Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Bułeczki do pasztetu i nie tylko...

bułki bułeczki chleb kwas zaczyn mąka drożdże pieczenie placki drożdżówki

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
70 odpowiedzi w tym temacie

#1 Hektor

Hektor

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1254 postów
  • MiejscowośćTarnów

Napisano 28 sty 2015 - 23:19

Tutaj też się będę udzielał :D

 

Przepis na solodrągi.

 

Zaczyn

Woda - 600 ml

Mąka pszenna chlebowa typ750 - 500 gram 

Drożdże świeże - 27 gram

Cukier - 10 gram

 

 

Do wysokiego naczynia, ja mam dzieżę 10 L, wsypujemy mąkę,  pokruszone drożdże i cukier.

Uruchamiam sprzęt i wlewam wodę, dokładnie rozrabiam, ma być gładka, luźna masa, konsystencji gęstego ciasta naleśnikowego.

Przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na 6-7 godzin.

Po tym czasie dodaję do zaczynu:

50 gram oleju i włączam mieszanie, jak olej się połączy z zaczynem, dodaje mąkę pszenną typ750 -120 gram z wsypaną wcześniej sola w ilości 17 gram.

Mieszam tak żeby się dobrze rozrobiło. Następnie wsypuje mąkę pszenną  typ 450(tortowa) w ilości 460 gram i wyrabiam ciasto do gładkości, trwa to około 5-10 min.

Wyrobione ciasto, oprószam mąką, wyjmuje z dzieży i ważę, na ogół wychodzi  + -1700 gram.

Odkładam ciasto do dzieży na 30-40 minut żeby ponownie ruszyło, oczywiście przykrywam ścierką.

Po wyrośnięciu ciasto ląduje na stolnicy i zaczynam dzielić na wagowo równe porcje, w tym przypadku na 8 sztuk po 218 gram.

Można z tego ciasta robić również okrągłe bułki i wtedy waga jednej porcji to około 120-140 gram, im dokładniejsze kęsy ciasta tym równiejsze bułki wychodzą.

Każdą porcje "szlifuje" na kulkę a następnie roluje na długie walce i odkładam na blachę do wyrośnięcia, na...  i tu jest różnie, czasem wystarczy 40 minut a czasem 1,5h, po prostu robię na czuja, ale minimum 40 minut.

Wyrośnięte ciasto zwilżam za pomocą miękkiego pędzla, moczonego w ciepłej wodzie, posypuje kilkoma ziarnami soli morskiej, makiem i ostatnio startym parmezanem.

Posypać można różnymi trotami :D co kto lubi.

Załączony plik  IMG_20150126_204039.jpg   70,77 KB   10 Ilość pobrań

Wkładam do piekarnika(elektryczny) rozgrzanego do 230-240 stopni na trzeci poziom od dołu (trochę wyżej niż połowa wysokości piekarnika),grzanie góra/dół i piekę 15-20 minut bez termoobiegu.

Jednorazowo do piekarnika wkładam jedną blachę, kiedyś robiłem na dwie ale jakoś to nie wychodziło, mimo włączonego termoobiegu bułki były nie równo upieczone, takie bezpłciowe :mad:  

Załączony plik  IMG_20150126_212519.jpg   73,22 KB   11 Ilość pobrań

 

 

A to kilka moich poprzednich produkcji które akurat zupełnym przypadkiem uwieczniłem :D a jakoś nie miałem odwagi/czasu opublikować :D

Załączony plik  17012013.jpg   107,18 KB   14 Ilość pobrań

Załączony plik  10082014(001).jpg   101,31 KB   11 Ilość pobrań

Załączony plik  17082014(002).jpg   76,49 KB   7 Ilość pobrań

Załączony plik  16082014(002).jpg   89,51 KB   10 Ilość pobrań

 

Fotki robione komórką wiec jakość ich nie powal...

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 



#2 Anuś

Anuś

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1929 postów

Napisano 28 sty 2015 - 23:32

Tutaj też się będę udzielał

Już się cieszę :) opis bułek... jak zawsze super ... czy ta temperatura 230-240 stopni jest przez cały czas pieczenia ?

A to kilka moich poprzednich produkcji które akurat zupełnym przypadkiem uwieczniłem :D a jakoś nie miałem odwagi/czasu opublikować

Śmiem przypuszczać, że to pierwsze ;)



#3 Hektor

Hektor

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1254 postów
  • MiejscowośćTarnów

Napisano 28 sty 2015 - 23:45

czy ta temperatura 230-240 stopni jest przez cały czas pieczenia ?

Tak.

Chodzi o to, żeby skórka była cieniutka i chrupiąca, ale nie można sobie pozwolić na włożenie ciasta do piekarnika, ustawienie timera i zajęcie się czymś innym, trzeba kontrolować wzrokiem.

Jak może zauważyłaś te bardziej wypieczone, cztery sztuki, to była chwila nieuwagi. Stwierdziłem, że mam jeszcze pięć minut to poszedłem się dotlenić i ZONK :devil:   



#4 eli55

eli55

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2298 postów
  • Miejscowośćmonastir / wlochy

Napisano 29 sty 2015 - 17:57

Hektor gratulacje , piekne wypieki  , az slinka leci :tongue: :clap: :clap: :clap:



#5 Hektor

Hektor

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1254 postów
  • MiejscowośćTarnów

Napisano 29 sty 2015 - 19:37

eli55 ślinka cieknie a może dokładniej, włącza się ślinotok, jak się patrzy na twoje wypieki ! :)



#6 Henio

Henio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3372 postów
  • MiejscowośćGdańsk Nowy Port

Napisano 29 sty 2015 - 19:47

Mąka pszenna chlebowa typ750 - 500 gram  Drożdże świeże - 27 gram Cukier - 10 gram

 

A jak będę chciał upiec 10 KILOGRAM bułek to ile GRAMÓW drożdży mam zastosować . Za Twoje zdrowie sto gramów muszę spożyć . 


Użytkownik Małgoś edytował ten post 29 sty 2015 - 19:53


#7 Hektor

Hektor

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1254 postów
  • MiejscowośćTarnów

Napisano 29 sty 2015 - 20:21

A jak będę chciał upiec 10 KILOGRAM bułek to ile GRAMÓW drożdży mam zastosować

Nie wiem czemu tak strasznie krzyczysz z tymi jednostkami wagi.

Bawisz się w Miodka? :D  :D  :D

Ja podałem dokładnie takie ilości z jakich robiłem i ile wyszło ciasta. Fakt nie podałem wagi gotowego produktu :facepalm: jeżeli o to Ci chodzi, ale średnio na odpiek odpada 20% masy wyjściowej.

Nie bawiłem się w uśrednianie, bo każdy zainteresowany może sobie sam obliczyć proporcje w zależności ile będzie chciał zrobić. To nie jest zadanie na poziomie politechniki ,na wydziale fizyki kwantowej :D

Chyba, że masz mi za złe, że nie podałem w szklankach, łyżkach, szczyptach, ziarnkach? :D  :D  :D

 

 

Za Twoje zdrowie sto gramów muszę spożyć

A tego to już nie kumam :D  


Użytkownik Hektor edytował ten post 29 sty 2015 - 20:23


#8 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4996 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 29 sty 2015 - 20:44

Hektor, Henio to wesoly czlowiek, zawsze pelen energii i smiechu, nie zlosc sie na niego . 

 To za zdrowie pan panowie k,ODQwNjkzOTQsNTExOTQwOTQ=,f,01_wx_orig., i zabawadalej trwa



#9 Hektor

Hektor

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1254 postów
  • MiejscowośćTarnów

Napisano 29 sty 2015 - 20:50

ANNAM  nic z tych rzeczy, nie widziałaś tych mord uśmiechniętych? :D  :D  :D


Użytkownik Hektor edytował ten post 29 sty 2015 - 20:51


#10 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4996 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 29 sty 2015 - 21:04

Osleplam niedawno i nie widze k,ODQwNjkzOTQsNTExOTQwOTQ=,f,022_pW_orig



#11 Hektor

Hektor

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1254 postów
  • MiejscowośćTarnów

Napisano 29 sty 2015 - 21:09

Oj to nie dobrze :( słonce widać Ci nie służy.

Pakuj się i wracaj TU, mamy cały czas norę na polu/dworze/zewnątrz, oczy Ci odpoczną i owidzisz ponownie :D



#12 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4996 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 29 sty 2015 - 21:14

U mnie zimno i szaro tez teraz. LAto jakies zimne ,  malo bylo goracych dni w tym roku.



#13 Henio

Henio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3372 postów
  • MiejscowośćGdańsk Nowy Port

Napisano 29 sty 2015 - 21:16

 1 gram - 2 gramy - 3 gramy - 4 gramy i Uwaga PIĘĆ GRAMÓW , a nie gram > Aluzju poniał . 



#14 Hektor

Hektor

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1254 postów
  • MiejscowośćTarnów

Napisano 29 sty 2015 - 21:19

Aluzju poniał

Jak by nie poniał, to by nie napisał

 

Bawisz się w Miodka?

:D

To żeby było poprawnie politycznie, proszę osobę z uprawnieniami o poprawienie tej gafy :facepalm:


Użytkownik Hektor edytował ten post 29 sty 2015 - 21:21


#15 roger

roger

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 7221 postów
  • MiejscowośćW-wa & Lubuskie

Napisano 30 sty 2015 - 09:40

a nie gram

 

A ja gram a co  ... no może nie po 1,2,3,4 .... ale po 4x100 to gram ... na gitarze ;) 



#16 Hektor

Hektor

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1254 postów
  • MiejscowośćTarnów

Napisano 30 sty 2015 - 17:29

No to już pojeździliście po mnie i wystarczy tego grania, zapamiętam to do końca życia i jeden dzień dłużej :D  :D  :D



#17 Hektor

Hektor

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1254 postów
  • MiejscowośćTarnów

Napisano 01 lut 2015 - 23:15

Dzisiaj chlebuś na tapecie

Po odbiciu

Załączony plik  IMG_20150201_205821.jpg   77,31 KB   7 Ilość pobrań

Załączony plik  IMG_20150201_205834.jpg   54,51 KB   7 Ilość pobrań

 

 

Przed włożeniem do piekarnika

Załączony plik  IMG_20150201_215808.jpg   51,66 KB   7 Ilość pobrań

 

 

I z reszty ciasta chlebowego

Załączony plik  IMG_20150201_205847.jpg   73,89 KB   6 Ilość pobrań

 

 

 

 

 


A to już po upieczeniu 

Załączony plik  IMG_20150201_225429.jpg   93,6 KB   8 Ilość pobrań

Załączony plik  IMG_20150201_225454.jpg   58,05 KB   7 Ilość pobrań

 

I bułeczki przed włożeniem do piekarnika

Załączony plik  IMG_20150201_225519.jpg   84,79 KB   7 Ilość pobrań

 

Po upieczeniu, szczególnej urody nie są, ale to ciasto chlebowe.

Załączony plik  IMG_20150201_232602.jpg   60,08 KB   6 Ilość pobrań

Załączony plik  IMG_20150201_232717.jpg   85,44 KB   6 Ilość pobrań

 

 

 


Użytkownik Hektor edytował ten post 01 lut 2015 - 23:42


#18 Anuś

Anuś

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1929 postów

Napisano 02 lut 2015 - 08:19

Hektor ... nie było mnie tu kilka godzin i wpadam z samego rana i co widzę ? th_0girl_cleanglasses1.gifchlebek ... bułeczki, gdzie indziej konserwy ... sypiasz czasami  ?th_girl_haha.gif



#19 Hektor

Hektor

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1254 postów
  • MiejscowośćTarnów

Napisano 02 lut 2015 - 08:32

sypiasz czasami  ?

Czasami się zdarzy :D  


Jeszcze fotka przekroju do kompletu.

Załączony plik  IMG_20150202_071253.jpg   46,53 KB   6 Ilość pobrań

 



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 Hektor

Hektor

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1254 postów
  • MiejscowośćTarnów

Napisano 02 lut 2015 - 23:01

Na wieczór co by się lepiej spało, grahameczki  :D

Załączony plik  IMG_20150202_203109.jpg   60,72 KB   15 Ilość pobrań

Załączony plik  IMG_20150202_225005.jpg   63,58 KB   10 Ilość pobrań

 

 







Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: bułki, bułeczki, chleb, kwas, zaczyn, mąka, drożdże, pieczenie, placki, drożdżówki

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych