Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Kasseler (Kasler)


  • Zamknięty Temat jest zamknięty
126 odpowiedzi w tym temacie

#1 lesniak

lesniak
  • Użytkownicy
  • 1078 postów
  • MiejscowośćZ krainy normalnej

Napisano 26 sty 2015 - 18:54

Witam 

Trafiłem nie dawno na informacje, że w dawnej Wielkopolsce i na moim terenie popularny wyrób wędliniarski był ,,kasler''. Znalazłem tylko link do strony niemieckiej. Czy ktoś może spotkał się z taką nazwą i receptura. W/g mojego źródła był to schab solony ze środkowy razem z kością solony, marynowany wędzony w zimnym dymie. Taką mam informacje. 

http://www.kitchenpr...pchen/index.htm



#2 Olek.P

Olek.P
  • Użytkownicy
  • 1371 postów
  • MiejscowośćLev

Napisano 26 sty 2015 - 19:11

Kassler  w niemczech robi sie nie tylko ze schabu,lecz z karczku,podgardla czy miesistych czesci boczku.Jest troszke" sloonawo" peklowany i lekko podwedzony nie koniecznie na zimno.

Smakuje z kiszona kapusta,w bigosie,do smazonego jajka czy zima do jarmuzu.


Użytkownik Olek.P edytował ten post 26 sty 2015 - 19:12


#3 lesniak

lesniak
  • Użytkownicy
  • 1078 postów
  • MiejscowośćZ krainy normalnej

Napisano 26 sty 2015 - 19:23

Czyli to jednak może być tak jak mi powiedziano przepis regionalny wzorowany na niemieckim wyrobie tak jak, leberka - wątrobianka, czy inne...



#4 Olek.P

Olek.P
  • Użytkownicy
  • 1371 postów
  • MiejscowośćLev

Napisano 26 sty 2015 - 19:31

https://www.google.d...&ved=0CJUBEIkez tu strona z paroma fotkami Kasslera i jego rodzaji.

Użytkownik Olek.P edytował ten post 26 sty 2015 - 19:32


#5 sverige2

sverige2
  • Użytkownicy
  • 6402 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 26 sty 2015 - 19:54

Kassler jest jedną z najbardziej popularnych wędlin w Szwecji oraz Danii. Podaje się go najczęściej na ciepło, zapiekany, itd.  do obiadów z dodatkiem sosu, jak też na zimno, jako wędlinę do kanapek. Kassler to nic innego jak wędzony zimnym jak i ciepłym dymem, a następnie parzony lub podpiekany, najzwyklejszy schab środkowy bez kości, (polędwica) jak kto woli.

http://www.svensktko...r/gris/kassler/

http://remsansbistro...kungenssas.html

https://www.google.s...iw=1024&bih=616



#6 lesniak

lesniak
  • Użytkownicy
  • 1078 postów
  • MiejscowośćZ krainy normalnej

Napisano 26 sty 2015 - 20:13

Dzięki sverige2 czyli kolejna wersja tym razem bez kości. Ale ja szukam wędzony z kością, najpierw solony potem marynowany...(w czym niestety mój rozmówca nie wie był zbyt mały jak go u niego w domu robiono dziś ma 85 l ) i wędzony...



#7 electra

electra
  • **VIP**
  • 6382 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 26 sty 2015 - 20:15

Ja pamietam tez kasler u nas byl z czescia kosci  chociaz w ostatnich latach nie widzialam juz



#8 sverige2

sverige2
  • Użytkownicy
  • 6402 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 26 sty 2015 - 20:21

Ja natomiast nigdy Kasslera nawet  częściowo z kością nie spotkałem. http://de.wikipedia.org/wiki/Kasseler

 

Tu jest cała paleta Ksslera w najróżniejszych konfiguracjach. https://www.google.s...iw=1024&bih=616


Użytkownik sverige2 edytował ten post 26 sty 2015 - 20:24


#9 electra

electra
  • **VIP**
  • 6382 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 26 sty 2015 - 20:39

Sverige  ja pamietam jak osobiscie kupowalam w  firmie "charkman"

a tu naweet znalazlam link do forum ze ludzie tez wspominaja o takim 

http://www.matklubbe...ml#.VMaVTf6G-So



#10 Olek.P

Olek.P
  • Użytkownicy
  • 1371 postów
  • MiejscowośćLev

Napisano 26 sty 2015 - 20:41

Ale wyraznie pisze ze jest :cool: ile sie go juz zjadlo ,ale bez kosci :)

Użytkownik Olek.P edytował ten post 26 sty 2015 - 20:49


#11 boggi

boggi
  • Użytkownicy
  • 1369 postów
  • MiejscowośćDębica

Napisano 26 sty 2015 - 21:00

Jadłem , tak kiedyś będąc na robotach - turystycznie w RFN w latach 90 tych, wyglądało to jak na fotkach kolegi Olek.P 

Z kapustą, smak... Hmm niebo w gębie.  Chętnie zjadłbym znów  ten przysmak :)



#12 sverige2

sverige2
  • Użytkownicy
  • 6402 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 26 sty 2015 - 21:04

Wcale nie wątpię że gdzieś tam się coś takiego z kością trafia, Ja przynajmniej w trakcie swej 40 letniej "kariery" w Skåne, takiego nie spotkałem, jak też nawet nikt mi nigdy o kasslerze z kością nie wspominał, ale myślę że się trafia skoro piszecie, lecz pewnie tak jak przysłowiowa szóstka w "totka", przynajmniej tutaj :D .


Jadłem , tak kiedyś będąc na robotach - turystycznie w RFN w latach 90 tych, wyglądało to jak na fotkach kolegi Olek.P 

Z kapustą, smak... Hmm niebo w gębie.  Chętnie zjadłbym znów  ten przysmak :)

 

boggi, przecież nic prostszego jak schab zapeklować i uwędzić, to nic innego tylko najzwyklejszy wędzony schab.


Użytkownik sverige2 edytował ten post 26 sty 2015 - 21:02


#13 boggi

boggi
  • Użytkownicy
  • 1369 postów
  • MiejscowośćDębica

Napisano 26 sty 2015 - 21:10

Hmm a właśnie że nie schab ani polędwica, tylko raczej karczek :)

To jest  to co jadłem, byłem w Hessen :)

 

http://www.google.de...ved=0CCoQrQMwAg



#14 sverige2

sverige2
  • Użytkownicy
  • 6402 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 26 sty 2015 - 21:19

boggie masz rację, bo karkówka to też schab, tylko karkowy, i możesz sobie śmiało wędzić i delektować się do woli. Ja Raczej tego nie robię ponieważ w Szwecji Kassler jest tak tani i pyszny że najczęściej nie ma sensu robić samemu.

 

http://en.wikipedia.org/wiki/Kassler

http://sv.wikipedia.org/wiki/Kassler



#15 boggi

boggi
  • Użytkownicy
  • 1369 postów
  • MiejscowośćDębica

Napisano 26 sty 2015 - 21:23

O widzisz , dokładnie coś mi  na mojej fotce brakowało puree , tak puree :)



#16 lesniak

lesniak
  • Użytkownicy
  • 1078 postów
  • MiejscowośćZ krainy normalnej

Napisano 26 sty 2015 - 21:27

Już ktoś napisał pod tą nazwą jest i schab i karczek...W moim regionie pan się zarzeka,że był to wędzony środkowy schab z kością... Ale mam chęć na Wielkanoc uwędzić taki specjał tylko co to za marynata mogła być...



#17 boggi

boggi
  • Użytkownicy
  • 1369 postów
  • MiejscowośćDębica

Napisano 26 sty 2015 - 21:35

Niestety nie pomogę, minęło już sporo czasu bo to były lata 90`te :) 



#18 sverige2

sverige2
  • Użytkownicy
  • 6402 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 26 sty 2015 - 21:36

Żadna marynata, tyko normalne peklowanie bez żadnych absolutnie przypraw.


Tylko peklowanie i wędzenie.



#19 DZIADEK

DZIADEK
  • Mistrz Masarski WB
  • 6187 postów
  • Miejscowośćx

Napisano 26 sty 2015 - 21:42

Wszystko zależy co rozumiemy pod nazwa marynata

http://babuni-blog49...eklowane-mieso/



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 sverige2

sverige2
  • Użytkownicy
  • 6402 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 26 sty 2015 - 21:50

Ja piszę o Ksslerach jakie tu robią i jakie spotykam w Szwecji od 40 lat. To tak jak np. z szynką, czy innym mięsiwem, jeżeli ktoś sobie dodaje przyprawy, bo tak lubi, to jego sprawa. Natomiast w handlu Kasslera z przyprawami, przynajmniej w Szwecji, najzwyczajniej się nie spotyka. W Wikipedii w genezie pochodzenia, też piszą że jest to to tylko solone, a następnie wędzone mięso. W tym właśnie cały jego smak i urok.

http://sv.wikipedia.org/wiki/Kassler


Użytkownik sverige2 edytował ten post 26 sty 2015 - 21:52





Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych