Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Szynkowar bogdana b. za niewielką kasę.


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
126 odpowiedzi w tym temacie

#21 Hektor

Hektor

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1254 postów
  • MiejscowośćTarnów

Napisano 15 sty 2015 - 23:33

dzięki Olek , ale za małe...

A dzwoniłeś do Pospringu ?



#22 jumbo

jumbo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3291 postów
  • MiejscowośćRybnik

Napisano 15 sty 2015 - 23:41

...podają cennik na stronie - zes..śmiejesz się w cenie za sztukę - już pisałem - 40 zł netto za taką jaką pisałem w parametrach

 

najlepiej dają radę te sprężyny , które są w fittingach KEG-ów


Użytkownik jumbo edytował ten post 15 sty 2015 - 23:43


#23 Hektor

Hektor

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1254 postów
  • MiejscowośćTarnów

Napisano 15 sty 2015 - 23:57

..podają cennik na stronie

To albo ja jestem ślepy albo Ty inną stronę oglądasz :facepalm: Ja nie widzę żadnego cennika! 



#24 jumbo

jumbo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3291 postów
  • MiejscowośćRybnik

Napisano 16 sty 2015 - 00:04

Synu Priama - zobacz- http://www.sodemann-...tryk_ab_rustfri


ops , jeb...myliło mi się - to inny adres

 

ten Twój przedzwonię ...



#25 Hektor

Hektor

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1254 postów
  • MiejscowośćTarnów

Napisano 16 sty 2015 - 00:07

ten Twój przedzwonię ...

Noooooo bo już się obawiałem o moje zmysły :D

Daj znać co i jak.  


Użytkownik Hektor edytował ten post 16 sty 2015 - 00:07


#26 jumbo

jumbo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3291 postów
  • MiejscowośćRybnik

Napisano 16 sty 2015 - 00:10

...ale Ty przecież w tygodniu nie używasz... :devil: :devil: :devil: :devil:



#27 Hektor

Hektor

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1254 postów
  • MiejscowośćTarnów

Napisano 16 sty 2015 - 00:16

.ale Ty przecież w tygodniu nie używasz

I własnie dla tego zacząłem się obawiać  :D


Użytkownik Hektor edytował ten post 16 sty 2015 - 00:17


#28 bogdan b

bogdan b

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1609 postów
  • MiejscowośćOgrodzieniec

Napisano 18 sty 2015 - 19:43

Witam , wczoraj nastąpiła próba dwóch szynkowarów , których zadaniem było- prasowanie  mielonki.

Po konsultacji z Arkadiuszem zabrałem się do pracy .

Mięso peklowane ( 50% peklo i 50% sól ) 20 g/ kg

 

II b  wp 2.8 kg  peklowana 48 godz  - mielona na sitku fi 5 mm

 

Załączony plik  DSCF2135.JPG   67,84 KB   13 Ilość pobrań

 

Podgardle 1 kg peklowane  48 godz  - mielone na sitku fi 5 mm

 

Załączony plik  DSCF2133.JPG   42,87 KB   12 Ilość pobrań

 

III wp 0.6 kg peklowana 48 godz i pręga wołowa nie peklowana 0.6 kg ( doprawiona mieszanką peklo i soli przed  mieleniem) -sitko fi 2 mm

 

Załączony plik  DSCF2134.JPG   59,18 KB   12 Ilość pobrań

 

Następnie do mięsa drobno zmielonego dodałem przyprawy

 

Pieprz - 2 g / kg

Czosnek - 2 g / kg

Ziele angielskie - 0,2 g / kg

 

Podczas mieszania dodałem 20% wody i zamiast 3%  mąki ziemniaczanej dałem 3g / na kg coś mnie zaćmiło  :facepalm:  i podczas parzenia straciłem około połowy pysznego soku :devil:

Mimo takiej gafy mielonka wyszła bardzo dobrze sprasowana i pyszna , dzięki Arku za przepis :clap:

 

Farsz gotowy po mieszaniu .

 

Załączony plik  DSCF2138.JPG   68,68 KB   13 Ilość pobrań

 

Farsz powędrował w woreczki i do szynkowarów .

 

Załączony plik  DSCF2140.JPG   59,44 KB   13 Ilość pobrań

 

Przed parzeniem podłączyłem termometry farsz w tym momencie miał 15 - 16 st

 

Załączony plik  DSCF2141.JPG   51,88 KB   13 Ilość pobrań

 

Parzenie w temperaturze 73- 74 st  do osiągnięcia w środku 68 st .

 

Załączony plik  DSCF2143.JPG   55,18 KB   13 Ilość pobrań.

 

Po parzeniu -studzenie w zimnej wodzie przez 1 godz a następnie do lodówki na całą noc , oczywiście w całym uzbrojeniu - łącznie z sondami  termometru.

A o to efekt końcowy .

 

Załączony plik  DSCF2155.JPG   43,78 KB   12 Ilość pobrań          Załączony plik  DSCF2153.JPG   53,91 KB   13 Ilość pobrań.


Użytkownik EAnna edytował ten post 18 sty 2015 - 20:33
ort


#29 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 12680 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 18 sty 2015 - 20:03

i pręga wołowa nie peklowana 0.6 kg ( doprawiona mieszanką peklo i soli przed mieleniem)

 

 

Witaj Bogdanie :D

 

 Rozjaśnij mi dlaczego tak a nie np. posolona względnie peklowana tak długo jak inne mięsa . :D

 

 Gorąco pozdrawiam

 

 Wykonanie :thumbsup: :clap:


Użytkownik andrzej k edytował ten post 18 sty 2015 - 20:03


#30 bogdan b

bogdan b

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1609 postów
  • MiejscowośćOgrodzieniec

Napisano 18 sty 2015 - 20:36

Rozjaśnij mi dlaczego tak a nie np. posolona względnie peklowana tak długo jak inne mięsa . :D

 

Andrzeju to tylko dla tego, że jej wcześniej nie miałem i tak mnie naszło w ostatniej chwili ,jak byłem na zakupach żeby dodać trochę wołowiny :D .

