Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Bułeczki do pasztetu i nie tylko...

bułki bułeczki chleb kwas zaczyn mąka drożdże pieczenie placki drożdżówki

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
70 odpowiedzi w tym temacie

#21 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6122 postów

Napisano 03 lut 2015 - 11:49

Na wieczór co by się lepiej spało, grahameczki  :D

attachicon.gifIMG_20150202_203109.jpg

attachicon.gifIMG_20150202_225005.jpg

Przegapiłem przepis?  :D



#22 Hektor

Hektor

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1254 postów
  • MiejscowośćTarnów

Napisano 03 lut 2015 - 19:09

Przegapiłem przepis? 

Ależ skąd? Po prostu go nie podałem :D  



#23 @halusia@

@halusia@

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 6589 postów
  • MiejscowośćInowrocław

Napisano 03 lut 2015 - 20:33

Na wieczór co by się lepiej spało, grahameczki 
 

Hektor...Widzę że nie lubisz się nudzić... gdy otworzyłam Twój watek zapach pieczywa podrażnił moje kubki smakowe  :D  :clap:



#24 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5010 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 03 lut 2015 - 20:44

Tutaj ciezko o grahamki, sa niby ,ale cos w nich brakuje, a sama jeszcze nie pieklam :facepalm: . Twoje  Hektor wygladaja wspaniale :thumbsup:


Użytkownik ANNAM edytował ten post 03 lut 2015 - 20:44


#25 eli55

eli55

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2314 postów
  • Miejscowośćmonastir / wlochy

Napisano 03 lut 2015 - 20:50

E wielkie  brawa dla Hektora , , piekne wypieki  i na pewno smaczne :tongue: :clap: :clap:



#26 Hektor

Hektor

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1254 postów
  • MiejscowośćTarnów

Napisano 03 lut 2015 - 22:13

Dziękuję Szanowne Panie za pochlebne opinie :D


Tutaj ciezko o grahamki

Ale może jest na końcu siata, w miejscu gdzie wir w umywalce kręci się w druga stronę :D ,możliwość kupienia mąki pszennej typ1850 (pełny przemiał)

A reszta to jest prosta jak drut  :D



#27 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5010 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 03 lut 2015 - 22:23

Ale może jest na końcu siata, w miejscu gdzie wir w umywalce kręci się w druga stronę  ,możliwość kupienia mąki pszennej typ1850 (pełny przemiał) A reszta to jest prosta jak drut 
 

 wiem, wiem, ale chyba len obok mnie siedzi i trzyma za rece  :tongue:  ;)  :D



#28 Hektor

Hektor

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1254 postów
  • MiejscowośćTarnów

Napisano 03 lut 2015 - 22:58

UWAGA! UWAGA!

Podaje przepis na grahamki  

1900 g surowego ciasta / 15 bułek

Zaczyn

Mąka pszenna typ 750 - 580 g

Drożdże świeże -27 g

Cukier - 10 g

Woda -700 ml

Wszystkie składniki mieszamy i zostawiamy pod przykryciem na 6 - 9 h

Do zaczynu dodaję

Olej - 100 g

Mąka pszenna typ 1850(graham, pełny przemiał) - 550 g

Sól -17 g

Wyrabianie(maszynowe) około 10 min.

Odpoczynek 40 minut

Dzielenie na porcje około 128 g

Szlifowanie i formowanie bułek.

Przy bułkach podłużnych dobrze jest po uformowaniu walca, mocno go spłaszczyć, okrągłym też to nie zaszkodzi, widać to na foto.

post-52329-0-88896700-1422909529_thumb.j

Czas wyrastania 1 h -1,5 h

Pieczenie

Temp. 220-230 st, grzanie góra/dół, 15-18 min górny poziom, z bacznym obserwowaniem zawartości piekarnika036.gif

Przed włożeniem do piekarnika (około 2-3 min) dobrze jest zwilżyć obficie (nie wykąpać) bułki ciepła woda, za pomocą pędzla, jak ktoś ma spryskiwacz to jeszcze lepiej.

Po kilku minutach od wyjęcia z piekarnika, bułki robią się miękkie jak flak, nie wpadamy w panikę0dash2.gifjak dobrze wystygną (temp. kuchenna, 6 h) wróci im chrupkość04icon_rotfl.gif


ale chyba len obok mnie siedzi i trzyma za rece

To trzeba go violentsmiley010.gif


Użytkownik Hektor edytował ten post 03 lut 2015 - 22:56


#29 Anuś

Anuś

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1931 postów

Napisano 03 lut 2015 - 23:00

UWAGA! UWAGA! Podaje przepis na grahamki

Pisze pierwsza!!!!!!!!  ... :laugh: bo jak wszyscy tu zajrzą to dopchać się nie będzie można do tablicy :laugh:



#30 Hektor

Hektor

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1254 postów
  • MiejscowośćTarnów

Napisano 03 lut 2015 - 23:10

Ojtam Ojtam, poczytność jest znikoma :D



#31 Todek

Todek

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1522 postów

Napisano 04 lut 2015 - 01:33

Ojtam Ojtam, poczytność jest znikoma :D

:D



#32 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6122 postów

Napisano 04 lut 2015 - 10:38

Podaje przepis na grahamki  

Dziękuję.



#33 Hektor

Hektor

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1254 postów
  • MiejscowośćTarnów

Napisano 04 lut 2015 - 13:26

 

Dziękuję.

Ależ proszę :D



#34 yogi

yogi

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 729 postów
  • MiejscowośćBergkamen BRD

Napisano 04 lut 2015 - 15:24

Ojtam Ojtam, poczytność jest znikoma :D

Hektor wiesz jak to jest, jak bys cos spierdzielil to mialbys duzo postow z pociecha ze wprawdzie nie wygladaja za dobrze ale na pewno sa pyszne :) . A tak to trzeba Cie chwalic, a to jakos trudno ludziom przychodzi :D . Ale niech bedzie, wyroby wspaniale!! A z Twoich przepisow tez chetnie skorzystam bo widac ze wiesz co robisz.

Pozdrawiam yogi



#35 Hektor

Hektor

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1254 postów
  • MiejscowośćTarnów

Napisano 04 lut 2015 - 20:41

Hektor wiesz jak to jest, jak bys cos spierdzielil to mialbys duzo postow z pociecha ze wprawdzie nie wygladaja za dobrze ale na pewno sa pyszne

 

Tak, tak,  nic tak nie cieszy jak krzywda ludzka :D  :D  :D  

 

Ale niech bedzie, wyroby wspaniale!!

 

I przeszło Ci to przez gardło/palce? :D  :D  :D

 

A z Twoich przepisow tez chetnie skorzystam

 

 

Miło mi, daj znać o efektach.

 

bo widac ze wiesz co robisz

 

Oj tego to ja sam nie jestem pewien :D  



#36 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5010 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 04 lut 2015 - 20:46

Hektor wiesz jak to jest, jak bys cos spierdzielil to mialbys duzo postow z pociecha ze wprawdzie nie wygladaja za dobrze ale na pewno sa pyszne . A tak to trzeba Cie chwalic, a to jakos trudno ludziom przychodzi
 

 Yogi, to nie tak. JAk dobrze zrobil, bo  taki ma byc efekt , a jak cos nie tak, to trzeba pocieszyc ,zeby sie nie zniechecil i dalej probowal. :D



#37 Todek

Todek

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1522 postów

Napisano 06 lut 2015 - 10:00

Przepis na solodrągi.

No i wyprodukowałem. Fajna rzecz, na pewno jeszcze nie raz powtórzę. :)



#38 Hektor

Hektor

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1254 postów
  • MiejscowośćTarnów

Napisano 06 lut 2015 - 15:52

No i wyprodukowałem. Fajna rzecz, na pewno jeszcze nie raz powtórzę

Cieszę się, że jesteś zadowolony :D  



#39 yogi

yogi

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 729 postów
  • MiejscowośćBergkamen BRD

Napisano 06 lut 2015 - 15:55

W tym tygodniu nie bede mial czasu bo bede wedzil, ale moze w przyszlym cos wyjdzie. Przymierzam sie do tych grahamkow, zona za czyms takim szaleje, jakby mi sie udalo to bym znowu urosl w jej oczach :).



#40 Hektor

Hektor

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1254 postów
  • MiejscowośćTarnów

Napisano 06 lut 2015 - 16:01

zona za czyms takim szaleje, jakby mi sie udalo to bym znowu urosl w jej oczach

Spoko na pewno się udadzą, zrób dokładnie z przepisu i z zachowaniem czasów między cyklami.

To co podałem to nie jednorazowy wybryk z przepisu znalezionego w internecie a cykliczna "produkcja" okupiona wieloma porażkami :D







Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: bułki, bułeczki, chleb, kwas, zaczyn, mąka, drożdże, pieczenie, placki, drożdżówki

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych