Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Bułeczki do pasztetu i nie tylko...

bułki bułeczki chleb kwas zaczyn mąka drożdże pieczenie placki drożdżówki

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
70 odpowiedzi w tym temacie

#41 Hektor

Hektor

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1254 postów
  • MiejscowośćTarnów

Napisano 09 lut 2015 - 00:04

Dzisiaj zrobiłem Grahamki na winie :D

 

Przepis podstawowy zmodyfikowany o rodzaj, ilości mąki, i...

Zaczyn

- mąka pszenna typ 1850 - 420g

- mąka żytnia typ 720 - 100g

- mieszanka o nazwie Chleb Nidzicki -160g

- drożdże świeże - 20g

- cukier 10g

- woda 800ml

Po pięciu godzinach dodane

- mąka pszenna typ 1850 - 585g

- olej 130g

- troty :D (siemię lniane, słonecznik, dynia)- 60g

-sól - 17g

wyszło 16 sztuk o wadze 134g,

Przyspieszyłem również proces garowania.

Po wyszlifowaniu bułek,

Załączony plik  IMG_20150208_191947.jpg   67,1 KB   4 Ilość pobrań

 

blachy włożyłem do piekarnika, grzanie dolne, temperatura 40st i wlałem szklankę wody na dno, czas-25min.

Następnie wyjąłem bułki i nagrzałem piekarnik do 230st.

Czas pieczenia 16 minut.

Załączony plik  IMG_20150208_205223.jpg   68,89 KB   3 Ilość pobrań

Po upieczeniu waga wynosi 115-117g



#42 Anuś

Anuś

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1931 postów

Napisano 09 lut 2015 - 00:08

Dzisiaj zrobiłem Grahamki na winie

A gdzie w przepisie jest wino ? :tongue:



#43 Hektor

Hektor

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1254 postów
  • MiejscowośćTarnów

Napisano 09 lut 2015 - 00:15

A gdzie w przepisie jest wino

O widzisz z pośpiechu zapomniałem zrobić gwiazdkę  *

Na winie, bo miałem dzisiaj lenia i dałem co się nawinęło pod rękę :D  



#44 Todek

Todek

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1521 postów

Napisano 09 lut 2015 - 09:12

To jest taki "bigos na winie". Co się z całego tygodnia nawinie. :laugh:



#45 Hektor

Hektor

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1254 postów
  • MiejscowośćTarnów

Napisano 10 lut 2015 - 20:54

Dzisiaj dla odmiany zrobiłem "Kajzerki"

Zaczyn 

- mąka pszenna typ 750 - 580g 

- mąka żytnia typ 720 - 100g na smaczek :D

- woda 800ml

- drożdże świeże - 21g

- cukier - 10g

Po ośmiu godzinach dodane 

- olej -142g  tak mi się nalało :D

- mąka pszenna typ 750 - 550g

- sól -18g

Po wyszlifowaniu bułek, garowanie w piekarniku, grzanie dolne, temperatura 40st, dwie szklanki wody wylane na dno piekarnika.

Czas 35 min, potem wyjęte i dochodziły na blacie.

W tym czasie nagrzewał się piekarnik.

Załączony plik  IMG_20150210_194003.jpg   50,25 KB   3 Ilość pobrań

 

Przed włożeniem do piekarnika głębokie nacięcia.

Załączony plik  IMG_20150210_194309.jpg   50,49 KB   2 Ilość pobrań

 

Pieczenie 16 minut w 230 stopniach górny poziom,grzanie góra/dół

Załączony plik  IMG_20150210_202259.jpg   65,98 KB   2 Ilość pobrań

 

Waga surowych bułek 140g +/-3g

Waga upieczonych bułek 121g - 126g

 

Do jutra :D

 



#46 magdajack

magdajack

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 676 postów
  • Miejscowość.

Napisano 10 lut 2015 - 20:55

 

Do jutra :D

 

 Jakie do jutra, jakie od jutra? po bułeczce dla każdego poprosimy :)



#47 Hektor

Hektor

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1254 postów
  • MiejscowośćTarnów

Napisano 10 lut 2015 - 21:02

Oooooożeszcholera ale się wkopałem, mam tylko 16 sztuk. Ale że jako pierwsza napisałaś to łap tylko uważaj bo jeszcze gorące :D



#48 magdajack

magdajack

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 676 postów
  • Miejscowość.

Napisano 10 lut 2015 - 21:09

Oooooożeszcholera ale się wkopałem, mam tylko 16 sztuk. Ale że jako pierwsza napisałaś to łap tylko uważaj bo jeszcze gorące :D

 

 

A pokaż jak w środku wyglądają 



#49 Hektor

Hektor

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1254 postów
  • MiejscowośćTarnów

Napisano 10 lut 2015 - 21:25

A pokaż jak w środku wyglądają 

Jak wystygną to przekroje i wrzucę fotkę. 

Jaki chcesz przekrój pionowy czy poziomy ?


