Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Mąka ,drożdże i dodatki ...czyli Electra w kuchni.


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
528 odpowiedzi w tym temacie

#21 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5523 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 19 sty 2015 - 10:59

Bulki z postu rogera sa bardzo smaczne z zotym serem! :)



#22 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 4988 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 19 sty 2015 - 11:16

Electro, bardzo fajnie zrobiłaś ten przepis. Czytelnie, z ilustracjami foto, zrozumiale krok po kroku, jak w książce kucharskiej :thumbsup: .



#23 morfeusz300

morfeusz300

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1530 postów

Napisano 19 sty 2015 - 11:19

Całość super;))

#24 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4981 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 19 sty 2015 - 11:23

Electra ciekawe te buleczki i slicznie wygladaja. :clap:  moze i ja sie skusze na zrobienie ich  :D



#25 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5523 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 19 sty 2015 - 11:31

Dziekuje i cieszy mnie ze fotorelacja sie spodobala, nie mam jeszcze doswiadczenia w robieniu i pstrykaniu, 

Przymierzam sie do fajnego przepisu na bulki do hamburgerow,musze tylko znalezc troche czasu ,napewno zrobie zanim czas grylowy przyjdzie  :)



#26 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5523 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 29 sty 2015 - 16:36

Dzisiaj postanowilam zrobic bulki do hamburgerow, kupne sa wprawdzie ok, ale takie domowe najlepsze.

Juz jakis czas temu znalazlam zupelnie inny przepis niz wszystkie dotychczasowe na takie bulki, ale jakos nie bylo kiedy przetestowac... do dzisiaj  :)

Bulki sa super mieciusienkie ,co prawda jeszcze cieple wiec nie wiem jak w przekroju .

 

Bulki pochodza z przepisu z tej strony  http://www.hamburgar...ke-videoinlagg/

,przepis  jak opisuja nie jest jeszcze w 100% doskonaly ale wedlog mnie wystarczajacy na super domowe hamburgery, 

A tak wyglada to u mnie:

Załączony plik  IMG_2520 (800x600).jpg   134,82 KB   23 Ilość pobrań

Załączony plik  IMG_2521 (800x600).jpg   120,7 KB   23 Ilość pobrań

Załączony plik  IMG_2522 (800x600).jpg   121,63 KB   22 Ilość pobrań

Po wystygnieciu pojda do zamrazalnika w oczekiwaniu na "smaka na hamburgera" :D



#27 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6113 postów

Napisano 29 sty 2015 - 17:10

Bulki sa super mieciusienkie ,co prawda jeszcze cieple wiec nie wiem jak w przekroju .

Ładne równiutkie, mogłabyś te 3 składniki na krzyż przetłumaczyć.  :)



#28 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5523 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 29 sty 2015 - 19:19

Jasne ze moge :)

25 g maslo temp pokojowa

 

 

30 g maka +150 g mleko w garku podrzac az sie zrobi taki budyn dodac 100 g mleka ,schlodzic i w temp 37 st C rozpuscic 10 g drozdzy

reszte suchych produktow wymieszac

250 g maki

20 g cukru

5g soli 

dodac rozczyn 

mieszac 5 min  a pozniej  10 min dac ciastu odpoczac 

znow mieszamy 5 min dodajemy stopniowo maslo

mieszamy 15 min.

po tym czasie dzielimy ciasto na kawalki 65 g (wazne zeby nie odrywac kawalkow tylko kroic)

formujemy kulki spaszczamy do srednicy ok 6-7 cm

odstawiamy do wyrosniecia na jakies 2,5 godziny.

pieczemy w 175 st ok 8 min 

To tak w skrocie  :)

 

a tak wyglada w przekroju

Załączony plik  IMG_2523 (600x800).jpg   140,28 KB   19 Ilość pobrań


Użytkownik electra edytował ten post 29 sty 2015 - 19:25


#29 eli55

eli55

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2276 postów
  • Miejscowośćmonastir / wlochy

Napisano 29 sty 2015 - 19:31

Electra  .. piekne buleczki , na pewno spróbuje je upiec :thumbsup: :clap: :clap:


