Skocz do zawartości

Pierwsze wędliny


Walter

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Niniejszym chciałbym pochwalić się pierwszymi wędlinami. Po udanym wędzeniu pstrągów, zmierzyłem się z szynkami, polędwicami, schabem itp. Wykorzystałem oczywiście wiadomości z akademii Dziadka i wszystko wyszło wyśmienicie. Chyba wpadłem po uszy w tę zabawę....Oto efekt mojej pracy (część), te ciemniejsze mięso to szynka z sarny.

Pozdrawiam

Walter
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Szynkę wędzoną z sarny zrobiłem z udźca. Podzieliłem go na dwie części: pierwsza to odpowiednik wieprzowej "myszki", a pozostała utworzyła większą szynkę widoczną na zdjęciu. Nie znam fachowych nazw wszystkich mięśni z szynki sarny, ale myślę że specjaliści się domyślą. Obawiałem sie, że sarnina może wyjść za sucha. Jednak szynka wędzona i później parzona jest bardzo soczysta i delikatna w smaku. Gdy przyrządzam sarninę na gorąco zawsze szpikuję ją słoniną, dlatego miałem pewne obawy o to, żeby wędzonka nie wyszła za sucha. Tymczasem wszystko wyszło OK.

Pozdrawiam

Walter
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Walter,

gratuluję udanych wyrobów. Akademia Dziadka jest nie do przecenienia. Ciągle do niej zagladam. Zdradzę Ci, że treść tych wykładów zestawiona ze stopniowo zdobywanym doświadczeniem w praktycznym wędzeniu, nabiera głębszego znaczenia.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Moje dotychczasowe doświadczenia z dziczyzną dotyczą wyrobów przygotowywanych na ciepło. Jestem myśliwym, więc mam dostęp do tego wspaniałego surowca i to daje nadzieję, że niebawem zacznę trochę eksperymentować z wędzeniem dziczyzny. Nie omieszkam się podzielić swoimi spostrzerzeniami. Tymczasem zastosowałem te same zasady peklowania i wędzenia, jak w przypadku wieprzowiny. Efekt jest zdecydowanie smaczny! Pozdrawiam Was i dziękuję za oceny.
Walter
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.