Walter Opublikowano 4 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 4 Listopada 2007 Witam, Niniejszym chciałbym pochwalić się pierwszymi wędlinami. Po udanym wędzeniu pstrągów, zmierzyłem się z szynkami, polędwicami, schabem itp. Wykorzystałem oczywiście wiadomości z akademii Dziadka i wszystko wyszło wyśmienicie. Chyba wpadłem po uszy w tę zabawę....Oto efekt mojej pracy (część), te ciemniejsze mięso to szynka z sarny. Pozdrawiam Cytuj Walter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 4 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 4 Listopada 2007 Bardzo udane wedlinki! :lol: No to witamy w gronie osób cierpiących na tą nieuleczalną chorobę :tongue: :grin: :wink: . Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SMORODINA Opublikowano 4 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 4 Listopada 2007 Walter, Witaj w Matrixie Pozdrawiam Cytuj Janusz "Smorodina" skype: SMORODINA54ANKIETA GADŻETY ZAMÓWIENIA IV ZLOT Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wdw Opublikowano 4 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 4 Listopada 2007 Takimi wyrobami jak Walter to chciałby pochwalić się nie jeden stały bywalec tego forum. :smile: Cytuj idę napić się herbatki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pedro Opublikowano 4 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 4 Listopada 2007 Walter bardzo ładne wyroby, wiązanie fachowe, którego ja nauczyłem się dopiero na zlocie. Z jakiej części sarny jest ta szyneczka ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Walter Opublikowano 4 Listopada 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 4 Listopada 2007 Szynkę wędzoną z sarny zrobiłem z udźca. Podzieliłem go na dwie części: pierwsza to odpowiednik wieprzowej "myszki", a pozostała utworzyła większą szynkę widoczną na zdjęciu. Nie znam fachowych nazw wszystkich mięśni z szynki sarny, ale myślę że specjaliści się domyślą. Obawiałem sie, że sarnina może wyjść za sucha. Jednak szynka wędzona i później parzona jest bardzo soczysta i delikatna w smaku. Gdy przyrządzam sarninę na gorąco zawsze szpikuję ją słoniną, dlatego miałem pewne obawy o to, żeby wędzonka nie wyszła za sucha. Tymczasem wszystko wyszło OK. Pozdrawiam Cytuj Walter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 4 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 4 Listopada 2007 Walter, gratuluję udanych wyrobów. Akademia Dziadka jest nie do przecenienia. Ciągle do niej zagladam. Zdradzę Ci, że treść tych wykładów zestawiona ze stopniowo zdobywanym doświadczeniem w praktycznym wędzeniu, nabiera głębszego znaczenia. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej D. Opublikowano 4 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 4 Listopada 2007 Witam wszystkich Walter czy taką szynkę z sarny przygotowuje się tak samo jak wieprzową? Mam na mysli peklowanie i całą resztę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Walter Opublikowano 4 Listopada 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 4 Listopada 2007 Moje dotychczasowe doświadczenia z dziczyzną dotyczą wyrobów przygotowywanych na ciepło. Jestem myśliwym, więc mam dostęp do tego wspaniałego surowca i to daje nadzieję, że niebawem zacznę trochę eksperymentować z wędzeniem dziczyzny. Nie omieszkam się podzielić swoimi spostrzerzeniami. Tymczasem zastosowałem te same zasady peklowania i wędzenia, jak w przypadku wieprzowiny. Efekt jest zdecydowanie smaczny! Pozdrawiam Was i dziękuję za oceny. Cytuj Walter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.