Pozdrawiam również - serdecznie .


Podczas parzenia mielonki , miałem wolną chwile to zabrałem się za kega , który stoi u mnie już parę lat .

Wyciągnąłem z niego sprężynę i wyciąłem górę  - przyda się do parzenia wędzonek .

 

Załączony plik  DSCF2144.JPG   54,26 KB   11 Ilość pobrań     Załączony plik  DSCF2148.JPG   50,59 KB   11 Ilość pobrań

 

Tutaj dwie sprężyny z kegów , ta z lewej - Piast a z prawej - Warka

 

Załączony plik  DSCF2158.JPG   41,31 KB   10 Ilość pobrań

 

 

 



#31 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 12680 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 18 sty 2015 - 20:40

Wyciągnąłem z niego sprężynę i wyciąłem górę

 

 

 No i masz gar do parzenia wędlin :D

 

 

 :D



#32 jumbo

jumbo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3291 postów
  • MiejscowośćRybnik

Napisano 18 sty 2015 - 21:08

....i już masz nierdzewne sprężyny do szynkowarów ....



#33 bogdan b

bogdan b

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1609 postów
  • MiejscowośćOgrodzieniec

Napisano 18 sty 2015 - 21:19

.i już masz nierdzewne sprężyny do szynkowarów ..

 

 

Pytałem znajomego od złomu i właśnie przyniósł mi tą mniejsza z piasta a resztę keg już wywiózł , że ja wcześniej nie wiedziałem że w nich są sprężyny , już miał bym je wszystkie w domu . :) a teraz muszę czekać aż się znowu coś trafi :thumbsup:



#34 Papcio

Papcio

    Weteran

  • **VIP Junior**
  • 2028 postów
  • MiejscowośćRudnik sl

Napisano 18 sty 2015 - 21:58

Ja sprężyny swoje kupiłem w SURIS_ie  jest to jakaś spółka w której są części do maszyn rolniczych, można zamówić np. orkę czy jakiś kombajn. Kupić węgiel i jakieś tam fajne usługi jak plantowanie itp. A sprężyn jest sporo. Mają też nierdzewne.



#35 Hektor

Hektor

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1254 postów
  • MiejscowośćTarnów

Napisano 18 sty 2015 - 22:06

Tutaj dwie sprężyny z kegów , ta z lewej - Piast a z prawej - Warka

A był byś tak miły i podał wymiary? 



#36 bogdan b

bogdan b

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1609 postów
  • MiejscowośćOgrodzieniec

Napisano 18 sty 2015 - 22:08

A był byś tak miły i podał wymiary?

 

Idę zrobić pomiar.


Użytkownik bogdan b edytował ten post 18 sty 2015 - 22:18


#37 KarKan

KarKan

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1697 postów
  • MiejscowośćRawicz

Napisano 18 sty 2015 - 22:11

bogdan b Jeśłi tego KEGa byś nie potrzebował chętnie odkupię. Ile ma litrów?

#38 bogdan b

bogdan b

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1609 postów
  • MiejscowośćOgrodzieniec

Napisano 18 sty 2015 - 22:26

Wymiar sprężyn , ta większa 35 mm x 75 mm a mniejsza 23 mm x 60 mm , średnicy drutu nie jestem w stanie podać bo suwmiarka mi się gdzieś  schowała :D :facepalm: w przybliżeniu - mniejsza 1.5 mm , większa 2 mm

 

 

 

bogdan b Jeśłi tego KEGa byś nie potrzebował chętnie odkupię. Ile ma litrów?

 

30 litrów ale taki sprzęt zawsze się w domu przyda , więc nie mogę się go pozbyć .


Użytkownik bogdan b edytował ten post 18 sty 2015 - 22:28


#39 KarKan

KarKan

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1697 postów
  • MiejscowośćRawicz

Napisano 18 sty 2015 - 22:30

Wymiar sprężyn , ta większa 35 mm x 75 mm a mniejsza 23 mm x 60 mm , średnicy drutu nie jestem w stanie podać bo suwmiarka mi się gdzieś  schowała :D :facepalm: w przybliżeniu - mniejsza 1.5 mm , większa 2 mm

 

 

 

bogdan b Jeśłi tego KEGa byś nie potrzebował chętnie odkupię. Ile ma litrów?

 

30 litrów ale taki sprzęt zawsze się w domu przyda , więc nie mogę się go pozbyć .

 

 

Dziękuję za odpowiedź. Ja i tak potrzebuję 50 litrów na gar zacierny :) Pisałeś coś o koledze na złomie jakbyś coś trafił chętnie odkupię.



#40 Hektor

Hektor

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1254 postów
  • MiejscowośćTarnów

Napisano 18 sty 2015 - 22:32

Wymiar sprężyn , ta większa 35 mm x 75 mm a mniejsza 23 mm x 60 mm

OK dzięki

Średnicę podałeś wewnętrzną czy zewnętrzną? 

 

 

suwmiarka mi się gdzieś  schowała

 

Nie łam się,ja mam trzy i zawsze mam problem ze znalezieniem :facepalm:

Powiedz mi jeszcze czy ta większa sprężyna jest bardzo twarda?


Użytkownik Hektor edytował ten post 18 sty 2015 - 22:34





Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych