Skocz do zawartości

Kiełbasa rzeszowska pieczona produkcji Pawła


paweljack

Rekomendowane odpowiedzi

Nowy rok, nowe wyzwania. Zaczynam od rzeszowskiej pieczonej. Na podstawie PW 16

 

Receptura na 5 kilogramów

 

Surowce:

 

Wieprzowina I kl. - 2,25 kg  - u mnie szynka 1,5 kg, łopatka 0,75 kg

wieprzowina II kl. - 1,75 kg

wieprzowina III kl. - 0,5 kg

wołowina I kl. - 0,5 kg

 

Przyprawy

 

Użyte do peklowania:

 

peklosól - 20 g/kg

 

Użyte do produkcji:

 

sól - 3 g /kg 

pieprz czarny - 1,2 g/kg

czosnek - 0,5 g/kg

kardamon - 0,2 g/kg

 

 

peklowanie 48-72 godzin

 

post-55133-0-96649300-1422820435_thumb.jpg

 

kiełbaśnice 32+ 

 

Rozdrabnianie

 

Wieprzowinę kl. I rozdrabniamy na sitku 13 mm,

kl. II na sitku 8,

wieprzowinę kl. III i wołowinę na najdrobniejszym sitku 3 razy ( można na 8,4,3) 

 

Kiełbasa odkręcana w odcinki 18-20 cm

 

Wołowinę oraz wieprzowinę kl. III kutruje się z dodatkiem 30 % lodu lub wody oraz resztą soli i przyprawy.

 

Wieprzowinę kl.I miesza się z wieprzowiną kl. II aż do uzyskania kleistości, a następnie dodaje się wykutrowaną masę.

 

Osadzanie

 

W pomieszczeniach niechłodzonych 2-3 godziny

 

Wędzenie gorącym dymem przez 70-80 minut oraz pieczenie 30 minut. razem 100 - 110 minut do osiągnięcia w środku 68-72 stopnie.

 

post-55133-0-56241400-1422820436_thumb.jpg

 

Oprócz smaku to dobra kiełbasa do zrobienia, gdy zostanie nam mięso wszystkich klas z rozbioru. 

Edytowane przez Maxell

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Paweł, oj lubisz Ty słone lubisz :) .

Taka receptura, zawsze można nie dodać dodatkowej soli.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No pewnie że można, przepis pochodzi z czasów kiedy lodówek nie było w nadmiarze, i pewnie dla tego taka ilość soli (coby się za szybko nie zepsuło). Ja do wyrobów podpiekanych daję max 17g/kg.

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

peklowanie 48-72 godzin

 

Nie wystarczy 24h

Jak to mi napisał kiedyś chyba abratek, 24 godziny to namiastka peklowania

 

 

jak dla większości kiełbas?

Nie wiem skąd masz te wiadomości. Tu poczytaj:  http://wedlinydomowe.pl/peklowanie/suche/166-peklowanie-miesa-drobnego-i-elementow

 

 

Ja ostatnią podpiekaną robiłem z 15g 

To niebezpiecznie mało.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Średnią sobie wyciągnąłem

 

Nie możesz wrzucać do jednego worka kiełbas niepeklowanych, mielonych na siatce 8mm i mielonych na siatce 13mm. To są zupełnie różne technologicznie kiełbasy.

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Średnią sobie wyciągnąłem

 

Nie możesz wrzucać do jednego worka kiełbas niepeklowanych

 

No właśnie, poszerz wiedzę o informacje z linku, który Ci podałem.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.