Użytkownik chudziak edytował ten post 29 sty 2015 - 19:37


#30 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5523 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 29 sty 2015 - 19:34

Elu sa bardzo delikatne ,na wierzchu nie zrobila sie zadna skorupka czyli idealne na hamburgery ,juz trafily do zamrazalki ,teraz bede trenowac z serem bo ten kupny do hamburgerow to porazka :)


Użytkownik electra edytował ten post 29 sty 2015 - 19:35


#31 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4981 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 29 sty 2015 - 20:09

Electra :clap:  :thumbsup:  :clap: , ja tez sie na nie pisze, bo zwykle po pieczeniu robia sie jednak odrobine twardawe z gory



#32 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5523 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 29 sty 2015 - 20:14

Annam odparowywaly na kratce pod scierka ,zadnej skorupki. Ta stronka co podalam do przepisu jest swietna, chlopaki caly czas udoskonalaja zeby byly jak najlepsze, maja tez bardzo duzo dodatkow i jak zrobic zolty ser taki do hamburgerow,t ez musze wyprobowac ,zanim sezon grylowy sie zacznie :)


Użytkownik electra edytował ten post 29 sty 2015 - 20:16


#33 @halusia@

@halusia@

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 6464 postów
  • MiejscowośćInowrocław

Napisano 29 sty 2015 - 20:32

Dzisiaj postanowilam zrobic bulki do hamburgerow,
 

Electra... choc nie jadam białego pieczywa, bułeczki podrażniły moje kubki smakowe. :clap: . przepiękne i takie okrąglutkie. Czym je wykrawałas ??



#34 BazylWidzew

BazylWidzew

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2614 postów
  • MiejscowośćMazury

Napisano 31 sty 2015 - 09:45

rozpuscic 10 g drozdzy

 

Drożdże świeże czy instant ?



#35 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5523 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 31 sty 2015 - 11:24

swieze  :)

Halusia niczym ,robilam kulki tak samo jak sie zwija paczki i docisnelam dlonia ,ciasto jest bardzo elestyczne i wogule mi sie nie lepilo do rak ,wazne jest zeby maka zawierala duzo glutenu


Użytkownik electra edytował ten post 31 sty 2015 - 11:26


#36 @halusia@

@halusia@

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 6464 postów
  • MiejscowośćInowrocław

Napisano 31 sty 2015 - 17:38

Halusia niczym ,robilam kulki tak samo jak sie zwija paczki i docisnelam dlonia ,ciasto jest bardzo elestyczne i wogule mi sie nie lepilo do rak ,wazne jest zeby maka zawierala duzo glutenu
 

To wyszły Ci pięknusie równej wielkości..  :)



#37 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5523 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 31 sty 2015 - 18:45

Halusia i wagowo rowniez wszystkie mialy 65-68 g :tongue:



#38 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5523 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 18 lut 2015 - 15:33

Dzis mnie naszlo na takie maslane rogaliki .dzemow mam narobionych a w zasadzie nie ma ich z czym jesc ..wiec rogaliki beda pasowaly

Forma rogali nie zadowalajaca ale mam nadzieje ze kolejny wypiek bedzie lepszy wizualnie  :)

Załączony plik  2015-02-18 15.00.34 (800x600).jpg   198,4 KB   13 Ilość pobrań

 

A tak sie robily:

Załączony plik  2015-02-18 12.28.13 (800x600).jpg   103,05 KB   13 Ilość pobrań

rozwalkowane i posmarowane maslem

Załączony plik  2015-02-18 12.43.08 (600x800).jpg   102,92 KB   13 Ilość pobrań

zawiniete -i tu wlasnie poleglam

Załączony plik  2015-02-18 12.38.02 (800x600).jpg   111,75 KB   13 Ilość pobrań

pozniej bylo jeszcze wyrastanie ale fotki nie ma ,bo robione tel a akurat rozmawiam z niego i nie bylo mozliwosci ;)

 

 



#39 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 4988 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 18 lut 2015 - 15:40

No ładniutkie :thumbsup: .



#40 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5523 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 18 lut 2015 - 15:45

:) jeszcze troszke za cieple zeby skonsumowac ...nastepnym  razem dam im chyba ciut dluzej podrosnac .






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych