dzięki Olek , ale za małe...
A dzwoniłeś do Pospringu ?
Napisano 15 sty 2015 - 23:33
dzięki Olek , ale za małe...
A dzwoniłeś do Pospringu ?
Napisano 15 sty 2015 - 23:41
...podają cennik na stronie - zes..śmiejesz się w cenie za sztukę - już pisałem - 40 zł netto za taką jaką pisałem w parametrach
najlepiej dają radę te sprężyny , które są w fittingach KEG-ów
Użytkownik jumbo edytował ten post 15 sty 2015 - 23:43
Napisano 15 sty 2015 - 23:57
..podają cennik na stronie
To albo ja jestem ślepy albo Ty inną stronę oglądasz Ja nie widzę żadnego cennika!
Napisano 16 sty 2015 - 00:04
Synu Priama - zobacz- http://www.sodemann-...tryk_ab_rustfri
ops , jeb...myliło mi się - to inny adres
ten Twój przedzwonię ...
Napisano 16 sty 2015 - 00:07
ten Twój przedzwonię ...
Noooooo bo już się obawiałem o moje zmysły
Daj znać co i jak.
Użytkownik Hektor edytował ten post 16 sty 2015 - 00:07
Napisano 16 sty 2015 - 00:10
...ale Ty przecież w tygodniu nie używasz...
Napisano 16 sty 2015 - 00:16
.ale Ty przecież w tygodniu nie używasz
I własnie dla tego zacząłem się obawiać
Użytkownik Hektor edytował ten post 16 sty 2015 - 00:17
Napisano 18 sty 2015 - 19:43
Witam , wczoraj nastąpiła próba dwóch szynkowarów , których zadaniem było- prasowanie mielonki.
Po konsultacji z Arkadiuszem zabrałem się do pracy .
Mięso peklowane ( 50% peklo i 50% sól ) 20 g/ kg
II b wp 2.8 kg peklowana 48 godz - mielona na sitku fi 5 mm
DSCF2135.JPG 67,84 KB
13 Ilość pobrań
Podgardle 1 kg peklowane 48 godz - mielone na sitku fi 5 mm
DSCF2133.JPG 42,87 KB
12 Ilość pobrań
III wp 0.6 kg peklowana 48 godz i pręga wołowa nie peklowana 0.6 kg ( doprawiona mieszanką peklo i soli przed mieleniem) -sitko fi 2 mm
DSCF2134.JPG 59,18 KB
12 Ilość pobrań
Następnie do mięsa drobno zmielonego dodałem przyprawy
Pieprz - 2 g / kg
Czosnek - 2 g / kg
Ziele angielskie - 0,2 g / kg
Podczas mieszania dodałem 20% wody i zamiast 3% mąki ziemniaczanej dałem 3g / na kg coś mnie zaćmiło i podczas parzenia straciłem około połowy pysznego soku
Mimo takiej gafy mielonka wyszła bardzo dobrze sprasowana i pyszna , dzięki Arku za przepis
Farsz gotowy po mieszaniu .
DSCF2138.JPG 68,68 KB
13 Ilość pobrań
Farsz powędrował w woreczki i do szynkowarów .
DSCF2140.JPG 59,44 KB
13 Ilość pobrań
Przed parzeniem podłączyłem termometry farsz w tym momencie miał 15 - 16 st
DSCF2141.JPG 51,88 KB
13 Ilość pobrań
Parzenie w temperaturze 73- 74 st do osiągnięcia w środku 68 st .
DSCF2143.JPG 55,18 KB
13 Ilość pobrań.
Po parzeniu -studzenie w zimnej wodzie przez 1 godz a następnie do lodówki na całą noc , oczywiście w całym uzbrojeniu - łącznie z sondami termometru.
A o to efekt końcowy .
DSCF2155.JPG 43,78 KB
12 Ilość pobrań
DSCF2153.JPG 53,91 KB
13 Ilość pobrań.
Użytkownik EAnna edytował ten post 18 sty 2015 - 20:33
ort
Napisano 18 sty 2015 - 20:03
i pręga wołowa nie peklowana 0.6 kg ( doprawiona mieszanką peklo i soli przed mieleniem)
Witaj Bogdanie
Rozjaśnij mi dlaczego tak a nie np. posolona względnie peklowana tak długo jak inne mięsa .
