Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Withereggie - kuchnia i dym...


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
101 odpowiedzi w tym temacie

#1 withereggie

withereggie

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 578 postów

Napisano 02 lut 2015 - 19:48

Nadszedł czas by moje udolne i nieudolne próby ujrzały światło dzienne. Wasze uwagi będą motywacją do dalszych działań i poprawienia technik przy powstających wyrobach :)

 

Na początek kuchennych ewolucji poszedł paprykarz szczeciński prosto ze Szczecina ;) na podstawie przepisu wg BonAira 

 


Wczoraj była szybka akcja z "ekspresową szynką drobiową" wg Dziadka :) w osłonce barierowej. Efekt smakowy zadowalający, nawet bardzo, wizualnie za dużo korników, ale w zęby nie kłują :D

Załączone pliki



#2 @halusia@

@halusia@

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 6394 postów
  • MiejscowośćInowrocław

Napisano 02 lut 2015 - 20:04

Nadszedł czas by moje udolne i nieudolne próby ujrzały światło dzienne.
 

Sławek... w/g próby udane... Paprykarz wygląda smacznie zarówna jak i mielonka drobiowa  :)  :clap:



#3 januszfeniks

januszfeniks

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1266 postów
  • MiejscowośćEłk

Napisano 02 lut 2015 - 20:07

Rozszalałeś  się ;) no no  ;)



#4 withereggie

withereggie

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 578 postów

Napisano 02 lut 2015 - 20:12

Wyszukałem kilka fotek z wcześniejszych "prób" dymowych... Zjadłem i żyje :D

 

Załączone pliki



#5 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4969 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 02 lut 2015 - 20:13

Withereggie,   zapomnialam juz o paprykarzu szczecinskim, ktory robiles,  brawo  :clap:

 W kurczaczek na pewno smaczny . Nie dziwie sie ze Twoja LP w zachwyt wpadla   :clap:  Oby tak dalej  :D

 Musze edytowac moj w pis. Z tych dymionych to ten zwijany boczek poprosze k,ODQwNjkzOTQsNTExOTQwOTQ=,f,009_aO_orig


Użytkownik ANNAM edytował ten post 02 lut 2015 - 20:16


#6 withereggie

withereggie

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 578 postów

Napisano 02 lut 2015 - 20:16

Była też "smarowna Halusi"  ale fotki jakością nie grzeszą... parzona i podwędzana

Załączone pliki



#7 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4969 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 02 lut 2015 - 20:22

Była też "smarowna Halusi"  ale fotki jakością nie grzeszą... parzona i podwędzana
 

 Ooooooooooooo to Ty bardzo sie rozkreciles, a nie chciales tematu zakadac. LAdnie to smarowane wyglada  :clap:



#8 eli55

eli55

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2221 postów
  • Miejscowośćmonastir / wlochy

Napisano 02 lut 2015 - 20:26

O nareszcie znalazlam ,  calkiem ladne wyroby , a mielonka wyglada pyszniutko , brawo :clap: :clap: :clap:



#9 Kamil_1

Kamil_1

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1232 postów
  • Miejscowośćmazowieckie

Napisano 02 lut 2015 - 20:41

Świetnie :) Wrzucaj więcej to może coś podpatrzę :)



#10 withereggie

withereggie

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 578 postów

Napisano 02 lut 2015 - 20:49

Kamil dzięki ale podpatruj od lepszych, tak jak ja to robię :D
wszystko z Naszego forum :D

#11 Anuś

Anuś

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1886 postów

Napisano 02 lut 2015 - 21:40

Ty bardzo sie rozkreciles, a nie chciales tematu zakadac.

A taki skromny i się ukrywał... a wyroby no no no ... coś wspaniałego :thumbsup: nie każ Nam długo czekać na kolejne fotki ... ;)



#12 BazylWidzew

BazylWidzew

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2614 postów
  • MiejscowośćMazury

Napisano 04 lut 2015 - 03:48

Zjadłem i żyje :D

 

Dobre oby tak dalej ;) A wyroby super :clap:



#13 januszfeniks

januszfeniks

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1266 postów
  • MiejscowośćEłk

Napisano 04 lut 2015 - 14:34

Kamil dzięki ale podpatruj od lepszych, tak jak ja to robię :D
wszystko z Naszego forum :D

Skromniacha   :clap:   



#14 Zbój Madej

Zbój Madej

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 6955 postów

Napisano 04 lut 2015 - 15:03

wizualnie za dużo korników

Się "korników" nie czepiaj :laugh: , w wyrobach zdarzają się niejednemu na forum. Powodzenia w dalszych wyrobach :D



#15 januszfeniks

januszfeniks

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1266 postów
  • MiejscowośćEłk

Napisano 04 lut 2015 - 15:41

 

wizualnie za dużo korników

Się "korników" nie czepiaj :laugh: , w wyrobach zdarzają się niejednemu na forum. Powodzenia w dalszych wyrobach :D

 

Toć sam mnie wspierałeś ze czym więcej dziur to szlachetniejszy wyrób  ;)



#16 withereggie

withereggie

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 578 postów

Napisano 04 lut 2015 - 17:10

wizualnie za dużo korników

Się "korników" nie czepiaj :laugh: , w wyrobach zdarzają się niejednemu na forum. Powodzenia w dalszych wyrobach :D
Toć sam mnie wspierałeś ze czym więcej dziur to szlachetniejszy wyrób  ;)
Faktycznie :) Ok, zmieniam: efekt kornika zamierzony :D

#17 @halusia@

@halusia@

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 6394 postów
  • MiejscowośćInowrocław

Napisano 04 lut 2015 - 17:17

Wyszukałem kilka fotek z wcześniejszych "prób" dymowych... Zjadłem i żyje  
 

Była też "smarowna Halusi"  ale fotki jakością nie grzeszą... parzona i podwędzana
 

No proszę.. jak to Sławek rozwija swoje '' skrzydełka'' ... oby tak dalej  :)



#18 Zbój Madej

Zbój Madej

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 6955 postów

Napisano 04 lut 2015 - 19:53

dużo korników

He he, u mnie dziś w salcesonie się trafił kornik :laugh:



#19 withereggie

withereggie

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 578 postów

Napisano 08 lut 2015 - 08:11

Wczoraj w kuchni była tłusta sobota, taki teścik...

Załączony plik  IMAG0976.jpg   49,72 KB   5 Ilość pobrań

 

... zakończony powodzeniem.



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 withereggie

withereggie

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 578 postów

Napisano 08 lut 2015 - 19:43

Dzisiejszy "partyzant" na szybko do chlebka tj. nóżeczka od indyczka :)

Po raz kolejny wygląd nadrabia smakiem... tak mi się wydaje :D

Załączony plik  IMAG0981.jpg   30,18 KB   4 Ilość pobrań

 

 

 

Wczoraj była również "próba" znalezienia swojego smaku w czymś co miało powstać z tych składników:

Załączony plik  IMAG0958.jpg   38,33 KB   3 Ilość pobrań

 

Półprodukty przygotowane...

Załączony plik  IMAG0959.jpg   36,71 KB   3 Ilość pobrań

 

...wymieszane...

Załączony plik  IMAG0965.jpg   36,73 KB   3 Ilość pobrań

 

...zapakowane...

Załączony plik  IMAG0969.jpg   35,6 KB   3 Ilość pobrań

 

... i parzone 75/75. Efekt końcowy...

Załączony plik  IMAG0972.jpg   48,82 KB   3 Ilość pobrań

 

 

... lekko niezadawalający. Wnioski:

1.Zmniejszyć intensywność bulionu - nie potrzebna redukcja, wystarczy rosołek;

2.Zwiększyć stężenie - użyta żelatyna w stosunku x2 do zaleceń producenta, tj. 0,5L bulionu na 25g okazało się niewystarczające. Ścięte ale nie na tyle by swobodnie kroić w plastry. Druga próba powinna zakończyć się sukcesem.


Użytkownik withereggie edytował ten post 08 lut 2015 - 19:59





Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych