Skocz do zawartości

[Kuchnia pałucka] Kwas


lesniak

Rekomendowane odpowiedzi

Kwas na wywarze od gotowania golonki.

 

Składniki:

 

1 - 1.5 l wywaru po gotowaniu golonki ( jeśli wywar jest zbyt tęgi to dolać przegotowanej wody)

 

1/2 szklanki śmietany

 

1 - 2 łyżek cukru

 

1 - 2 łyżeczek czubatych mąki.

 

1 laska kiełbasy jałowcowej lub wiejskiej ( może być boczek)

 

Majeranek

 

Pieprz

 

Ziemniaki

 

1 łyżka okrasy.

 

Wykonanie:

 

Wywar wlewamy do garnka ,  dodajemy podsmażoną pokrojoną jak kto lubi wędlinę i wszystko zagotowujemy. Zaciągamy zaklepką z mąki i śmietany i doprawiamy przyprawami do smaku.

 

Oddzielnie gotujemy ziemniaki i dukamy z dodatkiem okrasy. Podajemy ziemniaki włożone do zupy lub na oddzielnym talerzu.  Dawniej w moim regionie ziemniaki  gotowano w mundurkach i kładziono pokrojone do miski a polewano je roztopioną okrasą i dopiero na nie wlewano zupę.  

 

 

Kwas robiono też na stópkach, ogonach, mięsie solonym z beczki  lub kościach wędzonych. Inna nazwa to Bioły borszcz na girze.

 

post-41085-0-07413400-1421327744_thumb.jpg

Edytowane przez lesniak
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kwas robiono też na stópkach, ogonach, mięsie solonym z beczki lub kościach wędzonych. Inna nazwa to Bioły borszcz na girze.

Myślałam ,że w przepisie bedzie jakiś "kwas"   bo w moim regionie bioły borszcz zawiera "kwas" czyli zakwas (żurek) z mąki żytniej ew. pszennej .

 

 

Chyba ,że to ma być ten wywar z golonki gotowanej w kwasie z kapusty kiszonej o czym pisałeś w innym wątku ale z przepisu zamieszczonego powyżej tak nie wynika więc to tylko moje domysły .Choć podajesz ,że kwas robiono też na wywarze  z innych elementów więc nadal nie wiem czemu nazwa zupy -"kwas".

Edytowane przez chudziak

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam jest napisane wywar po gotowaniu golonki...a w poprzednim przepisie wspomniałem o tej zupie. No to piszę jeszcze raz aby wszyscy zrozumieli to jest zupa po ugotowaniu golonki w kwasie z kiszonej kapusty. 

 

Sorki. 

 

A jeśli nie gotujemy golonki w kwasie to wtedy dodajemy kwas z kiszonej kapusty dodatkowo aby zakwasić. Taki barszcz zakwaszają też ocetem.

 

Zupa na zakwasie z mąki to u nas jest żur

Edytowane przez lesniak
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.