Skocz do zawartości

Wędzenie w Mesch


Mesch

Rekomendowane odpowiedzi

Hallo,

ja jestem z Olsztyna i mieszkam w Holandii jakies 300m od Belgii i ogladam wasze forum od paru tygodni. Nigdy nie mialem w rodzinie kto wedzil ale jadlem dosyc czesto wyroby domowe i tu za granica odważylem sie zakupic sprzet do wedzenia zeby samemu wedzic, najpierw pstragi a po sezonie miesko. mam wedzarnie z allegro troche przerobione palenisko< rure chcę jeszcze grubsza ale to później.

zdjec od pstragow niw mam ale mieso jest, poledwica, szynka i boczek. Czekam na krytyke bo chce ulepszyc swoje wyroby ;)

Może w tym tygodniu zrobie pierwszą kiełbasę na podstawie wg.Szczepana 

Pozdrowienia,

 

Krystian

post-68286-0-49866800-1421874039_thumb.jpg

post-68286-0-25054200-1421874065_thumb.jpg

post-68286-0-19293900-1421874103_thumb.jpg

post-68286-0-69660600-1421874137_thumb.jpg

post-68286-0-43282500-1421874151_thumb.jpg

post-68286-0-98041800-1421874176_thumb.jpg

post-68286-0-71362800-1421874189_thumb.jpg

post-68286-0-88490500-1421874215_thumb.jpg

post-68286-0-35742500-1421874237_thumb.jpg

post-68286-0-15542500-1421874256_thumb.jpg

post-68286-0-11931300-1421874271_thumb.jpg

Edytowane przez chudziak
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 331
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Hallo,

Wczoraj zrobilem moja pierwsza kielbase na wzor  chlopska wg Szczepana, jestem bardzo zadowolony.

zamiast parzyc to podpieklem ja w wedzarni i mam pytanie: podpiekanie do 80C przez 20 min. w srodku batonu bylo 55C - jest to wystarczajaco dla kielbasy? ja podpiekalem dluzej az bylo ponad 60C

 

Pozdrowienia

post-68286-0-74619000-1422183026_thumb.jpg

post-68286-0-77292900-1422183027_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

podpiekanie do 80C przez 20 min. w srodku batonu bylo 55C

Już wiesz, że to za mało.

Powinno być 68.

Pieczenie w wędzarni można znacznie przyśpieszyć zwiększając wilgotność komory.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Co powoduje skrzypienie, to muszą powiedzieć fachowcy.

 

Ja gdzieś wyczytałem, że to przez mleko krowie, ale się z tym nie zgodzę.

Swojego czasu, dawno, dawno, jak łaziłem po górach i jadłem pierwszy raz oscypek - skrzypiał,

to na bank nie było w nim mleka krowiego, bo bacowie mieli co trzy dni dowożone tylko pieczywo, a odbierane sery. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

dzieki za odpowiedzi!

@Gen moje sery robilem ze naprawde swieżego mleka, czekalem az krowy byly wydoione i w domu mleko mialo 27C (bo miedzy czasie musialem sie bawic w hydraulika u sasiadki)

@tier wrzucasz sery w siatkach do solanki?

Pozdrowienia

Edytowane przez chudziak
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzis uwedzilem a'la oscypki wedlug recepty Tier'a

 

 

Mesch, odważny z Ciebie Gościu. Robić tak piękne sery w jaskini lwa, to jest dopiero osiągnięcie. :clap:  :thumbsup:

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 6 miesięcy temu...

Witam,

troche czasu minelo i nie bylem tak czesto na forum ale to nie znaczy ze nie wedzilem :)

nie mam pytan ale mam pare fotek zebyscie wiedzieli ze jeszcze zyje :D

Na pierwszych trzech zdieciach troche boczku i szynki.

Pstragi

moje nalewki: truskawkowa,wisniowa i sliwkowa

dwatygodnie temu uwedzilem (noothammetjes/orzeszkowe szynki tutaj tak to nazywaja) i w lokalnej kawiarni bylo to rewelacja tylko za malo mialem szyneczek :hmm:

post-68286-0-69514800-1442912582_thumb.jpg

post-68286-0-31279200-1442912600_thumb.jpg

post-68286-0-93709600-1442912615_thumb.jpg

post-68286-0-57497500-1442912616_thumb.jpg

post-68286-0-38872100-1442912617_thumb.jpg

post-68286-0-92922700-1442912617_thumb.jpg

post-68286-0-00511300-1442912638_thumb.jpg

post-68286-0-59450000-1442912638_thumb.jpg

post-68286-0-18338100-1442912639_thumb.png

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.