Skocz do zawartości

Solenie/peklowanie i wędzenie kości


Radegast

Rekomendowane odpowiedzi

Czasami przydałaby się jakaś wędzona kość na zupę.

I tutaj pytanie.

Peklować czy solić?

IMHO wystarczy zamoczyć na kilka dni w nasyconym roztworze soli, a przed wędzeniem opłukać itd.

Będzie bardzo słone, ale na zupę uważam, że powinno być ok, a duża ilość soli powinna zapewnić bezpieczeństwo.

Dobrze kombinuję?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

wystarczy zamoczyć na kilka dni w nasyconym roztworze soli
W soli tak,ale nie w roztworze nasyconym ,to dużo za dużo %.Rozrób typową solankę wg tabel tzn. taką jaką preferujesz. 

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja soliłbym na sucho trzymając kości kilka dni w samej soli. Przecież przed gotowaniem możesz na noc wrzucić je do wody. 

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A bierzecie pod uwagę smak kości wędzonych peklowanych i smak tylko solonych i wędzonych ?

Może i za dużo E składników nie jest wskazana, ale nie przypominam sobie kości wędzonych bez peklowania.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 lata później...
W chłodni bo chyba wszystkich na raz nie zjedzą a jak mają poleżeć dłużej to lepiej część zamrozić

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W chłodni bo chyba wszystkich na raz nie zjedzą a jak mają poleżeć dłużej to lepiej część zamrozić

W sklepach zoologicznych kości leżą w pojemnikach bez żadnego chłodzenia.Chyba że są w jakiś sposób konserwowane aby się nie psuły.

Edytowane przez bilu72
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czy po uwędzeniu takie kości muszę trzymać w chłodni czy mogą wisieć gdzieś w garażu lub pod wiatą?

Ja bym te kości przepiekła w wędzarni. 

Pieczenie je wysuszy więc będą mogły wisieć pod wiatą.

O ile ptaki się do nich nie dobiorą.

Nawet lekko nadpsute mięso psom nie szkodzi, wręcz przeciwnie. Zaspokaja ich atawistyczne potrzeby.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Czy po uwędzeniu takie kości muszę trzymać w chłodni czy mogą wisieć gdzieś w garażu lub pod wiatą?

 

Ja bym te kości przepiekła w wędzarni.

Pieczenie je wysuszy więc będą mogły wisieć pod wiatą.

O ile ptaki się do nich nie dobiorą.

Nawet lekko nadpsute mięso psom nie szkodzi, wręcz przeciwnie. Zaspokaja ich atawistyczne potrzeby.

Zostawię kości do rana w wędzarni,zobaczę jak bedą wyglądać jutro. Przez chwilę temperaturę trzymałem w okolicach 90st. Edytowane przez bilu72
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

zobaczę jak bedą wyglądać jutro.

Możesz je ew. dosuszyć wentylatorem. 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wywieszanie wędzonek na zewnątrz, bez zabezpieczenia przed insektami, to kiepski pomysł.

Muchy mają uciechę...????

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Muchy mają uciechę...

 

 

Nie uwielbiają wędzonek .

 

 

 

Ciekawe czy pieskom będą smakować kostki?

 

 

 Ja nie piesek jeszcze :D ale uwielbiam rosoły z kości  szpikowych .  Walory smakowe to jedno a wartości odżywcze  ...... górna półka .

 

Pozdrawiam

Edytowane przez andrzej k

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ależ oczywiście, muchy nie srają na wędzone.... ????????????

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ja bym te kości przepiekła w wędzarni. 
 

kosci gotowane badz pieczone nie wazne z jakiego zwierzecia pochodzi nie jest zdrowa alternatywa dla psa , sa ciezko strawne , najlepsze sa kosci surowe .

te wedzone w zoo sklepach tez nie znaczy ze sa zdrowa przekaska dla psa ..zreszta w taki sam sposob jak i dla ludzi nie wszystko co jest w do kupienia w sklepie jest zdrowe .

kosci najlepiej podawac surowe , a z takich wedzonych to chrzastki i resztki miesa , ale to bedzie trudne w przypadku duzych psow.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.