Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Uzyski z wykrawania schabu


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1 odpowiedź w tym temacie

#1 DZIADEK

DZIADEK

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 5873 postów
  • Miejscowośćx

Napisano 06 lis 2007 - 20:27

Uzyski z wykrawania schabu na polędwicę
Kupiłem schab z kością bez polędwiczki w sklepie,
średniej grubości.
Przedstawiam uzyski.
Zakupiony schab - 3,545 kg po 10,90 zł/kg = 38,64 zł
Uzyski po wykrojeniu polędwicy.
1. Polędwica nie obrobiona - 2,449 kg = 69,08 %
2. Kości - 1,096 kg = 30,02 %
Uzyski po obrobieniu polędwicy i wykrojeniu mięsa z kości
1 Polędwica obrobiona bez warkocza - 2,084 kg = 58,79 %
-do wagi zakupu schabu
-85,09 % do polędwicy nie obrobionej.
2. Mięsa ogółem -0,573 kg = 16,16 %do wagi schabu
3 Kości po wykrojeniu z nich mięsa – 0,827kg = 23,32 % do wagi schabu
- 75,45 % do wagi kości przed wykrojeniem mięsa
Uzyski poszczególnych klas mięsa
1.Wieprzowina kl II A -0,288 kg = 8,12% do wagi schabu
2. Wieprzowina kl II B - 0,041 kg = 1,16 % do wagi schabu
3.Wieprzowina kl III - 0,244 kg = 6,88% do wagi schabu
Uwaga . Uzyski mogą się różnić nawet o kilka % zależnie jak gruby jest schab, konkretnie polędwica lub jak przycięte są kości i jak przycięte są żeberka.

Przedstawię teraz kalkulację cenową by można było porównać czy lepiej jest kupić schab i samemu wytrybować, czy polędwicę obrobioną w sklepie .
Ceny sklepowe w dniu zakupu
Schab bez polędwiczki - 10,90 zł/kg
Polędwica - 16,90 zł/kg
Kwota przeznaczona na zakupy 38,64zł za którą kupiłem.
Schab z którego uzyskałem
1. Polędwica - 2,084 kg x 16,90zł = 35,22żł
2. Mięsa - 0, 573 kg x 9,50żł = 5,44 żł
3. Kości - 0,827 kg x 1,50 zł = 1,24 żł
Razem - 41.90 zł
Wnioski - Z tego wynika że 20dkg mięsa i kości to zaplata za wykrawanie
gdy nie liczy się swojej pracy, to jest mój zysk . Przeliczając to inaczej
Za te pieniądze można kupić było 2,286 kg polędwicy gotowej z warkoczem po odcięciu jego bym wyszedł na to samą ilość polędwicy do wędzenia .Ocenę jak lepiej kupować zostawiam państwu. Jedno z tego można zapamiętać gdy różnica między schabem a polędwicą wynosi - 6 zł - to wszystko jedno jak kupimy, gdy jest wyższa to lepiej kupić schab z kością i wytrybować samemu . Natomiast gdy różnica wynosi niżej niż 6 żł kupujemy zawsze polędwicę Pozdrawiam

#2 sobol

sobol

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 284 postów
  • MiejscowośćGdynia/Jarrow

Napisano 06 lis 2007 - 21:13

Ja staram sie kupować schab z polędwiczką, więc i oszczędność większa :)




Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych