Siktkaka / (przepis na 4 szt)
1 lyzeczka zawiera 5ml
1 lyzka to 15 ml
Skladniki;
50g drozdzy
500ml maki zytniej
900ml maki pszennej
500 ml mleka
50 g masla
1½ lyzeczki soli
2-3 lyzki melasy lub miodu ( dalam miod)w oryginale jest syrop cukrowy ale nie chcialo mi sie leciec do sklepu)
½ lyzki anyzu mielonego
½ lyzki kopru wloskiego mielonego
Maslo rozpuscic w garnuszku, podgrzac z mlekiem, melasa, sola i nasionami.
Ostudzic do temperatury 37st C.
Rozkruszyc drozdze do miseczki i polaczyc z plynem, stopniowo wsypujac make wyrobic ciasto.
Przykryc sciereczka i odstawic do wyrastania na 30-45 minut.
Wyrosniete ciasto wyjac i przerobic celem usuniecia powietrza,podzielic na 4 czesci.rozwalkowac placki srednicy ok 15 cm. Ponakluwac widelcem( mozna zrobic dziurke w srodku ale nie koniecznie)
Ulozyc na plasze wylozonej papierem do pieczenia przykryc sciereczka i zostawic do wyrastania na 30 min.
Piekarnik nagrzac do 225 st C. wstawic buki i piec je ok. 12-15 minut.
Ostudzic na kuchennej kratce.
Mozna mrozic swietnie sie przechowuja nawet do 3 miesiecy.
Zabraklo fotek po wyrosnieciu ,zamotalam się i nie zrobilam

Użytkownik chudziak edytował ten post 19 sty 2015 - 12:08