Skocz do zawartości

Szynka, schab pseudoparmenski. Wątpliwości.


McLeo

Rekomendowane odpowiedzi

Fakt trochę może zamieszane . W  pierwszym poście odniosłem się do

 

dwa tygodnie

  czyli kolegi drugi to mój III w moim następnym poście :D  (Jego  zresztą też jeżeli wliczymy tydzień w lodowce :D )

Generalnie I tydzień peklowanie , II suszenie,  III lodówka,  IV tydzień  można już jeść :).

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 67
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

Generalnie I tydzień peklowanie , II suszenie,  III lodówka,  IV tydzień  można już jeść .

 

To jest klasyk, ale ja już wypróbowałem inną metodę oczywiście z zastosowaniem odpowiednich warunków chłodniczych i się sprawdza.Koledze też się sprawdziło bo zrobił piękną karkówkę według moich porad.Warunki jak pisze teraz były te same to raczej tu nie szukał bym błędu.


[Dodano: 26 sty 2017 - 18:16]

 

 

sądziłem że jak zielonkawa to zła. 

 

Niekoniecznie, ale należało by to sprawdzić laboratoryjnie.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie wiem jak inni ale do wedlin dojrzewajacych czy suszonych staram się nie używać świeżego czosnku i majeranku ... co do drugiego etapu jeśli nie mamy dobrych i pewnych warunków typu 10-14st 80% wilgotności to sugeruję ubranko typu pończocha 2-3razy i najchlodniejsze miejsce w chałupie ale z dobrym przewiewem np kuchnia czy łazienka przy kratce wentylacyjnej ;)

 

Tapniete z GT-I9500

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/?p=476661

 

Warunki masz idealne.  Pleśń zielonkawa tez OK..  Ja zielonej specjalnie nie lubię, ale tylko ze względu wyglądu.  Jak nie chcesz zielonej pleśni zaszczep mięso pleśnią białą, (Penicillium Nalgiovense) i trochę opryskaj piwnice, azeby wprowadzic ta plesn w okolicznosci. P. Nalgiovense jest agresywna i będzie dominowała. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Redzed zdjęcie przerażające, aż się nie chce wierzyć że taka wędlina jest jadalna. Muszę się dowiedzieć, może w sanepidzie czy zbadaliby mi wędlinę gdybym im przyniósł z "moją zieloną pleśnią". 

 

P.S.

Dziękuję koledzy za dobre rady, są zawsze w cenie.

Edytowane przez wojs40

Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

aż się nie chce wierzyć że taka wędlina jest jadalna

 

 Jak widzisz jest i o tym pisałem, ale na Twoim miejscu bym nie ryzykował dopóki nie zbadasz tej swojej pleśni w sanepidzie. 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kratka wentylacyjna jest miejscem, gdzie cały pył i kurz znajduje ujscie wraz z ciepłym powietrzem. Wedliny będą narażone na zanieczyszczenie i zakażenie grzybem. Podobnie jest jak się osusza przed wędzeniem "farelką" wtedy dodatkową zaletą jest dodatek smakowy z warstwy roztoczy.

Edytowane przez chudziak
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

 

 

ubranko typu pończocha 2-3razy i najchlodniejsze miejsce w chałupie ale z dobrym przewiewem
czytałem, czytałem, czytałem - pytanie czy ktoś może II etap a i III próbował zrobić w tzw próżni - bardzo mnie to ciekawi - i czy jest sens ? czy w takim przypadku ten przewiew jest konieczny ?    

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

II-i nie widzę ani sensu ani możliwości
  III wiem i tak robię  ;)  ale ten II ?? - możliwość jest tylko o sens i zachodzące procesy mi chodzi ............ :) 

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No właśnie nie ma możliwości bo celem tego etapu jest miedzy innymi równomierne odwodnienie wyrobu a to w próżni nie jest możliwe bo nie ma parowania  :(

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja bym jednak nie robił trzeciego etapu w próżni bo i w tym etapie wędlina oddaje wodę i później już po zakończeniu wszystkich trzech etapów zapakował próżniowo i wrzucił do chłodni albo do lodówki na temperaturę 4-6 stopni i poczekał pół roku. Wtedy po otwarciu to tak capi,że nie wiem. Ja ostatnio pomijam etap trzeci po pierwszym pakuję w specjalną osłonkę i od razu wrzucam do chłodni. Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

w specjalną osłonkę
podpowiedz jaką ?

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

podpowiedz jaką ? [/quot]

 

To się nazywa siatka wędliniarska "pończocha".Do tego jeszcze sznuruję i wieszam.Są różne rozmiary.Ponieważ po soleniu trzymam to w dojrzewalni to daję tylko jedną warstwę.

 

post-41296-0-90819300-1495548584.jpg

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzieki :thumbsup: 

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W Nadarzynie ona nie ma, ale są na Prymasa.Jak będę to mogę kupić.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak będę to mogę kupić

na spokojnie :D  ;) czasami też tam jeżdżę ;)

Edytowane przez Muski

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.