Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Kasseler (Kasler)


  • Zamknięty Temat jest zamknięty
126 odpowiedzi w tym temacie

#121 paweljack

paweljack
  • **VIP**
  • 6527 postów

Napisano 16 kwi 2021 - 21:13

I tu powiem(jako ów leszcz) że przyjęcie nazw schab z/k i schab b/k upuściło by cisnienia w dyskusji zarówno na forum jak i na grupie FB

 

Tak jak niedawno napisał DZIADEK, schab bez kości wziął się od niewyedukowanych handlowców. Pytanie czy się edukować, czy pozostać nieukiem i twierdzić, że ma się rację bo w sklepie tak napisane.  :) Podobnie jak polędwiczki z kurczaka, golonki z indyka i wiele innych. O "pasztecie" z ciecierzycy czy "smalcu" z fasoli nie wspomnę.

 

Wklejać na grupie FB każdego dnia do porannej kawy zaprezentowany cytat z książki i po jakimś czasie może się utrwali.


Użytkownik paweljack edytował ten post 16 kwi 2021 - 21:20


#122 wróbel75

wróbel75
  • Użytkownicy
  • 3257 postów
  • Miejscowośćzachodniopomorskie

Napisano 16 kwi 2021 - 21:15

Jest jeszcze kabanos ... drobiowy.



#123 Maxell

Maxell
  • Moderatorzy
  • 31186 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 16 kwi 2021 - 21:21

Schab z kością jest elementem rozbioru zasadniczego półtuszy wieprzowej.

Rozbiór szczegółowy schabu w przemyśle mięsnym dzieli go na polędwicę, mizdrę i kości schabowe. W jednym przypadku, w przemyśle mięsnym używa się do produkcji schabu z kością. Jest to wędzonka pod nazwa schab polski pieczony. Poza tym, w stosunku do schabu bez kości używa się nazwy polędwica.

W gastronomii oraz handlu schab dzielimy na schab z kością oraz schab bez kości. Przeznaczenie kotlety schabowe i inne wyroby gastronomiczne.

Takie nazewnictwo w handlu i przemyśle mięsnym obowiązuje od lat pięćdziesiątych.



#124 TOSHIBA

TOSHIBA
  • Użytkownicy
  • 3702 postów
  • MiejscowośćZürich / Poznań

Napisano 16 kwi 2021 - 21:22

Pytanie czy się edukować, czy pozostać nieukiem i twierdzić, że ma się rację bo w sklepie tak napisane
 

 

Za chwile przegniesz ze swoimi głupkowatymi uwagami



#125 Maxell

Maxell
  • Moderatorzy
  • 31186 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 16 kwi 2021 - 21:23

No Panowie, tylko bez epitetów, gdyż szkoda będzie wywalać do kosza taki temat.



#126 wróbel75

wróbel75
  • Użytkownicy
  • 3257 postów
  • Miejscowośćzachodniopomorskie

Napisano 16 kwi 2021 - 21:24

I zostaniesz Pawle zepchnięty w nicość :w00t:



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#127 Maxell

Maxell
  • Moderatorzy
  • 31186 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 16 kwi 2021 - 21:29

Niestety, zamykam ten temat, gdyż zaczyna całkowicie zbaczać od wyznaczonego tematem kierunku.






Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych