Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Maszynka do makaronu


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
76 odpowiedzi w tym temacie

#1 BonAir

BonAir

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2585 postów
  • MiejscowośćKąpino

Napisano 07 lis 2007 - 16:15

Konspiratorów Fentela i Jasia poproszę o informacje dot. maszynek do makaronu!
Jaki model mam kupić ? :lol:

#2 JASIU

JASIU

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1492 postów
  • MiejscowośćLondyn

Napisano 07 lis 2007 - 16:53

http://www.allegro.p...4_miesiace.html
Bardzo fajnie walkuje i tnie
Ciasto na makaron to tylko!!
jajko i maka
a ile maki ? tyle ile jajko zabierze polecam do maki dodac kurkumy
A co z makaronu zrobic to chyba kazdy wie
lasagne, spagetii itp.... ale w rosolku jest najlepszy
Pozdrawiam serdrcznie Jasiu

#3 fentel

fentel

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1382 postów
  • MiejscowośćRadomsko

Napisano 07 lis 2007 - 21:22

a ile maki ? tyle ile jajko zabierze polecam do maki dodac kurkumy

Jasiu
10 jajek na 1kg mąki? ..może być?
mąka przenna 450 ?
a co to ta kumkuma? ...bo nie kumam ? :sad:
maszynka dotarła wczoraj, ale jeszcze nie robiłem makaronu .

#4 jewo

jewo

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 154 postów
  • MiejscowośćBrodnica

Napisano 07 lis 2007 - 21:27

a co to ta kumkuma? ...bo nie kumam ?

Kurkuma - przyprawa, dodawana głównie dla koloru, kiedyś spotkałem się z określeniem, że dodawana jest zamiast szafranu.

#5 fentel

fentel

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1382 postów
  • MiejscowośćRadomsko

Napisano 07 lis 2007 - 21:29

Kurkuma - przyprawa, dodawana głównie dla koloru

Dzięki
Rozumiem ,że w " Żabce " można kupić?

#6 JASIU

JASIU

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1492 postów
  • MiejscowośćLondyn

Napisano 07 lis 2007 - 22:05

nie wiem czy w zabce ale w wiekszych marketach napewno zakupisz kurkume
Tak jak Jewo napisal stosowana dla koloru zamiast szafranu ale rowniez smakowo polepsza makaron do rosolku nie przesadz z iloscia juz mala ilosc nadaje ladny kolor
a wieksza psuje smak :cry:
Fentel chyba nie zamierzasz krecic kilograma makaronu :shock:
licz na osobe 1 jajko to wyjdzie tyle ze ciezko zjesc
Pozdrawiam serdecznie JAsiu

#7 JASIU

JASIU

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1492 postów
  • MiejscowośćLondyn

Napisano 07 lis 2007 - 22:11

aha jak bedziesz walkowal juz ciasto to zaczynaj od 1-2 czyli grube do cienszego 7-8 na spageti lasagne 8-9 na rosol
grubsze ciasto na pierogi ale sam sie kapniesz o co chodzi
przy walkowaniu ciasta dosypywac maki i walkowac az bedziee ladne jednorodne
dla efektu smakowego mozesz dosypac pietruszki i walkowac razem .W ten sposob masz fajne efekty
Pozdrawiam serdecznie Jasiu

#8 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 13152 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 07 lis 2007 - 22:40

Witam

Ja też do rosołu z kury najlepiej z takiej co lata po podwórku robię zawsze makaron swojej roboty jednak nie maszynką tylko kroję nożem . Duża ilość jajek- żółtek , mało mąki . Kurkumę dosypuję do wody w której gotuję makaron . Dolewam do wody jeszcze 2-3 łyżek oleju . podczas gotowania makaron się nie klei .

Pozdrawiam

#9 fentel

fentel

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1382 postów
  • MiejscowośćRadomsko

Napisano 07 lis 2007 - 22:46

Fentel chyba nie zamierzasz krecic kilograma makaronu


Teraz piekę jak wściekły chleby :devil: jak nakarmię całe Radomsko i przekręcę z Tomusiem jutrzejszą kiełbaskę, to zaczynam walczyć z makaronami :grin:
Chyba, że dojdzie podpuszczka, to działam z oscypkami............., babujaga Ewcia dopomina się czegoś z szynkowarki, bo jej smakowało......łoj --mam przerąbane :sad:
Co mnie podkusiło zadawać się z Wami ?
Maxell - jak Cię dorwę :devil: ... a kiedyś byłem normalny :???:

#10 JASIU

JASIU

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1492 postów
  • MiejscowośćLondyn

Napisano 07 lis 2007 - 22:51

nie rozumie duza ilosc jajek malo maki to co dajesz np trzy jajka i 100 gram maki
a jaka masz konsystencje ciasta , bo na moj gust wyszly by lane kluski
i przy makaronie nie da sie oszukac jajko zabiera iles maki i koniec chyba ze ktos dodaje wode do ciasta ale taki makaron to juz nie jest domowy :grin:

#11 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 13152 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 07 lis 2007 - 23:09

Witam

Daję same żółtka więc mogę dać mniej mąki .

Pozdrawiam

#12 JASIU

JASIU

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1492 postów
  • MiejscowośćLondyn

Napisano 08 lis 2007 - 07:00

a nie jest za twardy na samych zoltkach ?

#13 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 13152 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 08 lis 2007 - 07:57

Witam

Dla mnie nie jest . Możesz popróbować .


Pozdrawiam

#14 BonAir

BonAir

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2585 postów
  • MiejscowośćKąpino

Napisano 08 lis 2007 - 08:38

przy walkowaniu ciasta dosypywac maki i walkowac


Łeeeee! To ta maszyna sama nie wałkuje ?! :grin:
Ja myślałem, że wrzucasz kulke ciasta, a z drugiej strony wychodzi makaron... ;)

#15 Gość_pedro_*

Gość_pedro_*
  • Goście

Napisano 08 lis 2007 - 09:00

Najlepiej by było wsypać mąkę, wbić jaja i uzyskać gotowe spagetti albo łazanki (od razu z kapustą) :grin:

#16 BonAir

BonAir

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2585 postów
  • MiejscowośćKąpino

Napisano 08 lis 2007 - 09:53

Ta przystawka chyba sama rozwałkowuje (?)
http://fabrykaform.p...isan-p1462.html

#17 JASIU

JASIU

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1492 postów
  • MiejscowośćLondyn

Napisano 08 lis 2007 - 20:14

Ta przystawka chyba sama rozwałkowuje (?)
http://fabrykaform.p...isan-p1462.html

za jedyne 599zeta :grin: :grin: :grin:
to do naszych kupisz naped elektryczny za 250zeta
a najgorsze ze ta przystawka z kitched Aid nie pasuje do mojego miksera ma inny trzpien
a na allegro widzialem kiedys wloska walkowarke do pizzy i makaronu za 299zeta
szerokosc walkowanego ciasta -----30cm !! ale juz niestety nie widuje :devil: to by bylo cos na caly Raciborz bym narobil :tongue:

#18 kusy

kusy

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 269 postów
  • MiejscowośćLublin

Napisano 09 lis 2007 - 07:39

Ta przystawka tylko kroi ciasto.Wałkować musisz sam.Pozdrawiam.

#19 JASIU

JASIU

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1492 postów
  • MiejscowośćLondyn

Napisano 09 lis 2007 - 08:37

kusy , wpierw sobie otworz linka zobacz co BonAir zapodal a jesli nie rozumiesz o czym mowa to nie pisz , nie rob wody w mozgach innych .Poczytaj moze zrozumisz ,zreszta w opisie samej przystawki jest wyraznie napisane.
Pozdrawiam serdecznie Jasiu

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 kusy

kusy

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 269 postów
  • MiejscowośćLublin

Napisano 09 lis 2007 - 08:58

Fakt,nie przeczytałem dokładnie.Przepraszam :blush: Ale po co te nerwy?"rozumisz"?




Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych