lesniak Opublikowano 15 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 15 Stycznia 2015 (edytowane) Kwas na wywarze od gotowania golonki. Składniki: 1 - 1.5 l wywaru po gotowaniu golonki ( jeśli wywar jest zbyt tęgi to dolać przegotowanej wody) 1/2 szklanki śmietany 1 - 2 łyżek cukru 1 - 2 łyżeczek czubatych mąki. 1 laska kiełbasy jałowcowej lub wiejskiej ( może być boczek) Majeranek Pieprz Ziemniaki 1 łyżka okrasy. Wykonanie: Wywar wlewamy do garnka , dodajemy podsmażoną pokrojoną jak kto lubi wędlinę i wszystko zagotowujemy. Zaciągamy zaklepką z mąki i śmietany i doprawiamy przyprawami do smaku. Oddzielnie gotujemy ziemniaki i dukamy z dodatkiem okrasy. Podajemy ziemniaki włożone do zupy lub na oddzielnym talerzu. Dawniej w moim regionie ziemniaki gotowano w mundurkach i kładziono pokrojone do miski a polewano je roztopioną okrasą i dopiero na nie wlewano zupę. Kwas robiono też na stópkach, ogonach, mięsie solonym z beczki lub kościach wędzonych. Inna nazwa to Bioły borszcz na girze. Edytowane 15 Stycznia 2015 przez lesniak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 15 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 15 Stycznia 2015 (edytowane) Kwas robiono też na stópkach, ogonach, mięsie solonym z beczki lub kościach wędzonych. Inna nazwa to Bioły borszcz na girze.Myślałam ,że w przepisie bedzie jakiś "kwas" bo w moim regionie bioły borszcz zawiera "kwas" czyli zakwas (żurek) z mąki żytniej ew. pszennej . Chyba ,że to ma być ten wywar z golonki gotowanej w kwasie z kapusty kiszonej o czym pisałeś w innym wątku ale z przepisu zamieszczonego powyżej tak nie wynika więc to tylko moje domysły .Choć podajesz ,że kwas robiono też na wywarze z innych elementów więc nadal nie wiem czemu nazwa zupy -"kwas". Edytowane 15 Stycznia 2015 przez chudziak Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesniak Opublikowano 16 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 16 Stycznia 2015 (edytowane) Witam jest napisane wywar po gotowaniu golonki...a w poprzednim przepisie wspomniałem o tej zupie. No to piszę jeszcze raz aby wszyscy zrozumieli to jest zupa po ugotowaniu golonki w kwasie z kiszonej kapusty. Sorki. A jeśli nie gotujemy golonki w kwasie to wtedy dodajemy kwas z kiszonej kapusty dodatkowo aby zakwasić. Taki barszcz zakwaszają też ocetem. Zupa na zakwasie z mąki to u nas jest żur Edytowane 16 Stycznia 2015 przez lesniak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.