lesniak Opublikowano 15 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 15 Stycznia 2015 (edytowane) Golonka gotowana w kwasie zapiekana. Składniki : 1 golonka duża (może być peklowana lub solona)Kilka liści laurowychKilka ziaren pieprzuKilka ziaren ziela angielskiego.2 litry kwasu z kiszonej kapusty.1 mała główka czosnku (nie koniecznie )2 łyżki masła lub smalcu. Wykonanie:Do garnka wkładamy golonkę wlewamy kwas i marynujemy 2 dni. Następnie dodajemy przyprawy zagotowujemy. Gotujemy do stanu pół miękkiego. Wyjmujemy szpikujemy czosnkiem golonkę i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Na górę golonki kładziemy tłuszcz i całą lekko pieprzymy. Pieczemy do miękkości i co jakiś czas polewamy wytopionym tłuszczem. Skórka musi się zapiec.Na bazie soku od gotowania golonki robimy zupę zaciągając śmietana i mąką.Do golonki podajemy chrzan. Edytowane 15 Stycznia 2015 przez Maxell Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Geronimo Opublikowano 6 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 6 Grudnia 2015 Wygląda świetnie :-).Czy mógłbyś opisać jak wpłynęło na smak dwudniowe peklowanie w soku z kiszonej kapusty? pozdrawiamD. Cytuj Geronimo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waro58 Opublikowano 7 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 7 Grudnia 2015 W składnikach brak kapusty kiszonej, a na zdjęciach jest. Cytuj PozdrawiamWaldek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesniak Opublikowano 8 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 8 Grudnia 2015 Kapusta jest dodatkiem i w wersji oryginalnej jej nie ma. Dla tego nie ma też jej w składzie. Można ją podawać z ziemniakami, kaszą lub surówką. Jest bardzo delikatna tłuszczyk i skóra rozpływa się w ustach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waro58 Opublikowano 9 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 9 Grudnia 2015 Dzięki za odpowiedź. Cytuj PozdrawiamWaldek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesniak Opublikowano 9 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 9 Grudnia 2015 Bardzo proszę. Kapusty było 1 kg, była odciśnięta, przepłukana i popieprzona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jojo Opublikowano 9 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 9 Grudnia 2015 A jak z ilością soli? Skoro golonka peklowana lub solona, to czy po dodaniu soku z kapusty potrawa nie będzie za słona? Robiłem podobnie w kociołku żeliwnym i właśnie miałem problem z solą. Mimo, że kapusta była kiszona mieszana ze słodką to wyszła za słona. Golonka za to była super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 9 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 9 Grudnia 2015 Robiłem podobnie w kociołku żeliwnym i właśnie miałem problem z solą Karol myślę że problemem jest nie tyle dodatek soku co długa obróbka termiczna i ubytek wody , kapusta która będzie ok na sól próbowana na surowo po długiej obróbce będzie zawsze trochę bardziej słona - soli nie przybędzie tylko ubędzie wody Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesniak Opublikowano 14 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 14 Grudnia 2015 A jak z ilością soli? Skoro golonka peklowana lub solona, to czy po dodaniu soku z kapusty potrawa nie będzie za słona?Robiłem podobnie w kociołku żeliwnym i właśnie miałem problem z solą. Mimo, że kapusta była kiszona mieszana ze słodką to wyszła za słona. Golonka za to była super. Jeśli kapusta kiszona jest prawidłowo ukiszona nie ma problemu, bo sok wyciągnie sól z golonki. Najsmaczniejsza jest świeża ale z peklowanej lub zasolonej ( dziś rzadko kto je robi bo przeważnie są peklowane, chociaż mięsa solonego z beczki i wymoczonego nic nie zastąpi ), też jest dobra. Jeśli boisz się o słoność zawsze możesz wymoczyć golonki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rhard Opublikowano 14 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 14 Marca 2016 Jeśli ktoś by chciał kilka ciekawych rozwiązań to może coś takiego się przydać http://www.open-youweb.com/jak-zrobic-golonke/od siebie jeszcze polecam dodanie gruszki, kurek lub choćby lepszego wina. Także piwo imbirowe jest genialne do dodania barwy smaku. A może ktoś poleci jeszcze jakieś inne mniej typowe dodatki jakie są sprawdzone i dobrze smakują? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pontiak Opublikowano 23 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 23 Marca 2016 ...a piekarnik do jakiej temperatury ? Cytuj ,,carpe diem,, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 23 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 23 Marca 2016 Do 180 stopni Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jac007 Opublikowano 24 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 24 Marca 2016 Pychota , ja jeszcze dodaję parę grzybków suszonych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.