Użytkownik Hektor edytował ten post 10 lut 2015 - 21:26


#50 Anuś

Anuś

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1931 postów

Napisano 10 lut 2015 - 22:12

Waga surowych bułek 140g +/-3g Waga upieczonych bułek 121g - 126g

Perfekcja w każdym calu Hektor :thumbsup:

Do jutra :D

Jutro będą jeszcze inne ? :tongue: nie nadążam za Tobą :laugh:

Jaki chcesz przekrój pionowy czy poziomy ?

Proponuje po skosie ... :facepalm:



#51 Hektor

Hektor

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1254 postów
  • MiejscowośćTarnów

Napisano 10 lut 2015 - 22:21

Jutro będą jeszcze inne ?

 

Pozostawię Cię w niepewności :D

 

Proponuje po skosie ...

 

Sorry za późno napisałaś bo fotki zrobione :D  

Załączony plik  IMG_20150210_213329.jpg   43,87 KB   5 Ilość pobrań



#52 magdajack

magdajack

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 676 postów
  • Miejscowość.

Napisano 11 lut 2015 - 05:43

Ladne:) juz u meza zamowilam takie na weekend na śniadanko :)

#53 Hektor

Hektor

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1254 postów
  • MiejscowośćTarnów

Napisano 11 lut 2015 - 23:21

Mamy już jutro :D  a więc...

Nie będę się  dzisiaj rozpisywał :D

Załączony plik  IMG_20150211_203005.jpg   40,45 KB   3 Ilość pobrań

 

 

Takie co nie co, do porannej czwartkowej kawki :D    

Załączony plik  IMG_20150211_212306.jpg   58,94 KB   3 Ilość pobrań

Załączony plik  IMG_20150211_223846.jpg   46,41 KB   3 Ilość pobrań

Załączony plik  IMG_20150211_223858.jpg   50,3 KB   3 Ilość pobrań

Załączony plik  IMG_20150211_224015.jpg   44,36 KB   3 Ilość pobrań

Załączony plik  IMG_20150211_224037.jpg   55,63 KB   3 Ilość pobrań

 

 



#54 Anuś

Anuś

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1931 postów

Napisano 11 lut 2015 - 23:34

Takie co nie co, do porannej czwartkowej kawki

Hektor ... piekłam kiedyś takie pączki i ... poległam :facepalm: to ja jednak może po proszę o przepis, skoro Twoje wyszły taaakie piękne :thumbsup:



#55 Hektor

Hektor

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1254 postów
  • MiejscowośćTarnów

Napisano 11 lut 2015 - 23:47

Czy one są piękne to nie wiem nie do końca jestem zadowolony z efektu wizualnego ale...

 

Proszę bardzo

http://www.wedlinydo...d=1493&Itemid=4

Moimi modyfikacjami są :

zamiast margaryny, masło

Olejek waniliowy Dr E costamcośtam ;)  7ml

Dwie duże łyżki spirytusu.

5 gram soli

Robiłem dokładnie z tego przepisu z tym że mąkę  miałem mniej chłonną i w sumie dodałem o 300g więcej.



#56 Anuś

Anuś

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1931 postów

Napisano 11 lut 2015 - 23:53

Hektor ... chyba zmęczenie moje przyćmiło mi lekko wzrok ... myślałam, ze to są pączki pieczone ... w piekarniku :facepalm: bo takie właśnie robiłam...a później kurki je jadły a nie ja :laugh:



#57 boggi

boggi

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1364 postów
  • MiejscowośćDębica

Napisano 12 lut 2015 - 00:00

Mamy już jutro   a więc... Nie będę się  dzisiaj rozpisywał

 

O kurcze tylko 40 kilometrów a taka różnica czasowa :)

 

 

To jest taki "bigos na winie". Co się z całego tygodnia nawinie.
 

 

Na bigos to lepsze jest inne określenie, bigos ganiany.

Kapusta w garze a za mięsem ganiają po lesie :)



#58 Hektor

Hektor

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1254 postów
  • MiejscowośćTarnów

Napisano 12 lut 2015 - 00:00

Spoko luuuuz  Anuś

Pączki są _zawsze_smażone_ w_ smalcu_ wszytko inne to substytut :D  A w piekarniku sobie garowały w ciepełku i wilgoci :D



#59 Anuś

Anuś

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1931 postów

Napisano 12 lut 2015 - 00:04

Pączki są _zawsze_smażone_ w_ smalcu_ wszytko inne to substytut

Spróbowałam raz i więcej już nie będzie :laugh: jutro robię też pączki .. ale inne z przepisu od ''klienta'' ... jakkolwiek by to nie zabrzmiało :facepalm:



#60 Hektor

Hektor

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1254 postów
  • MiejscowośćTarnów

Napisano 12 lut 2015 - 00:05

boggi przeskocz 11-12 postów wyżej to się dowiesz o strefie czasowej :D







Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: bułki, bułeczki, chleb, kwas, zaczyn, mąka, drożdże, pieczenie, placki, drożdżówki

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych