Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Jakie naczynie do peklowania?


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
100 odpowiedzi w tym temacie

#21 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5553 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 29 sty 2015 - 10:27

A ja to szczesliwa jestem jak 2 pojemniki plastikowe 3 l zmieszcze do mojej lodowki ;)



#22 Baca

Baca

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1954 postów
  • MiejscowośćWałbrzych

Napisano 29 sty 2015 - 10:40

Ja takowych używam i do peklowania na mokro i na sucho i nie zauważyłem jakiś niepożądanych objawów..

Bo i nie zobaczysz, tak sobie myślę no bo jeżeli są dopuszczone do kontaktu z żywnością i do tego słoną jak w przypadku śledzi o których wspominał kol Andy, no i pytanie czy my aby nie przesadzamy ździebko, fakt to co pisze Maxell to sama prawda tylko jak to się ma do takiego codziennego zadymiacza bo jak sobie pomyślę latanie po mieszkaniu z garnkiem kamiennym np 20 l to mnie przerażenie ogarnia, że mnie zmiecie i będzie po kompocie a o reakcji mojej Lp to nie wspomnę strach się bać :facepalm:  


Małe pytanko do Tusiaczka o te pojemniki 1/2 i 20 o co chodzi z tym szyfrem oświeć mnie biednego, :blush:



#23 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 27276 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 29 sty 2015 - 10:42

Baco, jest demokracja i każdy może sobie peklować w czym chce. :D Jednak forum ma za zadanie wskazywać prawidłowe kierunki. Solone śledzie, to trochę inna bajka niz kilku- lub kilkunastodniowe peklowanie mięsa w roztworze soli i nitrytu. To tylko tak, informacyjnie. ;)



#24 bwie

bwie

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1964 postów
  • Miejscowośćtrochę większa wieś

Napisano 29 sty 2015 - 11:13

oświeć mnie

nie @Tusiaczek (gdzie mi tam do Niego) ale se pozwalam

 

http://pl.wikipedia....iki/Gastro_Norm

https://www.google.pl/#q=pojemniki+gn

i sznurek dystrybutora ... pierwszy z brzegu http://www.tanake.co...ep/pojemniki-gn

pozdr



#25 Baca

Baca

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1954 postów
  • MiejscowośćWałbrzych

Napisano 29 sty 2015 - 11:15

@Maxell, Wiesz cieszę się, że jest demokracja w tym przypadku na forum.

 

Solone śledzie, to trochę inna bajka niz kilku- lub kilkunastodniowe peklowanie mięsa w roztworze soli i nitrytu.

prawda ci to prawda :D 

bwie dzięki a tak na marginesie skromniś z Ciebie oj skromniś :angel:  


Użytkownik Baca edytował ten post 29 sty 2015 - 11:17


#26 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6118 postów

Napisano 29 sty 2015 - 11:40

 

Wystarczy poprzeglądać oferty sklepów i firm sprzedających sprzęt dla masarń. Są tam rożnego rodzaju pojemniki plastikowe, ale tylko do transportu lub przechowywania mięsa. Na pewno peklowanie mięsa na kiełbasę w takim pojemniku nie przyniesie większych szkód, ale już peklowanie wielodniowe, mokre może być problemem.   

 

Jednak forum ma za zadanie wskazywać prawidłowe kierunki. Solone śledzie, to trochę inna bajka niz kilku- lub kilkunastodniowe peklowanie mięsa w roztworze soli i nitrytu. To tylko tak, informacyjnie.  ;)

 

Szkoda, że rok temu tego nie pisałeś jak mnie linczowali.  :)  rewolucyjną teorię ponoć wymyśliłem.  :)

 

https://wedlinydomow...owych/?p=321203

 



#27 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 27276 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 29 sty 2015 - 11:51

Kto Cie linczował i za co? :D Przecież w każdym artykule, jaki podaje na forum, a dotyczącym peklowania, są wymienione rodzaje naczyń, w których nalezy je uskuteczniać.

To jedno. Drugą i myślę rozstrzygająca (przynajmniej dla mnie) sprawą jest to, że we wszystkich zakładach masarskich w jakich byłem, a zwiedziłem ich bardzo dużo, wszędzie peklowanie mięsa na kiełbasy i niektóre wędzonki (poza basenami), odbywa się w pojemnikach płaskich, wykonanych ze stali nierdzewnej.  



#28 dyzio

dyzio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3065 postów

Napisano 29 sty 2015 - 11:51

Szkoda, że rok temu tego nie pisałeś jak mnie linczowali.

 

Prekursorzy już tak mają Paweł.



#29 tusiaczek

tusiaczek

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5463 postów

Napisano 29 sty 2015 - 12:04

Baca, pojemniki GN są w pełni standaryzowane. Pierwsza wartość określa wielkość pojemnika a druga wysokość. Niezależnie od producenta rozmiar musi być ten sam. Cała gastronomia na tym jedzie. W linku od Wiesia masz wymiary poszczególnych pojemników. Ja używam 1/2 i 1/1 o wysokości 20 cm do peklowania i transportu a 2/1 o wysokości 4 cm jako tacę na stół jak robię kiełbasy, przyprawiam lub kroję mięso itp.

#30 nestor

nestor

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 897 postów
  • MiejscowośćSzczawno Zdrój

Napisano 29 sty 2015 - 13:11

Paweljack,może inaczej trzeba napisać zwolennikom plastiku, że pojemniki plastikowe nie są zakazane ,tylko są niezdrowe do peklowania. Czy wino i inne alkohole można przechowywać w butelkach plastikowych  z atestem.?To dlaczego nitryt w tym wypadku jest uważany za nieszkodliwy?



#31 nestor

nestor

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 897 postów
  • MiejscowośćSzczawno Zdrój

Napisano 29 sty 2015 - 15:49

Zapomniałem napisać,że  Kauflandzie widziałem ocet spir. w plastikowych butelkach.Nie chciałbym tej trucizny nawet za darmo.



#32 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5553 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 29 sty 2015 - 15:54

Co tam ocet ..w plastikowych jest i "piwo"  i wodka ..teraz szklane opakowanie to juz malo jaki plyn ma :D



#33 zaciapa

zaciapa

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 37 postów
  • MiejscowośćŁomża (okolice)

Napisano 29 sty 2015 - 16:27

A jak będę trzymał destylat 96% w plastikowej butelce po wodzie, to jakie nieporządane zwiazki 

przedostana sie do niego?? :)



#34 Zbyszek z lasu

Zbyszek z lasu

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 240 postów
  • Miejscowośćz daleka

Napisano 29 sty 2015 - 16:48

Można użyć wiaderko po kiszonej kapuście lub ogórkach.

#35 jack78

jack78

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 126 postów
  • MiejscowośćGdzieś na Śląsku

Napisano 29 sty 2015 - 17:05

Ale wojnę wywołałem :-)

Wysyłane z mojego Lenovo S750 za pomocą Tapatalk 2

#36 Gonzo

Gonzo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5602 postów
  • MiejscowośćI don't know

Napisano 29 sty 2015 - 17:45

Baca, pojemniki GN są w pełni standaryzowane

 

Wymiary tak ale pokrywki już nie.Jak chcemy mieć GN z pokrywką to od jedneo producenta.



#37 tusiaczek

tusiaczek

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5463 postów

Napisano 29 sty 2015 - 17:56

Baca, pojemniki GN są w pełni standaryzowane


Wymiary tak ale pokrywki już nie.Jak chcemy mieć GN z pokrywką to od jedneo producenta.
Serio? Ja dokupowałem i pasiły... Ty przestań Gońzo dilować z ruskiemi przemytnikami chińskiem towaresem to Cię wszystko będzie pasować :-)

Użytkownik tusiaczek edytował ten post 29 sty 2015 - 17:57


#38 Gonzo

Gonzo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5602 postów
  • MiejscowośćI don't know

Napisano 29 sty 2015 - 18:18

Serio? Ja dokupowałem i pasiły...

 

 

Trafiło się jak ślepemu .............. :devil: Co prawda przetestowałem na razie GN-y i pokrywki z polipropylenu i są różnice na zokrągleniach.Wymiarami zewnętrznymi pasują ale mają inne "wiraże"  Na siłe można zamknąć ale to nie to. Jak będzie mi się chciało to potem sprawdzę spasowanie w nierdzewkach.


Użytkownik Gonzo edytował ten post 29 sty 2015 - 18:30


#39 Kruszynka

Kruszynka

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3928 postów

Napisano 29 sty 2015 - 18:22

Andrzejk dokupował pokrywki do naszych GN-ów zakupionych wspólnie z Tusiaczkiem i chyba pasowały bo nie narzekał.No ale ja tak na marginesie bo się nie znam :angel:



#40 tusiaczek

tusiaczek

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5463 postów

Napisano 29 sty 2015 - 18:23

No tutaj to możesz mieć rację. Ja z polipropylenu mam tylko jeden ale dokupiłem do niego kratkę ociekową i jest minimalnie za szeroka. Daje radę ale jednak... A te z nierdzewki to chyba na bank muszą pasować bo to chyba patentowane jest jakoś?

Użytkownik tusiaczek edytował ten post 29 sty 2015 - 18:24





Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych