withereggie Opublikowano 9 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 9 Lutego 2015 2 blaszki są w sam raz dla dwóch osób, kiedy jedna nie je! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
withereggie Opublikowano 15 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 15 Lutego 2015 Dziś ciąg dalszy "Dymem po oczach" a międzyczasie fotka na "żywo"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 15 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 15 Lutego 2015 Dziś ciąg dalszy "Dymem po oczach" Boczek rolowany ? czy to na razie tajemnica i potrzymasz Nas w niepewności? Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
withereggie Opublikowano 15 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 15 Lutego 2015 Nie, żadna tajemnica Stały element wsadu przy wędzeniu bo zdobył amatorów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 15 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 15 Lutego 2015 Nie, żadna tajemnica Stały element wsadu przy wędzeniu bo zdobył amatorów No i dzięki takiej odpowiedzi nadal nie wiem co to jest poczekam na przekrój ... Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
withereggie Opublikowano 15 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 15 Lutego 2015 A przepraszam: rolowany, parzony, później dymiony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
withereggie Opublikowano 15 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 15 Lutego 2015 Kolejna fotka na żywo: SEZON 2015 ROZPOCZETY! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
januszfeniks Opublikowano 15 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 15 Lutego 2015 Ja wczoraj spędziłem czas przy gotowaniu na świeżym powietrzu i kurna blada zapomniałem uwiecznić to na papierze fotograficznym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
withereggie Opublikowano 16 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 16 Lutego 2015 (edytowane) Tu mały zestaw poglądowy z weekendowej zadymki Wyrób przypominający kabanosa, Krakowska na bazie 16-ki, jałowcowa i zboczony rollo Kiełbasy pieczone, rolo parzony, później wędzony. Smaczne(go) Edytowane 16 Lutego 2015 przez withereggie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 16 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 16 Lutego 2015 Tu mały zestaw poglądowy z weekendowej zadymki Wyrób przypominający kabanosa, Krakowska na bazie 16-ki, jałowcowa i zboczony rollo Kiełbasy pieczone, rolo parzony, później wędzony. Smaczne(go) No zestawik pysznie wygląda.. Sławek a coś nie tak z tymi kabanosami ?? Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
withereggie Opublikowano 16 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 16 Lutego 2015 (edytowane) Posłuchałem żony bo chciała z żurawiną. Dla mnie zmarnowane mięso, a jej smakują! Ale nigdy więcej! Edytowane 16 Lutego 2015 przez withereggie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 16 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 16 Lutego 2015 a jej smakują! Teraz to i pod wodą zje aby nie przyznać Ci racji.Zobaczysz czy nastepną razą będzie "wydziwiać" Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 16 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 16 Lutego 2015 Brawo :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
withereggie Opublikowano 16 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 16 Lutego 2015 Czemu mam przeczucie że masz rację? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 16 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 16 Lutego 2015 Posłuchałem żony bo chciała z żurawiną. Dla mnie zmarnowane mięso, a jej smakują! Ale nigdy więcej! Niemożliwe... .. .. jakoś nie wyobrażam sobie żurwainy w kabanosach... ale cóż są różne gusta. Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
withereggie Opublikowano 16 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 16 Lutego 2015 Posłuchałem żony bo chciała z żurawiną. Dla mnie zmarnowane mięso, a jej smakują! Ale nigdy więcej! Niemożliwe... .. .. jakoś nie wyobrażam sobie żurwainy w kabanosach... ale cóż są różne gusta.Próbowała jakiegoś kupnego takiego cienkiego jak ołówek i ponoć były smaczne.podejrzewam że widziały aromat i to czymś złamany, dając posmak ale nie słodycz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 16 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 16 Lutego 2015 Ale ...z drugiej strony jak się czegoś nie spróbuje...to się nie będzie znać tego smaku.Ja kiedyś piekłam karkówkę z żurawiną i mimo ,że generalnie bardzo ją lubię to z karkówką niekoniecznie... Cytuj beata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 16 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 16 Lutego 2015 Wyrób przypominający kabanosa Posłuchałem żony bo chciała z żurawiną Miała pomysła żona :D jej smakują! Ale nigdy więcej! Tak tak, już ja to widzę. Będziesz miał wybór spania sam w drugim pokoju przez miesiąc czy kabanosy z żurawiną, to jam ciekaw co Ty "siostrzeniec" wybierzesz :laugh: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 16 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 16 Lutego 2015 Withereggie, a ty mogles spokojnie zrobic czesc z zurawina a czesc bez, Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
withereggie Opublikowano 16 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 16 Lutego 2015 No i mnie wuj Zbój rozgryzł! ANNAM specjalnie do testów poszło 2 kg farszu na 3 domy więc nie ma dramatu, tylko niesmak... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 16 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 16 Lutego 2015 A juz nie placz tak, i to zjesz. CZasem cos Tobie nie wyjdzie czasem cos i tez zjesz lub przerobisz. Ania Twoja na pewno chciala dobrze ( zeby mi tutaj wiecej nie bylo zlego slowa o Ani powiedziane , bo jest nas kilka tutaj i sie za ciebie wezmiemy ) Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 17 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 17 Lutego 2015 Kabanosy niech będą kabanosy, kminek, i żurawina nie za bardzo się kojarzą. Zrobiłem kiedyś kiełbasę cienką, typu pepperoni z dodatkiem żurawiny, i nawet była calkiem możliwa i szybko poszła. Przyprawiłem papryką słodką, papryką ostrą i także chili w proszku. Smak pikantny, słodki, zachodzący czosnkiem, tak ze przyprawy łączyli się nieźle.http://wedlinydomowe.pl/en/viewtopic.php?t=6686&highlight=cranberry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 17 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 17 Lutego 2015 A z jakiego przepisu robłeś ten rollowany boczuś. Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
withereggie Opublikowano 17 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 17 Lutego 2015 A z jakiego przepisu robłeś ten rollowany boczuś. Wiesz co, nie pamiętam i teraz nie mogę znaleźć ale jest tu na forum... Łatwiej w skrócie opiszę: Boczek bez resztek kostek, Rosjanami po dłuższym boku ale nie do końca i otwieram jak książkę.Nacieram peklosolą, może być na spółkę z solą. Soli daje jak do kielbas tj. 18g/kg.Zwijam po dłuższym boku i na 24godz do lodówki. Po tym czasie wyciągam, lekko rozbijam jak schabowego, czosnek, pieprz, majeranek. Przyprawy też jak do kiełbasy. Z majerankiem to sporo ale jak przedobrzysz to się słabo poskleja. Ja na 2,5kg daje ok. torebki. Zwijamy ponownie , wiążemy i do rana do lodówki. Istotne jest w nim , że jest najpierw parzony do 68℃ wewn a dopiero po lekkim odparowaniu i osuszeniu wędzony.Ja trzymam w ok. 40℃ gęsty dym 2 godz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 17 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 17 Lutego 2015 O.K. dzięki. Czy boczek dajesz ze skórą ? Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.