Gorąco pozdrawiam
Wykonanie
Użytkownik andrzej k edytował ten post 18 sty 2015 - 20:03
Napisano 18 sty 2015 - 20:36
Rozjaśnij mi dlaczego tak a nie np. posolona względnie peklowana tak długo jak inne mięsa .![]()
Andrzeju to tylko dla tego, że jej wcześniej nie miałem i tak mnie naszło w ostatniej chwili ,jak byłem na zakupach żeby dodać trochę wołowiny .
Pozdrawiam również - serdecznie .
Podczas parzenia mielonki , miałem wolną chwile to zabrałem się za kega , który stoi u mnie już parę lat .
Wyciągnąłem z niego sprężynę i wyciąłem górę - przyda się do parzenia wędzonek .
DSCF2144.JPG 54,26 KB
11 Ilość pobrań
DSCF2148.JPG 50,59 KB
11 Ilość pobrań
Tutaj dwie sprężyny z kegów , ta z lewej - Piast a z prawej - Warka
DSCF2158.JPG 41,31 KB
10 Ilość pobrań
Napisano 18 sty 2015 - 20:40
Wyciągnąłem z niego sprężynę i wyciąłem górę
No i masz gar do parzenia wędlin
Napisano 18 sty 2015 - 21:08
....i już masz nierdzewne sprężyny do szynkowarów ....
Napisano 18 sty 2015 - 21:19
.i już masz nierdzewne sprężyny do szynkowarów ..
Pytałem znajomego od złomu i właśnie przyniósł mi tą mniejsza z piasta a resztę keg już wywiózł , że ja wcześniej nie wiedziałem że w nich są sprężyny , już miał bym je wszystkie w domu . a teraz muszę czekać aż się znowu coś trafi
Napisano 18 sty 2015 - 21:58
Ja sprężyny swoje kupiłem w SURIS_ie jest to jakaś spółka w której są części do maszyn rolniczych, można zamówić np. orkę czy jakiś kombajn. Kupić węgiel i jakieś tam fajne usługi jak plantowanie itp. A sprężyn jest sporo. Mają też nierdzewne.
Napisano 18 sty 2015 - 22:06
Tutaj dwie sprężyny z kegów , ta z lewej - Piast a z prawej - Warka
A był byś tak miły i podał wymiary?
Napisano 18 sty 2015 - 22:08
A był byś tak miły i podał wymiary?
Idę zrobić pomiar.
Użytkownik bogdan b edytował ten post 18 sty 2015 - 22:18
Napisano 18 sty 2015 - 22:26
Wymiar sprężyn , ta większa 35 mm x 75 mm a mniejsza 23 mm x 60 mm , średnicy drutu nie jestem w stanie podać bo suwmiarka mi się gdzieś schowała
w przybliżeniu - mniejsza 1.5 mm , większa 2 mm
bogdan b Jeśłi tego KEGa byś nie potrzebował chętnie odkupię. Ile ma litrów?
30 litrów ale taki sprzęt zawsze się w domu przyda , więc nie mogę się go pozbyć .
Użytkownik bogdan b edytował ten post 18 sty 2015 - 22:28
Napisano 18 sty 2015 - 22:30
Wymiar sprężyn , ta większa 35 mm x 75 mm a mniejsza 23 mm x 60 mm , średnicy drutu nie jestem w stanie podać bo suwmiarka mi się gdzieś schowała
![]()
w przybliżeniu - mniejsza 1.5 mm , większa 2 mm
bogdan b Jeśłi tego KEGa byś nie potrzebował chętnie odkupię. Ile ma litrów?
30 litrów ale taki sprzęt zawsze się w domu przyda , więc nie mogę się go pozbyć .
Dziękuję za odpowiedź. Ja i tak potrzebuję 50 litrów na gar zacierny Pisałeś coś o koledze na złomie jakbyś coś trafił chętnie odkupię.
Napisano 18 sty 2015 - 22:32
Wymiar sprężyn , ta większa 35 mm x 75 mm a mniejsza 23 mm x 60 mm
OK dzięki
Średnicę podałeś wewnętrzną czy zewnętrzną?
suwmiarka mi się gdzieś schowała
Nie łam się,ja mam trzy i zawsze mam problem ze znalezieniem
Powiedz mi jeszcze czy ta większa sprężyna jest bardzo twarda?
Użytkownik Hektor edytował ten post 18 sty 2015 - 22:34
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych