Skocz do zawartości

SMAKI WARMII, MAZUR ORAZ POWIŚLA NA STOŁACH EUROPY..pdf


Gregtom

Rekomendowane odpowiedzi

  • 3 lata później...

Przeglądam te smaki regionalne i refleksje :

Zlot w Spychowie ;

1 Baba Ziemniaczana - występująca pod wieloma nazwami  - REWELACJA - a jadłem ich już trochę  :thumbsup:  ;)

2 Spontanicznie zrobione opieńki na naszych oczach  :thumbsup:  :clap:

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

a jadłeś babkę ziemniaczaną na żeberkach?
Niekoniecznie - wtedy jeszcze było to dla mnie tylko z mięsem :facepalm: 

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

1 Baba Ziemniaczana - występująca pod wieloma nazwami - REWELACJA - a jadłem ich już trochę :thumbsup:;)

Waldek, a kto ją przygotował ?  Może wstawił by przepis jak takie smaczniste cudo wykonać :)

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

a kto ją przygotował ?  Może wstawił by przepis jak takie smaczniste cudo wykonać
Przygotowała Ziezieżona :D  :thumbsup:  już męczyłem Ziezielonutkiego  :D  Byc może to też wynika z ilości kiełbasy tam zawartej - a jak była własnej ( zapewne ) produkcji - to wszystko będzie jasne  

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

wczorajszy obiad

 

pstrąg po Mazursku 
Grzesiu Ty wiesz jak i co podkręcić - już jestem głodny  :thumbsup: Jak robisz tego sandacza? 

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

:) solę,pieprzę i odkładam na godzinę,marchew,cebulę,por lekko obsmażam  na oleju, na masełku smaczniejsze danie (zaczynam od marchewki potem dodaje resztę ,solę,pieprzę) w naczyniu szklanym na spód daję połowę farszy i resztą układam na rybie,dodaję szklankę wody i przykrywam folią aluminiową,piekę godzinę w tem 200C.Można dać więcej warzyw jakie się lubi lub ma w zasięgu reki :)

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Zlot w Spychowie ; 1 Baba Ziemniaczana

 

:) Muski, nic z tych rzeczy... demostrowany był Kartofelniak Nadnarwiański...żadna "Baba"..... :thumbsup::laugh:

ZieZieŻona zczyniła zręcznie, przepis zapodam ochoczo, proszę o cierpliwości....choćby małe wiaderko.... :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

nic z tych rzeczy... demostrowany był Kartofelniak Nadnarwiański...żadna "Baba".
O rany ….  słuchałem pieśni , śpiewałem czytałem nawet nie wiedziałem co mi tak smakowało -Qrcze... Kartofelniak Nadnarwiański   :D  :thumbsup: 
[Dodano: 14 lis 2018 - 16:52]

tak za Wikipedią :

W Polsce ta ziemniaczana potrawa jest znana i popularna w północno-wschodnich krańcach, na Podlasiu i Suwalszczyźnie (podlaska lub suwalska babka ziemniaczana)[4][5][6]. Między innymi na Mazurach i na Śląsku babka ziemniaczana nazywana jest kartoflakiem[7][8][9][10][11]. Inne polskie nazwy tej potrawy to: bugaj[12], pyrczok[13], rejbak[14][15], rajbak, parepac, kajzer, kugiel, bulbynek (ta ostatnia nazwa jest używana przez Polaków pochodzących ze Lwowa)[16][17].

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jagra... Muski chyba się nie doczekacie na babę ... Proszę moją

Kugel Rejbak baba ziemniaczana.pdf

 

Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Proszę moją
Dzięki :thumbsup: - mam kilka przepisów- trochę robiliśmy  ;)  - Wyglądało ,że  wkładu mięsnego jest tam ze 30% ale smak był naprawdę dobry :thumbsup:  - o przeciętną bym nie pytał  :D . Wiesz to i rodzaj ziemniaków i wkładu itp.  Twoje wkleiłem do zasobów wiedzy kulinarnej :D  :thumbsup: 

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wiesz Waldeczku biorąc pod uwagę dzieje i pochodzenie tej potrawy nie sądzę aby "ktokolwiek kiedyś tam gdzieś" zastanawiał się nad gatunkiem ziemniaka czy % wkładem mięsnym

Miało być smacznie, tanio, tłusto czyli treściwie i do syta.

Sam nigdy tego nie odmierzam, robię na oko... Najlepsze następnego dnia, krojone podsmażone a do popicia maślanka, kefir lub wiejskie zsiadłe mleko ale to marzenie ściętej głowy

 

Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzięki Roger za przepis.

Baba ziemniaczana to jest smak mojego dzieciństwa z Mazur. Jednak tamta receptura "przepadła". Teraz wypróbuję danie wg Twojego przepisu.

„To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.”

Jonathan Carroll

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

nigdy tego nie odmierzam, robię na oko... Najlepsze następnego dnia, krojone podsmażone a do popicia maślanka, kefir lub wiejskie zsiadłe mleko ale to marzenie ściętej głowy
Wszystko zawarłeś w tej wypowiedzi - telepatycznie moje mysli  :D  :thumbsup:  Ot po prostu goła prawda - mysle, że  większość SiBów sie z tym zgadza  :D  

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Smak ziemniaka ma naprawde wielkie znaczenie , u mnie, sa ziemniaki takie zwykle dostepne wszedzie tak paskudne ze nie wiem czy polska swinia by chciala jesc , pyzy robione przez ta sama osobe w PL i tutaj to 2 rozne potrawy smakowe , na niekorzysc tutejszych.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przepis ... Chyba nie ma na to przepisu  ;)  Ziemniaki ok 2kg trę na drobne wiórki coś na styl szwajcarskich rosti odciskam wodę ,2-3cebule jedną trę z ziemniakami reszta jest krojona w kostkę i delikatnie przesmażona z boczkiem i kiełbasą plus świeży czosnek  ,3 jajka sól pieprz ,majeranek,tymianek, rozmaryn, kminek . Foremke wykładam w koło cieniutko krojonym boczkiem ,piekarnik 180st ok 2godz,foremka przykryta folią alu ,na koniec odkrywam do zrumienienia .

Edytowane przez sebarod
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.