Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Jak przechowywać sitka i noże do maszynki


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
47 odpowiedzi w tym temacie

#1 świadziu

świadziu

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 939 postów
  • MiejscowośćKraków

Napisano 22 sty 2015 - 19:56

Jakiś czas temu Wiesiorek naostrzył mi sitka i noże na magnesówce ( za co jeszcze raz dziękuję ), sitka były zabrudzone po tym zabiegu więc  dałem je do sody oczyszczonej na 30 minut, niestety efekt był fatalny gdyż sitka zczarniały ( sitka były "błyszczące" a teraz są matowe i szorstkie ) po tym zabiegu :(

Sitka od kwietnia w zeszłym roku przechowywałem w materiale nawilżonym olejem ( każde sitko owinięte osobno ), na sitkach i materiale pojawiły się zabarwienia rdzy :)

Dziś wrzuciłem sitka do garnka, zalałem octem i gotowałem - podczas tego zabiegu na powierzchnię wypłynęło wiele dziadostwa - niestety po 10 minutach po wyciągnięciu sitka czarnieją a na ścierce pojawiła się rdza :(

 

Teraz kilka pytań dotyczących sitek i noży do mojej maszynki Zelmer 986:

- co mogę zrobić ( i czy się da ) aby przywrócić je do użytkowania - do mielenia mięsa ?

- czy dalej próbować doprowadzić te sitka do stanu używalności, czy lepiej kupić nowe?

- w jaki sposób wyczyścić sitka i noże po kolejnym ostrzeniu na magnesówce ?

- jak przechowywać sitka aby nie zardzewiały podczas dłuższego przechowywania np. 5 m-c ?

 

 

Z góry dzięki za pomoc



#2 jumbo

jumbo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3268 postów
  • MiejscowośćRybnik

Napisano 22 sty 2015 - 20:09

ad1.Weź papier wodny 1500 - 2000 - połóż na płaską powierzchnię (najlepiej szybę) i doszlifuj ręcznie na płask

ad3. jak się nie uda - ale powinno - wtedy myśl o nowych

ad3. Po ostrzeniu na magnesówce załóż sitko do maszynki z zmiel kromkę lub dwie chleba - aż drobiny będą czyste

ad3. Po mieleniu nie odtłuszczaj płynami , czy broń boże sodą - umyj tylko gorącą wodą -

        pozostała minimalna warstewka tłuszczu po mieleniu mięsa wystarczająco zakonserwuje metal - tylko dokładnie wysusz.

 

 

Czy wiesz jakiej produkcji są te siatki i w jaki sposób utwardzane?


Użytkownik jumbo edytował ten post 22 sty 2015 - 20:11


#3 świadziu

świadziu

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 939 postów
  • MiejscowośćKraków

Napisano 22 sty 2015 - 20:16

Jumbo,

dzięki wielkie za odpowiedź i pomoc :)

Jeśli po punkcie 1 uda mi się z zewnątrz pozbyć tego nalotu to jak go usunąć z otworów ?

Sitka posiadam w poniższych rozmiarach: 2,7  /  4,0  / 6,0  / 8,0 / 10,0  / 13,0 / 16,0 oraz szarpak.

Nie wyobrażam sobie bez użycia jakiejś specjalnej chemii usunięcia dziadostwa z sitek o małych otworach :(

 

Z góry dzięki za pomoc



#4 jumbo

jumbo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3268 postów
  • MiejscowośćRybnik

Napisano 22 sty 2015 - 20:24

...nie dajmy się zwariować - nigdy nie doczyścisz ścianek otworów do metalicznej gładzi - one po obróbce cieplnej podczas produkcji już pozostają czarne - ale są czyste - mielenie chleba ma za zadanie jedynie wypchnąć to co pozostało po szlifowaniu powierzchni.

 

 

No chyba że sitka z Hendi - oni maja nierdzewne - super twardy stop - chyba bez obróbki cieplnej - dziurki są srebrne :rolleyes:

 

Pytałem czy wiesz skąd masz siatki i czy wiesz jak były ulepszane cieplnie....



#5 lesniak

lesniak

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1078 postów
  • MiejscowośćZ krainy normalnej

Napisano 22 sty 2015 - 20:26

Ja czyszczę sitka o drobnych oczkach wykałaczkę a duże szczotką ryżową a konserwuje olejem jadalnym i zawijam w papier oczywiście po wysuszeniu.



#6 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 13849 postów

Napisano 22 sty 2015 - 20:35

Dziś wrzuciłem sitka do garnka, zalałem octem i gotowałem

:D  :D  :D  :frantics:  :frantics:  :frantics:   :devil:  :facepalm:  :facepalm:  :facepalm:  



#7 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 8789 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 22 sty 2015 - 21:29

Sitka i noże myję wyłacznie ciepła wodą pomagając sobie szczotkami i wykałaczkami.

Po umyciu natychmiast starannie osuszam każde z osobna w ścierce, a raczej odwirowuje resztki wody przez jej pokręcenie.

Potem natłuszczam twardym tłuszczem: smalec lub olej palmowy, olej kokosowy.

Może też być oliwa (tłuszcz jednonienasycony); uważam, że oleje jadalne (tłuszcze wielonienasycone) do dłuższej konserwacji się nie nadają bo jełczeją.



#8 Harnaś

Harnaś

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 131 postów
  • MiejscowośćŚniadówko

Napisano 23 sty 2015 - 18:53

Kolego aż mi szczęka opadła jak przeczytałem co zrobiłeś z tymi sitkami,według mnie jedyny ratunek to ponownie na magnesówkę i będzie git.Jak teraz zaczniesz to jechać na papierze to tylko stępisz te gadżety.Najlepiej rób tak jak EAnna aczkolwiek oliwa również zjełczeje.Są dostępne specjalne smary spożywcze do tego typu rzeczy na bazie oleju palmowego,one są białe i jadalne,bodajże Wurth to robi między innymi.Po magnesówce wystarczy płyn do naczyń a nie jakaś chemia agresywna,osuszyć i zakonserwować



#9 slodziaksos

slodziaksos

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 96 postów
  • MiejscowośćOslo

Napisano 23 sty 2015 - 20:22

Sitka i noże do maszynki myję letnią niezbyt gorącą wodą bez chemi. Nie gorącą gdyż wysoka temperatura zetnie mięso w oczkach. mięso się przyklei i będzie masa zabawy.

Potem kładę na ręczniku papierowym i na podłogę do łazienki (mam ogrzewanie podłogowe)

A potem bez żadnych tłuszczy czy papierków kładę w kuchni w miejscu gdzie nie będą się obijały o jakieś metale czy szkła i tyle.

I tak od dwóch lat jadę na jednym komplecie.

Ważne jest by nie kłaść mokrych gdzieś na blacie czy innym nieprzewiewnym miejscu bo stal narzedziowa bardzo łatwo koroduje. A korozja najchętniej wcina krawędzie ostrza. Podstawa to szybko wysuszyć.



#10 Harnaś

Harnaś

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 131 postów
  • MiejscowośćŚniadówko

Napisano 23 sty 2015 - 20:28

No tak ale po pół roku bez żadnej konserwacji muszą zardzewieć



#11 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 13849 postów

Napisano 23 sty 2015 - 20:39

Moim skromnym zdaniem, żadnych tłuszczy, smarów itp.

Porządnie wymyć, wysuszyć i nic złego im się nie dzieje.

 

Też kiedyś smarowałem, a nawet trzymałem w oleju ..... zardzewiały.



#12 slodziaksos

slodziaksos

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 96 postów
  • MiejscowośćOslo

Napisano 23 sty 2015 - 21:44

No tak ale po pół roku bez żadnej konserwacji muszą zardzewieć

w pół roku to ja ze 150-200 kg mięsa przemiele 
partiami po około 12-15 kg

Oczywiście na potrzeby własne..

Już dawno nie działem zarobkowo w tym kierunku

 

Maszynka u mnie pracuje a nie  pomieszkuje  :laugh: :laugh:


Użytkownik slodziaksos edytował ten post 23 sty 2015 - 21:45


#13 bad4

bad4

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 1 postów
  • Miejscowośćpoznań

Napisano 23 sty 2015 - 22:03

konserwacja noży i sitek : po użyciu umyć te elementy w letniej ,czystej wodzie bez detergentów,szczoteczką/np.do zębów/przeczyścić otwory sitek i najważniejsze-natychmiast dobrze wysuszyć.Stal ,z której są te elementy wykonane zawsze zczernieje.



#14 Gonzo

Gonzo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5602 postów
  • MiejscowośćI don't know

Napisano 23 sty 2015 - 23:10

a nawet trzymałem w oleju ..... zardzewiały.

 

Nie wysuszyłeś dokładnie.Z wierzchu niby suche a wystarczy aby trochę wody było w otworze i kicha.. Ja przewiewam otwory suszarką do wlosów.

 

Pozdrawiam 



#15 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 26560 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 23 sty 2015 - 23:20

Jeśli przechowuje się dłużej, dobrze jest, po wysuszeniu, całkowicie zanurzyć w gorącym wosku i wyjąć.  


Użytkownik Maxell edytował ten post 23 sty 2015 - 23:21


#16 jumbo

jumbo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3268 postów
  • MiejscowośćRybnik

Napisano 24 sty 2015 - 06:29

....świądziu zadał cztery pytania odnośnie siatek - prawie wszyscy odpowiadają tylko na jedno , czwarte pytanie.

 

Dajcie też jakieś swoje patenty odnośnie pozostałych pytań....



#17 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 13849 postów

Napisano 24 sty 2015 - 10:36

Jumbo-jet przywraca nas do porządku,  :tongue: więc tak:
 

- co mogę zrobić ( i czy się da ) aby przywrócić je do użytkowania - do mielenia mięsa ?
- czy dalej próbować doprowadzić te sitka do stanu używalności, czy lepiej kupić nowe?

Moje też po używaniu już się nie błyszczą i są lekko przyczerniałe, widać taka ich uroda.
Jeśli ich gotowanie nie "zabiło" używać dalej, a jak tępe -naostrzyć ponownie 
 
 

- w jaki sposób wyczyścić sitka i noże po kolejnym ostrzeniu na magnesówce ?

Dokładnie umyć i wysuszyć, nic więcej.
 

- jak przechowywać sitka aby nie zardzewiały podczas dłuższego przechowywania np. 5 m-c ?

Wysuszyć, wysuszyć i jeszcze raz wysuszyć.
Sitka przechowuję w szczelnym, plastikowym pojemniku i nie rdzewieją.

 



#18 jumbo

jumbo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3268 postów
  • MiejscowośćRybnik

Napisano 24 sty 2015 - 10:46

...miro , jestem z małej litery , i przeważnie nie odrzutowy.... :D :angel: :tongue:



#19 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 13849 postów

Napisano 24 sty 2015 - 11:38

Chciałem Cię docenić, szacunek, te sprawy ... więc walnąłem z dużej.  :D



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 andy

andy

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2991 postów
  • MiejscowośćPoraj k/Częstochowy

Napisano 24 sty 2015 - 11:49

Może to jest i za wielka troska ale ja przemyśliwywuję przechowywać w pojemniku sitka i noże w towarzystwie silikażelu http://pl.wikipedia..../wiki/Silikażel






Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych