Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Jakie naczynie do peklowania?


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
100 odpowiedzi w tym temacie

#41 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 12496 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 29 sty 2015 - 19:38

Jeżeli jest pojemnik GN np. 1/1  to pokrywka 1/1 musi pasować i nie ma bata :D :D

 

 

 Pozdrawiam



#42 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 26683 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 29 sty 2015 - 19:44

Ale wojnę wywołałem :-)

Nie łam się. ;D Teraz będzie etap prześcigania się w w pomysłach i innowacjach (niektórzy by jak zwykle "błysnąć" :D ), a potem nastąpi wszechogarniająca cisza w temacie. :D ;) 



#43 Hektor

Hektor

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1254 postów
  • MiejscowośćTarnów

Napisano 30 sty 2015 - 00:04

To ja dorzucę kamyczek  http://www.swiatwoko...od=1407&cat=133  :)



#44 jack78

jack78

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 126 postów
  • MiejscowośćGdzieś na Śląsku

Napisano 30 sty 2015 - 00:06

Tylko skąd taką wielką lodówkę wziąć :D


Użytkownik jack78 edytował ten post 30 sty 2015 - 00:06


#45 Baca

Baca

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1953 postów
  • MiejscowośćWałbrzych

Napisano 30 sty 2015 - 07:53

Oby tradycji stało się zadość pociągnę dalej ten wątek. Widnieje w nim wiele wpisów kolegów bardziej i mniej zaawansowanych w zadymianiu i każdy z nich wypowiedział się jaka jest jego praktyka. Mamy dwa obozy, jedni głoszą, że peklować można tylko w naczyniach GN, drudzy natomiast dopuszczają naczynia plastikowe. Myślę, że naczynia metalowe są bardziej praktyczne w przemyśle bardziej trwałe, jednakże są też używane plastikowe co widzimy chociażby w linku podanym przez kolegę Hektora. Faktem jest, że jak pisze Maxell winniśmy propagować właściwy sposób w tym przypadku peklowania, ale też ciśnie mi się pytanie jak to jest z tymi plastikowymi wszak są do tego rodzaju czynności dopuszczone i czy radykalne stwierdzenie, że plastik + sól = trucizna jest właściwe?  nie spotkałem się z publikacją na temat szkodliwości peklowania w plastikach.

I żeby wszystko było jasne nie głoszę swoich teorii spiskowych jestem po prostu ciekawy, bo jakoś nie przemawia do mnie prawda z gatunku prawd objawionych. ;)



#46 Gość_ArkoGdynia_*

Gość_ArkoGdynia_*
  • Goście

Napisano 30 sty 2015 - 08:21

eby wszystko było jasne nie głoszę swoich teorii spiskowych jestem po prostu ciekawy, bo jakoś nie przemawia do mnie prawda z gatunku prawd objawionych.

 

 

No właśnie jestem podobnego zdania co kolega Baca..... moim zdaniem w "przemyśle" używają GN-ów, wanien i innych tego typu pojemników  ze względu na ich trwałość o wiele większą niż plastiku PP oraz oczywiście względów sanepid itp... pojemniki plastikowe uległy by przy takim przerobie zbyt szybkiemu zużyciu co podnosiło by koszty wytworzenia... a wiadomo że chodzi tutaj o minimalizację kosztów.... kolega Hektor również niejako dla potwierdzenia mojej "teorii"  :rolleyes:  wrzucił link do peklownika z PP..... więc może ten plastik nie jest aż tak zły??

 

Pojemnik GN taki czy zmieści mi się do "standardowej lodówki??

 

Załączony plik  gn.png   524,14 KB   15 Ilość pobrań

 

będę musiał z miarą powalczyć ale śmiem stwierdzić że raczej "marne-szanse" dla tego mam dobrane 2 pojemniki plastikowe które idealnie mieszczą mi się na jednej półce i w jednym czasie na jednej półce w lodówce pekluje mi się i szyneczka i polędwica....ale z ciekawości pomierzę lodówkę i zobaczę co dało by się upchnąć :)

 

Z Dymnym pozdrowieniem..... 



#47 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 12496 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 30 sty 2015 - 08:29

ale też ciśnie mi się pytanie jak to jest z tymi plastikowymi

 

 

 Bo dla Nas laików plastik to plastik .  Ale ze względu na skład chemiczny jest ich kilka rodzajów albo i kilkanaście i moim zdaniem to jest ważne jaki pojemnik i do czego  . Jeżeli są to pojemniki typowo masarskie to inna bajka . Ja kupiłem kilka naczyń GN i nie muszę nic myśleć w tym temacie . No chyba że się dowiem za dwadzieścia lat ( technika idzie do przodu ) że peklosól rozpuszczała jakiś pierwiastek rakotwórczy w naczyniach GN .  Pożyjemy zobaczymy :D :D

 

 Gorąco pozdrawiam



#48 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 26683 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 30 sty 2015 - 10:30

Aby w temacie była całkowita jasność, nie chodzi tutaj wcale o problem kontaktu soli z plastikiem. Podczas procesu peklowania zachodzą reakcje chemiczne w wyniku których powstają zupełnie nowe związki. Właśnie kontakt tych związków ze składnikami plastiku powinien stanowić podstawę tej dyskusji. Jak powiedziałem, na tym forum mamy za zadanie zaszczepianie nowym adeptom tradycyjnego masarstwa, bezpiecznych rozwiązań na każdym etapie technologicznym. Nie znaczy to wcale, że nie korzystamy z udogodnień. :D Do peklowania używam zasadniczo dużego emaliowanego gara lub gara z nierdzewki. Zdarza się jednak konieczność skorzystania z naczynia zastępczego, szczególnie latem. ;)

Przy okazji powiem, że na działce mam głęboką studnię (kilkanaście kręgów), w której cały rok jest wspaniała woda. W okresie letnim, kiedy jest gorąco, zapeklowane mięso umieszczam w wiaderku i wpuszczam do studni tak, by do ok. połowy sięgała woda. To w zupełności wystarcza do utrzymania wymaganych temperatur.  



#49 tusiaczek

tusiaczek

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5446 postów

Napisano 30 sty 2015 - 10:45

Ja napisze tak, do czasu jak nabyłem pojemniki GN peklowałem w 5-cio litrowych wiaderkach. Pojemniki kupiłem tylko dlatego że była okazja po taniości. Gdybym miał kupić po cenie sklepowej to pewnie dalej bym peklował w plastikach. Fakt że GN-y przydają się do naprawdę wielu innych rzeczy powoduje że warto sobie "odpolować" w dobrej cenie. 



#50 jack78

jack78

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 126 postów
  • MiejscowośćGdzieś na Śląsku

Napisano 09 lut 2015 - 00:03

Co to jest ten pojemnik GN?

Wysyłane z mojego Lenovo S750 za pomocą Tapatalk 2

#51 Hektor

Hektor

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1254 postów
  • MiejscowośćTarnów

Napisano 09 lut 2015 - 00:44

Co to jest ten pojemnik GN?

Najprościej wpisać hasło w Google  pojemnik gn i już  :D

 http://pl.wikipedia....iki/Gastro_Norm

http://www.stalgast....ci-pojemniki-gn


Użytkownik Hektor edytował ten post 09 lut 2015 - 00:44


#52 jack78

jack78

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 126 postów
  • MiejscowośćGdzieś na Śląsku

Napisano 09 lut 2015 - 07:42

Tak przypuszczałem, chciałem się tylko dopytać. Jedno co mnie dziwi, że norma mówi o rozmiarze, a nic nie mówi o materiale z którego jest to naczynie wykonane. Bo własnie to mnie wprowadziło w błąd, jak widziałem raz naczynia plastikowe, raz styropianowe, a raz z nierdzewki.



#53 misiek-sw

misiek-sw

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 220 postów
  • Miejscowośćwieliczka

Napisano 14 gru 2016 - 21:23

Witam jakie mocne pojemniki do peklowania mi polecicie? takie co bym jedno na drugim poukładał i żeby nie pękły?macie jakies sprawdzone wytrzymałe? szeroko jak i głęboko mam na 52cm...



#54 Andrzej16

Andrzej16

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 121 postów
  • MiejscowośćChełm

Napisano 14 gru 2016 - 21:31

Pojemnik na mięso typ C 600x400x280 cena ok. 35 zeta.

Znajdziesz w sklepach specjalistycznych.



#55 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 12496 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 14 gru 2016 - 21:40

Witam jakie mocne pojemniki do peklowania mi polecicie?

 

 

Ja polecam GN-y są różnych rozmiarów , z przykrywkami , można stawiać jeden na drugim . :D

 

 

 

Pozdrawiam


Użytkownik andrzej k edytował ten post 14 gru 2016 - 21:41


#56 Zbój Madej

Zbój Madej

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 6993 postów

Napisano 14 gru 2016 - 22:04

http://www.zkmgastro...-gastronomiczne



#57 misiek-sw

misiek-sw

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 220 postów
  • Miejscowośćwieliczka

Napisano 14 gru 2016 - 22:14

Ja polecam GN-y są różnych rozmiarów , z przykrywkami , można stawiać jeden na drugim .

A są takie ok 25litrów? bo potrzebuje tak na ok 30/40 kilo miecha...


Użytkownik misiek-sw edytował ten post 14 gru 2016 - 22:16


#58 Wirus

Wirus

    Weteran

  • **VIP-Organizator**
  • 2608 postów
  • MiejscowośćWielkopolska

Napisano 15 gru 2016 - 06:50

W  tym  przypadku trzeba się  zastanowić czy  nie lepszy by był  duży garnek z nierdzewki  -  byłoby  dwa w jednym - do peklowania i do parzenia (o ew. robieniu serków nie wspomnę :D )



#59 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6684 postów

Napisano 15 gru 2016 - 09:19

A są takie ok 25litrów? bo potrzebuje tak na ok 30/40 kilo miecha...
zastanów się czynie lepiej 2 po np. 20 kg mięcha - albo beczka do spożywczych - :D 

#60 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 12496 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 15 gru 2016 - 16:24

W tym przypadku trzeba się zastanowić czy nie lepszy by był duży garnek z nierdzewki

 

Piotrek jak masz dużą lodówkę to może i tak . Napisałem może , bo czasami się zdarza  że mięso się pekluje a chcesz robić serki :D

 

Pozdrawiam






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych