ziezielony Opublikowano 19 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #76 Opublikowano 19 Marca 2017 Wczoraj wędziłem polędwice i boczki peklowane w workach zamykanych profikukiem.Peklowałem 3 worki, absolutnie żadnych przypraw, peklosoli na 3 warianty: 20gr/kg; 23gr/kg i 25gr/kg.Zalety:- czysta robota, łatwa w obsłudze, bez nastrzyków- oszczędność czasu, minimalne zużycie peklosoli- jakby lepsze, intensywniejsze wybarwienie mięsa- mięso "suchsze"Wady:- inny kolor wędzonek ale nie jestem pewien, trzeba kilka razy zrobić- trzeba przemacać tak co drugi dzieńW sumie to jestem b.zadowolony, będę korzystał, wyroby pyyszne Polecam wypróbować taki system Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
homian Opublikowano 19 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #77 Opublikowano 19 Marca 2017 (edytowane) @ziezielony, Co masz na myśli pisząc mięso "suchsze" i jaki związek z pojemnikiem do peklowania mają nastrzyki ? Edytowane 19 Marca 2017 przez homian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 19 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #78 Opublikowano 19 Marca 2017 Doprecyzuję Homian... Po zamknięciu w worku pojawił się wyciek, niewielki. W boczkach prawie żaden. Peklowałem 9-10 dni.Po rozcięciu elementy wkładałem na ok 1 min do zimnej wody, płukałem na odwal, potem wycierałem ręcznikiem papierowym.I do osuszania, całe wieszanie zajęło mi kilkanaście min. Jak podpalałem kuchenkę pod mięsem to przypadkiem dotknąłem polędwicy- zgłupiałem bo była prawie SUCHA Tą suchość stawiam po stronie "plusy dodatnie" Po wędzeniu odparzałem do 58*C w środku- polędwice. Wyszły perfekcyjne, wilgotne w przekroju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
homian Opublikowano 19 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #79 Opublikowano 19 Marca 2017 Jeśli taka suchość to ok . Tzn że pisząc nastrzyki miałeś na myśli wycieki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 19 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #80 Opublikowano 19 Marca 2017 Jak pekluję na mokro to zawsze nastrzykiwałem solanką kawałki mięsa.Peklując w powyższy sposób nie nastrzykiwałem nic. Ten wyciek to normalka, sól go chyba powoduje, jest go niewiele ale jest widoczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
homian Opublikowano 19 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #81 Opublikowano 19 Marca 2017 (edytowane) Teraz już wszystko jasne . Też nastrzykuję zawsze, tyle że odkąd zacząłem intensywniej przeglądać nasze forum robię to troszkę inaczej niż wcześniej, za poradą jednego z użytkowników. Nie powiem jednak jak bo został bym zapewne zlinczowany . Ważne że mnie i znajomym smakują. A wyglądają tak Załączone miniatury Edytowane 19 Marca 2017 przez homian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 19 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #82 Opublikowano 19 Marca 2017 Ziezielony.. Po kiego diabla parzyles te wedzonki po wedzeniu..? Przeca Ty zapeklowales to mieso na klasyczny schinkenspeck albo poledwice surowa typu Lachs.. Toz to specjaly ala Schwarzwald.. Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
homian Opublikowano 19 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #83 Opublikowano 19 Marca 2017 Nic nie rozumiem, ale trudno . Polędwiczki i jedną polędwicę zostawiłem surowe, pozostałe parzone coby miękkie były. Nie dość że się podpiąłem pod cudzy temat, to jeszcze zboczyłęm całkiem z niego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 19 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #84 Opublikowano 19 Marca 2017 Gregtom taka dyrektywa padła ze strony Użytkowników moich wypocin... Dojrzewające jeszcze się gdzieś przewalają po lodówce, w kiełbasach dojrzewających się ostatnio zatracałem... Dobrze, że mi przypomniałeś trzeba nastawić polędwice na święta Wielkanocne, dzięki Gregtom O tej Lachs sobie muszę przybliżyć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 19 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #85 Opublikowano 19 Marca 2017 Sorki.. Mialo byc lososiowa.. ????????Telefon tlumaczy za mnie.. ☺ Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 19 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #86 Opublikowano 19 Marca 2017 ...ziezielony - Tobie Nike się należy......Masłowska może Ci drinki nosić.... Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jack78 Opublikowano 19 Marca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #87 Opublikowano 19 Marca 2017 W czym panierujesz te serki?? Widze paprykę, chyba zioła prowansalskie i nie wiem co tam jeszcze masz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
homian Opublikowano 19 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #88 Opublikowano 19 Marca 2017 Oprócz wymienionych czosnek niedźwiedzi i czosnek zwykły. W sumie co tylko wyobraźnia podpowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eMKa Opublikowano 20 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #89 Opublikowano 20 Marca 2017 Wracając do tematu Aktualnie w Leroy Merlin są w promocyjnych cenach pojemniki, skrzynki, boxy itp. w większości dozwolone do kontaktu z żywnością .Ceny do przyjęcia np. pojemnik 14 l.z pokrywką max.wym.zew. 395x300x185 13 zł (!) odpowiednik w Casto w dziale gastro 65 zł.Kupiłem do peklownia kilka pojemników i skrzynek. Idealnie mieszczą sie w lodówce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yarson Opublikowano 21 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #90 Opublikowano 21 Listopada 2017 Czy te pojemniki GN zamykają się szczelnie ?Pekluję w mieszkaniu- wędzić będę na wsi w czym przewozić co by się nie ulało ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 22 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #91 Opublikowano 22 Listopada 2017 (edytowane) Nie, pojemniki GN mają pokrywki takie jak zwykłe pokrywki na garnek.Proponuję pojemniki zamykane pokrywką na zatrzask, takie jakie mają na stoiskach ze śledziami (prostokątne od 1l do 5l), wiaderka z kapustą kiszoną np. 3kg itp. lub większy to fermentator do piwa (30l) Edytowane 22 Listopada 2017 przez Papcio Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KarKan Opublikowano 22 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #92 Opublikowano 22 Listopada 2017 Pojemniki GN maja również pokrywki z uszczelkami. Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 22 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #93 Opublikowano 22 Listopada 2017 Można je szczelnie zamknąć? jak obrócę do "góry nogami" to nic nie wycieknie? pokrywka ma jakieś zaciski? do mocnego uszczelnienia? Nie spotkałem się z takimi pokrywkami - może źle szukałem. Proszę podać gdzie mogę takie kupić, chętnie zakupię. Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KarKan Opublikowano 22 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #94 Opublikowano 22 Listopada 2017 Wchodzi dość ciasno. Trzeba wdusić. Jak obrócisz pewnie się wyleje ale do przewożenia autem będzie okej.https://stalgast.com/przechowywanie-i-transport-zywnosci/pokrywki-z-uszczelka-do-gn-stalowych-standard Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 22 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #95 Opublikowano 22 Listopada 2017 Dzięki, ja właśnie w tej firmie oglądałem pojemniki, czemu nie widziałem tych pokrywek? (sklerozis plaskatis )Właśnie mam za zadanie zakupić pojemniki z poliwęglanu wymiarami jak najbardziej pasującymi do zamrażarki. Półki średnio się sprawdzają. Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 22 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #96 Opublikowano 22 Listopada 2017 Ta pokrywa ma taki zatykany otworek odpowietrzający. Jak się go zatka po zamknięciu to ciężko pokrywę otworzyć tak zassie. Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 22 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #97 Opublikowano 22 Listopada 2017 Czy te pojemniki GN zamykają się szczelnie ?Pekluję w mieszkaniu- wędzić będę na wsi w czym przewozić co by się nie ulało ?Jeśli planujesz wędzenie w sobotę a jedziesz w piątek, to nie potrzebujesz wieź w solance, bo i tak na noc musisz rozwiesić do ociekania. A jeśli plan jest inny, to beczka plastikowa. http://www.browin.pl/biowin/przetworstwo-warzywno-owocowe/beczki-i-worki-do-kiszonek Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grisza159 Opublikowano 18 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #98 Opublikowano 18 Listopada 2018 Tyle informacji, trochę stron, wiele dyskusji ale odpowiedzi która mnie będzie satysfakcjonować, nie ma :/To odświeżam temat:Czy mogę peklować w garnku z aluminium(dur aluminium)? Stary gar, ponad 20L pojemności, znalazłem u mamy na strychu. Będzie to zdrowe? Kamionke również mam, ale zdecywanie za mała na 18kg wsadu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 18 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #99 Opublikowano 18 Listopada 2018 Czy mogę peklować w garnku z aluminium(dur aluminium)? Nie.Obecnie aluminiowe naczynia z przeznaczeniem do żywności są zakazane ze względu na neuroszkodliwość tego pierwiastka.A szczególnie te stare Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grisza159 Opublikowano 18 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #100 Opublikowano 18 Listopada 2018 A coś mnie tknęło by poczekać i przerzucić tyle ile sie da do kamionki i zwolnić choć dwa garnki. To dobrze wiedzieć, dziękuję za szybka odpowiedź.Ale wyparzyć wędliny chyba już w nim mogę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.