Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Piec chlebowy


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
4 odpowiedzi w tym temacie

#1 berciak

berciak

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 7 postów
  • MiejscowośćJarocin

Napisano 13 sty 2015 - 21:32

Witam

Przymierzam się do budowy pieca chlebowego mam dostęp do cegły szamotowej pochodzącej z rozbiórki pieca kaflowego.

Czy ktos sie orientuje czy cegła taka się nadaje?



#2 marek01

marek01

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 11 postów
  • MiejscowośćSzczecinek

Napisano 13 sty 2015 - 21:38

nadaje się.Sam z takiej cegły zrobiłem Piec i jestem zadowolony .   



#3 januszfeniks

januszfeniks

    Weteran

  • **VIP**
  • 1434 postów
  • MiejscowośćEłk

Napisano 13 sty 2015 - 21:44

W zależności od wyeksploatowania. Musi być stabilna i nie pękać od delikatnego uderzenia.   Może być już przepalona itp. i się rozsypywać. 



#4 marek01

marek01

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 11 postów
  • MiejscowośćSzczecinek

Napisano 13 sty 2015 - 23:01

To wiadomo ma być cała i twarda ja miałem cegły 10 letnie używane i uważam ze są lepsze i wytrwalsze jak nowe ponieważ mam hurtownie budowlaną i je sprzedaje  i to jest moje zdanie i paru moich klijentów



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#5 januszfeniks

januszfeniks

    Weteran

  • **VIP**
  • 1434 postów
  • MiejscowośćEłk

Napisano 14 sty 2015 - 06:53

Chyba cegła z nie używanego pieca ;)  bo po 10 latach palenia to nie sądzę by miała jakieś lepsze właściwości. Nie chcę się tu spierać. Ale jeśli już to co ją wzmacnia po tylu latach? Bo po tylu latach piec się rozbiera i uzupełnia nowym materiałem. Ponieważ traci swoje właściwości kumulacyjne itp.  Chyba ze piec był rzadko używany to i może stać 20 lat ;).  Cegła w piecu narażona jest na warunki ekstremalne, na wysoka temperaturę i wychładzanie. I jeśli kolega np. zastosuje cegłę która jest słaba i ma swoje lata to w piecu chlebowym będzie narażona na kontakt z bezpośrednia temperaturą. W piecu tylko część cegieł w ( palenisku)  jest narażona na takie warunki.  Jak każdy materiał ma swoją żywotność.Co za tym idzie piec  chlebowy zacznie pękać. W pomieszczeniu np. piec jest narażony na wolniejsze wychładzanie a piec chlebowy najczęściej stoi na zewnątrz i jest narażony na wilgoć oraz na szybsze spadki temperatur. Środowisko jest o wiele bardziej nie sprzyjające dla materiałów. I gdybyś np. podparł się wiedzą bo jesteś zdunem ok ale ze sprzedajesz cegłę to się ma ni jak do wiedzy. 






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych