Mesch Opublikowano 21 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 21 Stycznia 2015 (edytowane) Hallo,ja jestem z Olsztyna i mieszkam w Holandii jakies 300m od Belgii i ogladam wasze forum od paru tygodni. Nigdy nie mialem w rodzinie kto wedzil ale jadlem dosyc czesto wyroby domowe i tu za granica odważylem sie zakupic sprzet do wedzenia zeby samemu wedzic, najpierw pstragi a po sezonie miesko. mam wedzarnie z allegro troche przerobione palenisko< rure chcę jeszcze grubsza ale to później.zdjec od pstragow niw mam ale mieso jest, poledwica, szynka i boczek. Czekam na krytyke bo chce ulepszyc swoje wyroby Może w tym tygodniu zrobie pierwszą kiełbasę na podstawie wg.Szczepana Pozdrowienia, Krystian Edytowane 21 Stycznia 2015 przez chudziak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 21 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 21 Stycznia 2015 Wędzonki ładnie wyglądają jeżeli w smaku są dobre,to krytyka jest niepotrzebna.Gratulacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mesch Opublikowano 21 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 21 Stycznia 2015 Dzieki, w smaktu sa doskonale i moim znajomimy smakuja tak samo.Z zawodu jestem kamieniarzem a nie rzeznikiem dlatego tak napisalem bo duzo Mozna sie nauczyc na tym forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 22 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 22 Stycznia 2015 Witaj , jezeli w smaku sa takie jak w wygladzie to gratuluje pieknego wyrobu :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 22 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 22 Stycznia 2015 Ładne chociaż kilka jakby zbyt ciemne, biorąc pod uwagę Twój pierwszy dym to rewelka i tak proszę trzymaj praktyka czyni mistrza. Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ralf325 Opublikowano 22 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 22 Stycznia 2015 Jak na pierwszy raz to brawo i wiązanie szynek ładne równe,gratuluje. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=9538 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mesch Opublikowano 22 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 22 Stycznia 2015 (edytowane) Dziekuje To sa zdjeliscie z paru wedzen i te ciemne wyroby to sa pierwsze, po tym wyniku powiekszylem palenisko.Jesli chodzi o wiazanie to musze podziekowac temu forum Edytowane 22 Stycznia 2015 przez Mesch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marian Ciunel Opublikowano 22 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 22 Stycznia 2015 Bardzo ładne najważniejsze że smakują a kiełbasę zrób z forum nazywa się Pradziada wychodzi zawsze i jest tylko na soli . Cytuj Maryś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mesch Opublikowano 25 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 25 Stycznia 2015 Hallo,Wczoraj zrobilem moja pierwsza kielbase na wzor chlopska wg Szczepana, jestem bardzo zadowolony.zamiast parzyc to podpieklem ja w wedzarni i mam pytanie: podpiekanie do 80C przez 20 min. w srodku batonu bylo 55C - jest to wystarczajaco dla kielbasy? ja podpiekalem dluzej az bylo ponad 60C Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mesch Opublikowano 25 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 25 Stycznia 2015 sorry za pytanie, odpowiec znalazem pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morfeusz300 Opublikowano 25 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 25 Stycznia 2015 Ładne to panie masz Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8689-wedzarnia-morfeusza/Niech dym będzie z nami... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 25 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 25 Stycznia 2015 podpiekanie do 80C przez 20 min. w srodku batonu bylo 55C Już wiesz, że to za mało.Powinno być 68.Pieczenie w wędzarni można znacznie przyśpieszyć zwiększając wilgotność komory. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mesch Opublikowano 25 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 25 Stycznia 2015 (edytowane) Pieczenie w wędzarni można znacznie przyśpieszyć zwiększając wilgotność komory. Tego nieznalazlem ale sie dowiedzialem dzieki tobie, super dziekuje Edytowane 25 Stycznia 2015 przez Mesch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mesch Opublikowano 19 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 19 Lutego 2015 (edytowane) Witam,Dzis uwedzilem a'la oscypki wedlug recepty Tier'a ze strony gluwnej,smak jest dobry tylko skrzypia na zebach i sa troche blade w przekroju - sa za malo wedzone?Pozdrowienia Edytowane 19 Lutego 2015 przez Mesch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gen Opublikowano 19 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 19 Lutego 2015 Właśnie takie skrzypiące lubię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mesch Opublikowano 19 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 19 Lutego 2015 Mi w sumie tez nie przeszkadza ale musze sie przyzwyczaic,co to powoduje ze one skrzypia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gen Opublikowano 19 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 19 Lutego 2015 Co powoduje skrzypienie, to muszą powiedzieć fachowcy. Ja gdzieś wyczytałem, że to przez mleko krowie, ale się z tym nie zgodzę.Swojego czasu, dawno, dawno, jak łaziłem po górach i jadłem pierwszy raz oscypek - skrzypiał,to na bank nie było w nim mleka krowiego, bo bacowie mieli co trzy dni dowożone tylko pieczywo, a odbierane sery. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 19 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 19 Lutego 2015 (edytowane) Kawał dobrego sera to że są blade w środku to OK tak musi być z czasem dojrzewania kolor zmienia się. Edytowane 19 Lutego 2015 przez tier Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mesch Opublikowano 20 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 20 Lutego 2015 (edytowane) dzieki za odpowiedzi!@Gen moje sery robilem ze naprawde swieżego mleka, czekalem az krowy byly wydoione i w domu mleko mialo 27C (bo miedzy czasie musialem sie bawic w hydraulika u sasiadki)@tier wrzucasz sery w siatkach do solanki?Pozdrowienia Edytowane 20 Lutego 2015 przez chudziak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filemonek Opublikowano 20 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 20 Lutego 2015 (edytowane) Jak skrzypią to są świeże , nieprzewędzone. Edytowane 20 Lutego 2015 przez chudziak Cytuj Filemonek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 20 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 20 Lutego 2015 Dzis uwedzilem a'la oscypki wedlug recepty Tier'a Mesch, odważny z Ciebie Gościu. Robić tak piękne sery w jaskini lwa, to jest dopiero osiągnięcie. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mesch Opublikowano 20 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 20 Lutego 2015 @dyzio piekne to one nie sa bo takie malutkie mi wyszly, siatke nakladalem szklanka i malo siatki kupilem ale na poczatkujacego cos tam zbudowalem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mesch Opublikowano 22 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 22 Lutego 2015 (edytowane) Dzisiaj uwedzone byly kielbaski wedlug rcepty BazylWidzew, psia mazurska (na zachodzie) - super w smakugardlo+boczek - 3 godz. wedzona , parzona i 2 godz. wedzona w 40/50CPrzyprawy rozwalaja!Dzieki!Pozdrowienia Edytowane 22 Lutego 2015 przez Mesch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mesch Opublikowano 22 Września 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 22 Września 2015 Witam,troche czasu minelo i nie bylem tak czesto na forum ale to nie znaczy ze nie wedzilem nie mam pytan ale mam pare fotek zebyscie wiedzieli ze jeszcze zyje Na pierwszych trzech zdieciach troche boczku i szynki.Pstragimoje nalewki: truskawkowa,wisniowa i sliwkowadwatygodnie temu uwedzilem (noothammetjes/orzeszkowe szynki tutaj tak to nazywaja) i w lokalnej kawiarni bylo to rewelacja tylko za malo mialem szyneczek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 22 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 22 Września 2015 Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.