 postów
  • MiejscowośćKatowice

Napisano 22 lis 2018 - 13:31

Moja baba 

 

                    Załączony plik  ba1zm.jpg   73,11 KB   13 Ilość pobrań

 

                    Załączony plik  ba2zm.jpg   60,82 KB   5 Ilość pobrań

 

                    Załączony plik  ba3zm.jpg   63,73 KB   9 Ilość pobrań

                    

 



#24 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4992 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 22 lis 2018 - 13:44

@sebarod, mozna prosic przepis :)



#25 sebarod

sebarod

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 421 postów
  • MiejscowośćKatowice

Napisano 22 lis 2018 - 14:15

Przepis ... Chyba nie ma na to przepisu  ;)  Ziemniaki ok 2kg trę na drobne wiórki coś na styl szwajcarskich rosti odciskam wodę ,2-3cebule jedną trę z ziemniakami reszta jest krojona w kostkę i delikatnie przesmażona z boczkiem i kiełbasą plus świeży czosnek  ,3 jajka sól pieprz ,majeranek,tymianek, rozmaryn, kminek . Foremke wykładam w koło cieniutko krojonym boczkiem ,piekarnik 180st ok 2godz,foremka przykryta folią alu ,na koniec odkrywam do zrumienienia .


Użytkownik sebarod edytował ten post 22 lis 2018 - 14:17


#26 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5742 postów

Napisano 22 lis 2018 - 15:15

Chyba nie ma na to przepisu
I właśnie podałeś - ot taki szybki z głowy naturalny i smaczny  :thumbsup: 

#27 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4992 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 22 lis 2018 - 15:21

robilam kiedys ale to wyszlo mi jak taki gumiak zelatynowy  :)



#28 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 4610 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 22 lis 2018 - 15:56

Smak ziemniaka ma naprawde wielkie znaczenie , u mnie, sa ziemniaki takie zwykle dostepne wszedzie tak paskudne ze nie wiem czy polska swinia by chciala jesc , pyzy robione przez ta sama osobe w PL i tutaj to 2 rozne potrawy smakowe , na niekorzysc tutejszych.

 

Smak ziemniaka ma naprawde wielkie znaczenie , u mnie, sa ziemniaki takie zwykle dostepne wszedzie tak paskudne ze nie wiem czy polska swinia by chciala jesc , pyzy robione przez ta sama osobe w PL i tutaj to 2 rozne potrawy smakowe , na niekorzysc tutejszych.

 

Electro, musisz kupić odmianę King Edward (Mjölig), są wspaniale sypkie, i pyszne, od lat tylko tych ziemniaków w Szwecji używam. To dokładnie odpowiednik ziemniaka polskiego odmiany "Irga". spróbuj, a na pewno będziesz zadowolona. Są doskonałe do zup, jak i do wszelkiego rodzaju klusek :D.

Pozdrawiam



#29 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4992 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 22 lis 2018 - 15:59

Takie kupuje gdy musze ale wedlog mnie sa paskudne, i nijak im do najgorszych polskich :)  

ogolnie to my malo jemy ziemniakow , 1 kg na tydzien to nieraz za duzo , a takich gotowanych to na sypko, wogole malo


Użytkownik electra edytował ten post 22 lis 2018 - 16:09


#30 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5742 postów

Napisano 22 lis 2018 - 16:08

Smak ziemniaka ma naprawde wielkie znaczenie
:thumbsup:  :yes: i użytej wędliny

#31 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 4610 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 22 lis 2018 - 16:13

No cóż Electro, widocznie tam u Was w Stockholmie nie dostarczają dobrych odmian :D . Jako facet mający co nieco pojęcia w tej materii, z całą odpowiedzialnością twierdzę, a żyjąc w Skåne czterdzieści kilka lat, to wiem o czym piszę.  Skåne to region rolniczy, i King Edward który mamy możliwość nabywania tutaj jest naprawdę wspaniały, jest powtarzalny i  zdecydowanie bardzo dobry w swej klasie, zarówno smakowo jak i w konsystencji. Na pewno to odmiana ziemniaka nie gorsza niż ziemniaki jakie można nabyć w Polsce, zapewniam :D .



#32 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4992 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 22 lis 2018 - 17:12

Sverige u was sa duzo lepsze ziemniaki , mam znajama jest z Kungsbacka i mieszka w Sztochholmie i ona tez twierdzi ze sloliczne ziemniaki to paskuda , nim sprowadza bo przeciez z poludnia troche trwa bo u nas na skale to nic nie urosnie :)  Ja praktycznie swoje dorosle zycie gotuje tylko w Szwecji wiec tez mam pojecie  :tongue:  :D  

W Polsce tesciowa kupuje u jednej i tej samej pani i te ziemniaki sa super ...nie wiem jakie sa markietowe bo pewnie to jak i u nas :)


Użytkownik electra edytował ten post 22 lis 2018 - 17:15


#33 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 4610 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 22 lis 2018 - 17:37

W Ciechocinku spotkałem takich ludzi którzy prowadzą gospodarstwo ekologiczne, jak jestem w kraju to biorę u nich mleko świeże, nieodciągane, oraz śmietanę (śmietana jak krem) i czasami ser biały. Ten pan, na własne potrzeby uprawia bo ma zachowaną od lat odmianę której już dawno nie ma na rynku, sypką i białą niczym śnieg, naprawdę wspaniałą smakowo, ten ziemniak nazywa się "Alma", jadałem go parędziesiąt lat temu wstecz, kuzyni mieli je w swym gospodarstwie. Ale niestety już nie ma ani gospodarstwa, ani też kuzynów, ale odmian ponoć wraca. Autentyczny rarytas. Ten pan "po koleżeńsku", znając moje hobby, bo sobie gawędzimy przy każdej okazji, obdarowuje mnie tym rarytasem :D .

Tak ona wygląda : http://www.farmer.pl...zszu,45924.html



#34 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4992 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 22 lis 2018 - 17:44

Sverige tesciowa tez kupuje i u  babki co ma swoje , nie wiem co to za odmiana bo nie pytalam ale ziemniaki kupuje tylko u niej z roku na rok i sa wlasnie bialutkie puszyste mozna jesc praktycznie same tak dobrze  smakuja ,  :)



#35 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4890 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 22 lis 2018 - 21:36

Moja baba 

 

                    attachicon.gifba1zm.jpg

 

                    attachicon.gifba2zm.jpg

 

                    attachicon.gifba3zm.jpg

 

 

Oj jaka piekna, nie szara  :clap:  :clap:



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#36 sebarod

sebarod

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 421 postów
  • MiejscowośćKatowice

Napisano 23 lis 2018 - 17:31

Podziękował  ;)






Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych