EAnna Opublikowano 18 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #101 Opublikowano 18 Listopada 2018 Ale wyparzyć wędliny chyba już w nim mogę? Ja bym z takiego starego, aluminiowego gara zrobiła klimatyczną, industrialną donicę. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 27 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #102 Opublikowano 27 Stycznia 2021 (edytowane) Nie będę zaśmiecał forum nowym tematem.Pekluje może ktoś w takich pojemnikach: https://allegro.pl/oferta/pojemnik-prozniowy-6-4l-kwadrat-vacuumsaver-10122850189Zastanawiam się czy nie sprawdziły by się zamiast worków do peklowania na sucho (np. mięs na wędliny) Edytowane 27 Stycznia 2021 przez wróbel75 Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 27 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #103 Opublikowano 27 Stycznia 2021 Ja bym nie peklował w tym pojemniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 27 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #104 Opublikowano 27 Stycznia 2021 Ja bym nie peklował w tym pojemniku. Dlaczego?Nie chodzi mi o ten konkretny pojemnik tylko sam fakt peklowania w takich pojemnikach (odsysaniu powietrza, prawie jak "pakowarka próżniowa"). Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 27 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #105 Opublikowano 27 Stycznia 2021 Nestor też nie zaleca konserw w puszkach, bo blachą zalatuje . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 27 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #106 Opublikowano 27 Stycznia 2021 bo blachą zalatuje . Gorzej by było jakby zalatywały czymś innym Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 27 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #107 Opublikowano 27 Stycznia 2021 .Gorzej by było jakby zalatywały czymś innym Nooo, o tm to trzeba by już z samym Nestorem pogawędzić, bo to jak wiadomo, bywa różnie !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 27 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #108 Opublikowano 27 Stycznia 2021 Ja bym nie peklował w tym pojemniku. Proszę o uzasadnienie, poza deklaracją woli Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 27 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #109 Opublikowano 27 Stycznia 2021 Zastanawiam się czy nie sprawdziły by się zamiast worków do peklowania na sucho (np. mięs na wędliny) Nie wiemy jak duże podciśnienie będzie w pojemniku. Moc pompy będzie miała decydujące znaczenie dla przydatności pojemnika do peklowania.Jeśli w pojemniku pozostawimy mięsa drobne i uciśniemy to idealnie nie wykonamy czynności. Myślę, że może zdarzyć się, że w wolnych przestrzeniach w czasie peklowania mięso będzie zmieniało kolor.Peklowanie na sucho elementów na wędzonki będzie trochę problem z ich ułożeniem w celu nie występowania wolnej przestrzeni między elementami. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 27 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #110 Opublikowano 27 Stycznia 2021 Bagno Dziękuję Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romii Opublikowano 27 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #111 Opublikowano 27 Stycznia 2021 Ja bym zaryzykował nawet stwierdzenie, że pod wpływem podciśnienia w sztywnym pojemniku z mięsa zostanie "wyciągnięta" wilgoć.W worku nie ma tego zjawiska.--Romii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 27 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #112 Opublikowano 27 Stycznia 2021 @Romii, Ja bym zaryzykował nawet stwierdzenie, że pod wpływem podciśnienia w sztywnym pojemniku z mięsa zostanie "wyciągnięta" wilgoć. W worku nie ma tego zjawiska. -- ------ czy Ty wiesz wogule o czym (co ) piszesz....? Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 30 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #113 Opublikowano 30 Stycznia 2021 Sverige,Twoje uwagi są złośliwe,pisałem o wędlinach z puszek,że miały metaliczny posmak,ale to było kilkadziesiąt lat temu.Od tego czasu nie kupuję mielonek w puszkach.Jeżeli chodzi o peklowanie to te wyżej wspomniane pojemniki są z plastiku.Nie wiem czy są tak bardzo bezpieczne.Ja używam metalowe,albo czasami szklane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 30 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #114 Opublikowano 30 Stycznia 2021 Nie wiem czy są tak bardzo bezpieczne.Ja używam metalowe Atestowane do żywności - jak najbardziej bezpieczne , na równi z woreczkami do tzw próżni . Metalowe - rozumiem ,że nierszewne lub emaliowane bez odprysków, nie przypadkiem z amelinium Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 30 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #115 Opublikowano 30 Stycznia 2021 Waldku ... ja bym był czasami ostrożny.... bo ja widzę różnicę między peklowaniem a przechowywaniem żywności .. i wcale w aptekę się nie bawię... Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koot Opublikowano 11 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij #116 Opublikowano 11 Listopada 2021 Witam,Pozwolę sobie odgrzebać ten temat, ponieważ mam spore wątpliwości co do używania stali nierdzewniej do peklowania. Przeglądając ofertę pojemników gn rzadko kiedy można spotkać się z informacją nt. użytej stali nierdzewnej. Jedyną konkretną informacją dotyczącą użytej stali, jaką udało mi się znaleźć to użycie stali AISI 201. Grzebiąc dalej okazało się, że stal ta ma obniżone właściwości antykorozyjne (ze wzgledu na użycie tańszego manganu, zamiast niklu),dlatego też używając w kuchni garnków ze stali 201 powinno się solić potrawy po zagotowaniu. Skoro zimna woda i sól mogą powodować uszkodzenie garnka... to co może się stać z pojemnikiem gn, z solanką o wyższym stężeniu, w temperaturze 4stC, wystawionym na działanie tej solanki na kilka/kilkanaście dni. Nie wydaje mi się to dobrym pomysłem. Zaznaczę tylko że chemikiem nie jestem I są to moje luźne przemyślenia nt. stali nierdzewnej. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 11 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij #117 Opublikowano 11 Listopada 2021 Zebyś nie musiał się martwic składem stali nierdzewnej, pekluj w kamionkowym naczyniu.Ja tak robię od 20stu lat i nie mam problemu. Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 11 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij #118 Opublikowano 11 Listopada 2021 @karolszymczak, I zaraz ktos sie odezwie ze garnek kamionkowy ma jakies mikroszczeliny i tam zbieraja sie bakterie i tez bedzie zle . Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 11 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij #119 Opublikowano 11 Listopada 2021 Dokladnie rak electro. Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bossky Opublikowano 11 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij #120 Opublikowano 11 Listopada 2021 @karolszymczak, I zaraz ktos sie odezwie ze garnek kamionkowy ma jakies mikroszczeliny i tam zbieraja sie bakterie i tez bedzie zle . Coś w tym jednak jest jeśli garnek nie jest nowy. W tym roku robiłem ogórki kiszone. Za jednym razem w garnku kamionkowym(wyparzonym) oraz szklanym słoju. Te w słoju znakomite a w kamionce do bani. Robione z tej samej wody ogórków i soli jednego dnia. Wysłane z mojego M2101K7AG przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 17 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij #121 Opublikowano 17 Czerwca 2023 Kochani czy to możliwe aby pojemnik GN (ten sam rodzaj) był produkowany w dwóch pojemnościach?https://allegro.pl/oferta/pojemnik-stalowy-eko-gn-2-3-200-mm-forgast-fg06237-11022112711https://allegro.pl/oferta/pojemnik-ze-stali-nierdzewnej-gn-2-3-200-prestona-13432791508 Wiem że to są dwaj inni producenci, dwie inne linie, ale czy zachowując te same wymiary może być 4l różnicy? A przy okazji jak macie namiary na sprzedawców GN 2/3 18l tańszych niż aledrogo to możecie też napisać Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 17 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij #122 Opublikowano 17 Czerwca 2023 Tak. Różne głębokości. Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 17 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij #123 Opublikowano 17 Czerwca 2023 Na dodatek różni producenci. Cytuj Moja wędzarnia i pierwsze wyroby :-) https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6185 Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy :-) Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 17 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij #124 Opublikowano 17 Czerwca 2023 Przecież wymiary z obu akucji są takie same (różnica 1mm). Któryś się pomylił - stawiam że ok jest ten 18 l. Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarekduch Opublikowano 17 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij #125 Opublikowano 17 Czerwca 2023 wróbel75, wg mnie jest to prosty błąd wynikający z kopiowania treści aukcji. Wymiary się zgadzają, a objętość nie. Również stawiam na 18l, ze to jest właściwa pojemność. Możesz zadzwonić/napisać do wystawcy aukcji, aby mieć pewność co kupujesz. Cytuj „To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.” Jonathan Carroll Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.