Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Wędzenie w Mesch

Mesch

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
331 odpowiedzi w tym temacie

#21 dyzio

dyzio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3065 postów

Napisano 20 lut 2015 - 08:47

Dzis uwedzilem a'la oscypki wedlug recepty Tier'a

 

 

Mesch, odważny z Ciebie Gościu. Robić tak piękne sery w jaskini lwa, to jest dopiero osiągnięcie. :clap:  :thumbsup:



#22 Mesch

Mesch

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 414 postów
  • MiejscowośćEijsden

Napisano 20 lut 2015 - 09:07

@dyzio piekne to one nie sa bo takie malutkie mi wyszly, siatke nakladalem szklanka i malo siatki kupilem  :facepalm:

ale na poczatkujacego cos tam zbudowalem :)



#23 Mesch

Mesch

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 414 postów
  • MiejscowośćEijsden

Napisano 22 lut 2015 - 23:45

Dzisiaj uwedzone byly kielbaski wedlug rcepty BazylWidzew, psia mazurska (na zachodzie) - super w smaku

gardlo+boczek - 3 godz. wedzona , parzona i 2 godz. wedzona w 40/50C

Przyprawy rozwalaja!

Dzieki!

Pozdrowienia

Załączone pliki

  • Załączony plik  foto 1.JPG   134,74 KB   21 Ilość pobrań
  • Załączony plik  foto 2.JPG   146,36 KB   20 Ilość pobrań
  • Załączony plik  foto 3.JPG   108,62 KB   20 Ilość pobrań

Użytkownik Mesch edytował ten post 22 lut 2015 - 23:46


#24 Mesch

Mesch

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 414 postów
  • MiejscowośćEijsden

Napisano 22 wrz 2015 - 10:15

Witam,

troche czasu minelo i nie bylem tak czesto na forum ale to nie znaczy ze nie wedzilem :)

nie mam pytan ale mam pare fotek zebyscie wiedzieli ze jeszcze zyje :D

Na pierwszych trzech zdieciach troche boczku i szynki.

Pstragi

moje nalewki: truskawkowa,wisniowa i sliwkowa

dwatygodnie temu uwedzilem (noothammetjes/orzeszkowe szynki tutaj tak to nazywaja) i w lokalnej kawiarni bylo to rewelacja tylko za malo mialem szyneczek :hmm:

Załączone pliki

  • Załączony plik  a.JPG   139,37 KB   18 Ilość pobrań
  • Załączony plik  b.JPG   141,35 KB   19 Ilość pobrań
  • Załączony plik  c.JPG   113,32 KB   18 Ilość pobrań
  • Załączony plik  d.JPG   149,55 KB   19 Ilość pobrań
  • Załączony plik  e.JPG   117,56 KB   19 Ilość pobrań
  • Załączony plik  f.JPG   118,55 KB   18 Ilość pobrań
  • Załączony plik  g.JPG   118,01 KB   19 Ilość pobrań
  • Załączony plik  h.JPG   111,2 KB   19 Ilość pobrań
  • Załączony plik  i.PNG   332,18 KB   18 Ilość pobrań


#25 dyzio

dyzio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3065 postów

Napisano 22 wrz 2015 - 11:11

:thumbsup:   :clap:   :clap:   :clap:   :thumbsup:



#26 Gość_ArkoGdynia_*

Gość_ArkoGdynia_*
  • Goście

Napisano 22 wrz 2015 - 13:07

troche czasu minelo i nie bylem tak czesto na forum ale to nie znaczy ze nie wedzilem

 

Klasa Panie, Klasa.... :clap: 

A czy przypadkiem pstrągom nie przydało by się trochę więcej temperatury i dymku? bo mi wyglądają na takie troszkę "blade".... chyba że zamierzony efekt był?

 

Ładnie produkcja idzie  :thumbsup:

 

Z Dymnym pozdrowieniem.... 



#27 Mesch

Mesch

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 414 postów
  • MiejscowośćEijsden

Napisano 22 wrz 2015 - 13:35

dziekuje za komplementy!

co do pstragow to wedze godz. do 50C, jakies 2,5 godz. do 60C i 20 min 90/80C tylko ze przykrywam deskami w odstepach a nie julowym workien innaczej sa za bardzo wedzone, pierwsze zdjecie to jeszcze surowe ;)

 

Pozdrowienia

Załączone pliki


Użytkownik Mesch edytował ten post 22 wrz 2015 - 13:45


#28 Andyandy

Andyandy

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4304 postów
  • Miejscowość!

Napisano 22 wrz 2015 - 18:08

wedze godz. do 50C, jakies 2,5 godz. do 60C i 20 min 90/80C
 Jeżeli lubisz łagodnie wędzone ok, jednak temperatura końcowego dopiekania jest zbyt niska  jak na 20 min. 120 st przez 20 min da o wiele lepsze rezultaty. Ja dopiekam, aż poczuję apetyczny zapach z wędzarni.

Następnym razem spróbuj wędzić w temp 60 st, aż do osiągnięcia odpowiedniego koloru, następnie podnieś temperaturę do 120, a nawet 130 st przez 30 min lub czas dopiekania na zapach. Rybka będzie soczysta, tłusta i delikatna.    



#29 treborsky

treborsky

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 2 postów
  • Miejscowośćuniversum

Napisano 28 wrz 2015 - 10:53

Witam serdecznie.

Ładnie wygląda twoja wędzarnia, robię podobną.

Pojawia się jednak problem ze skraplaniem w przewodzie dymowym.

Mam rurę  nierdzewna średnicy  130 mm. Podczas palenie powstają w niej spore ilości żółto/brązowych skroplin. Też masz taki problem?

 

 

Trebor

 

 

Załączony plik  IMG_20150928_115319.jpg   101,31 KB   21 Ilość pobrańZałączony plik  IMG_20150928_115339.jpg   108,48 KB   20 Ilość pobrań


Użytkownik treborsky edytował ten post 28 wrz 2015 - 11:04


#30 Mesch

Mesch

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 414 postów
  • MiejscowośćEijsden

Napisano 29 wrz 2015 - 16:51

witam Trebor,

nie mam takich problemow ze skraplaniem moze dla tego ze moje rury sa z dwoch czesci ale tam tez nic nie kapie. ja przerobilem palenisko na wieksze i teraz chcem gruba rure do wedzarni okolo 1m i +/- 24 cm gruba.

moze masz za mokre drewno? musisz sie specialistow pytac ;)



#31 treborsky

treborsky

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 2 postów
  • Miejscowośćuniversum

Napisano 29 wrz 2015 - 20:19

Drewno sezonowane 2 lata i suszone na rurach instalacji CO. bardziej suche trudno sobie wyobrazić

.Być może zbyt mała średnica rury ( 130 mm).  I do tego nie ocieplona niczym.

 

Podaj proszę wymiary paleniska , skrzyni drewnianej oraz przekrój i długość kanału dymowego.

 

Z jakiego drewna jest Twoja skrzynia?



#32 Mesch

Mesch

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 414 postów
  • MiejscowośćEijsden

Napisano 29 wrz 2015 - 20:40

Palenisko - 50cm szerokie, 45cm glebokie i 25cm wysokie
skrzynia - 50X50X60cm
kanal-8X8X40cm
ja kupilem wedzarnie w allegro i mi wyslali za granice ale jak muwie to palenisko bylo za male dla wedzonek i kanal tez zrobie grubszy.

Ja jak rozpale wedzarnie to pierwsze 0,5godz. jest otwarta wedzarnia zeby sie pozbuc wilgoci (moze to jest u ciebie problem) puzniej klade jedna deske na otwor zeby temp byla kolo 100C i tak trzymam nastepne 0,5godz.
Jak podniesiesz deske to rand jest suchy pod deska albo wlorzysz reke na minute to tez czujesz ze jest suche powietrze. Ogien prawie wygasa i jest duzo zaru to mieso do srodka i temp. reguluje deskami zawsze w odstepach zeby sie dym nie kisil

Pozdrowienia

#33 Mesch

Mesch

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 414 postów
  • MiejscowośćEijsden

Napisano 09 paź 2015 - 15:45

Wedzarnie prawie zjaralem po przerobieniu kanalu 😜
Pierw byl 8X8 a teraz 20X20, musze sie na nowo uczyc w moijej wedzarni palic

Pozdrowienia

Załączone pliki

  • Załączony plik  image.jpg   99,22 KB   17 Ilość pobrań
  • Załączony plik  image.jpg   84,75 KB   18 Ilość pobrań


#34 Pacan Wojciech

Pacan Wojciech

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2539 postów
  • MiejscowośćOPOLE

Napisano 10 paź 2015 - 15:45

Wolniej , mniej paliwa na poczatek , a bedzie dobrze ,opór kanału 130 był duzy teraz masz ciąg.Powodzenia 



#35 Mesch

Mesch

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 414 postów
  • MiejscowośćEijsden

Napisano 31 paź 2015 - 20:59

Witam ponownie,
Kupilem karkowke i mam ochote zrobic baleron ale pare zeczy mysze sie dowiedziec.

1) -Mozna zrobic baleron bez oslonki?
2) -błona z sadła to sie scina z boczku? musi byc tez peklowana?

dziekuje ;)



#36 roger

roger

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 7221 postów
  • MiejscowośćW-wa & Lubuskie

Napisano 31 paź 2015 - 21:20

Możesz zrobić bez ;)

Tapniete z GT-I9500

#37 Mesch

Mesch

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 414 postów
  • MiejscowośćEijsden

Napisano 01 lis 2015 - 06:51

Dzieki roger!

#38 Mesch

Mesch

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 414 postów
  • MiejscowośćEijsden

Napisano 10 gru 2015 - 21:42

Moje co nie co, musi jeszcze obeschnac  ze dwa tygodnie :)

Załączone pliki



#39 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4988 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 10 gru 2015 - 23:18

Nie mow ,ze nie skubnoles kawalek juz teraz  :tongue:  tak jak sie patrzy to wola : wez mnie ,wez mnie  :D



#40 Mesch

Mesch

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 414 postów
  • MiejscowośćEijsden

Napisano 11 gru 2015 - 06:56

Oczywiscie trzeba kontrolowac czasami czy nie jest za sucha 😉




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych