Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Maszynka do makaronu


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
76 odpowiedzi w tym temacie

#61 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5918 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 29 lut 2020 - 18:34

@beatag, wszystko zalezy jak czesto i ile sie robi , ja osobiscie uwazam ze na moje potrzeby jest zbedna 



#62 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5780 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 29 lut 2020 - 18:46

 ja osobiście uważam ze na moje potrzeby jest zbędna.

 

Na moje też :D . Używam głównie do robienia ciasta na makaron oraz na normalne, ręcznie klejone pierogi, najbardziej kocham "Ruskie" :D



#63 beatag

beatag

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1945 postów
  • MiejscowośćSkarzysko-kamienna

Napisano 29 lut 2020 - 18:50

Elektro -na moje potrzeby to cały ten sprzęt,który posiadam jest zbędny :),ale chodzi mi konkretnie o tą przystawkę do ravioli do maszynki Marcato ,czy warto ją kupic ,bo ludziki piszą,ze farsz zostaje między pierożkami i rozklejają się podczas gotowania...Moze trzeba wprawy ???,a może faktycznie lepsza foremka...



#64 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5918 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 01 mar 2020 - 10:11

Sprzet w domu czasem jest potrzebny zeby ulatwic , wiadomo ze nasze prababki radzily sobie bez , ale jak ma cos usprawnic to jestem za , szczegolnie ze ja naleze raczej do tych mniej silnych :)

Rawioli nie robie a jak juz to zadko to moge kilkanascie zrobic recznie  :)

Moj model to jakis nie specjalnie profesionalny ale wystarcza do tego co uzywam 

Ja glownie mam ja do walkowania ciasta , 

Super sie sprawila do robienia faworkow no i ciasto na pierogi ,

Sverige2 moje ulubione pierogi to z kapusta i miesem lub te tradycyjne wigilijne .Ruskich nikt nie je poza mna , ..zrezta to jest tak...jak ja zrobie to wszyscy jedza bo innym sie nie chce robic ...gdy pada haslo do znajomych ze robie pierogi kto chetny na obiad , nikt nie odmawia :D



#65 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5780 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 01 mar 2020 - 10:23

Ja glównie mam ja do wałkowania ciasta. Super się sprawiła do robienia faworków, no i ciasto na pierogi.

 

Sverige2 moje ulubione pierogi to z kapusta i mięsem lub te tradycyjne wigilijne .Ruskich nikt nie je poza mną, ..z resztą to jest tak, jak ja zrobię, to wszyscy jedzą bo innym się nie chce robić, gdy pada hasło do znajomych że robię pierogi, kto chętny na obiad, nikt nie odmawia :D .

 

U mnie "ruskie" lubią wszyscy, ale wszelkie inne też, tylko robić nie ma komu, jest więc z tą robotą podobnie jak u Ciebie Electro, czyli tradycyjnie, "zrób to sam" :D :thumbsup: :clap: !!!



#66 beatag

beatag

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1945 postów
  • MiejscowośćSkarzysko-kamienna

Napisano 01 mar 2020 - 15:04

Ponieważ ja lubię rosól ,a inni muszą jeść  zostaje zawsze miśo z tego rosołu ,którego nie je nikt z nas .Wędruje ono do zamrażarki i czeka na pierogi .I tu znowu ja wolę pierożki z grzybów niż z mięsa to mięsko sobie czeka i czeka ...Tym sposobem zapełniam drugą zamrażarkę :facepalm:



#67 chudziak

chudziak

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5406 postów

Napisano 01 mar 2020 - 15:50

.I tu znowu ja wolę pierożki z grzybów niż z mięsa to mięsko sobie czeka i czeka ...Tym sposobem zapełniam drugą zamrażarkę

 

To użyj do pasztetu :D



#68 beatag

beatag

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1945 postów
  • MiejscowośćSkarzysko-kamienna

Napisano 01 mar 2020 - 16:33

Rozważałam już kiedyś i faktycznie muszę się przymierzyć -rozumiem,że trzeba by dokupić jakiegoś tłustego boczku ,czy podgardla do tych moich kurczaków wygotowanych i kawałków wołowego



#69 Papcio

Papcio

    Weteran

  • **VIP Junior**
  • 2123 postów
  • MiejscowośćRudnik sl

Napisano 01 mar 2020 - 16:37

 Mam takie pudełko do makaronu. Jest wysokie na pół metra i mieści się jakieś kilo makaronu "nitki". Pudełko jest z nierdzewki. Maszynkę mam kupioną "wieki" temu na targu od "ruskich". Ma dwa wałki: do nitek i wstążek.



#70 chudziak

chudziak

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5406 postów

Napisano 01 mar 2020 - 16:40

-rozumiem,że trzeba by dokupić jakiegoś tłustego boczku ,czy podgardla do tych moich kurczaków wygotowanych i kawałków wołowego

Ja dokupuję podgardle a wołowinę też mam z rosołu . No i trochę wątróbki .



#71 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5918 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 01 mar 2020 - 17:12

U nas pratycznie nikt nie przepada za rosolem , jak gotuje to glownie zeby zrobic  flaki ,z miesa robie przewaznie krokiety a do tego barszcz czerwony na 2 czesci rosolu :)



#72 beatag

beatag

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1945 postów
  • MiejscowośćSkarzysko-kamienna

Napisano 01 mar 2020 - 18:03

Tylko na te krokiety też się trzeba "zebrać" ,chociaż z dwojga złego wolę piec ciasto naleśnikowe niż robić pierogi.

Chyba przymierze się do tego pasztetu tylko jakoś dobiorę proporcje [jajek bułki i wątróbki]


Użytkownik beatag edytował ten post 01 mar 2020 - 18:04


#73 chudziak

chudziak

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5406 postów

Napisano 01 mar 2020 - 18:10

Ja zawsze robię na oko jeśli chodzi o proporcje a na ostatnim kursie robiąc pasztet nie dodaliśmy ani jaj ani bułki i wyszedł bardzo dobry :D



#74 beatag

beatag

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1945 postów
  • MiejscowośćSkarzysko-kamienna

Napisano 01 mar 2020 - 18:27

Ja też dużo rzeczy robię na oko ,no ,ale tu myślę,zeby nie wyszedł jakiś wiór to na kilo mięsa dam ze 30 dag jakiegoś tłustego 30 dag wątróbki ,ze 4 jajka ,2 bułki ,trochę grzybków i oczywiście przyprawy -sól,pieprz,gałka ,majeranek ,a w  rosole ,który doleje pogotuje ziele i listek. Może tak być?

Kiedyś miałam taką sciągawkę dotyczącą ilości soli na kg masy ,ale zapodziałam


Użytkownik beatag edytował ten post 01 mar 2020 - 18:30


#75 wróbel75

wróbel75

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2229 postów
  • Miejscowośćzachodniopomorskie

Napisano 01 mar 2020 - 20:59

Z tą solą to uważaj, bo gotując rosół pamiętaj że mięso już jest tak jakby osolone ;)



#76 chudziak

chudziak

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5406 postów

Napisano 01 mar 2020 - 21:23

Jajek za dużo - ja bym dała na tę ilość ze dwa jaja i jedną bułkę - ilość tłustego może być . Co do ilości przypraw i soli to ja próbuję masę pasztetową  i dodaję czego brakuje  . Nie stosuję majeranku ale z tych przypraw co wymieniłaś  to  ja jeszcze daję  imbir i czosnek .


Użytkownik chudziak edytował ten post 01 mar 2020 - 21:31


Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#77 beatag

beatag

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1945 postów
  • MiejscowośćSkarzysko-kamienna

Napisano 04 mar 2020 - 13:33

Ufff...nazbierało mi się tego mięska równo 2 kg z wątróbką  Chyba jednak do takiej ilości dodam ze 4 te jajka i ze 2 bułki...






Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych