Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Kiełbasa dziesiątka pieczona produkcji Pawła


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
17 odpowiedzi w tym temacie

#1 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6097 postów

Napisano 23 lut 2015 - 12:33

Zostało mi trochę mięsa, więc postanowiłem coś z niego posklejać.

 

Receptura na 5 kg

 

Wp. I kl  - 1 kg ( szynka)

Wp. II kl - 3,5 kg ( mięso z rozbioru szynki i łopatki)

Wp. III kl. - 0,25 kg

Woł. II kl. - 0,25 kg

 

Przyprawy:

 

Peklosól - 20 g/kg

 

Pieprz - 2 g/kg

majeranek - 3 g/kg

czosnek - 3 g/kg

 

Osłonki białkowe fi 55

 

Rozdrabnianie:

 

Wp. kl I i kl. II rozdronione na sitku 10

 

Wp III kl. o woł. II kl. - rozdrobnione 3 razy (8,4,3) + 45 % wody

 

Osadzanie 2 godziny w pomieszczeniu niechłodzonym. 

 

Wędzenie dymem gorącym w temp. 55 st. przez 2 godziny plus podpiekanie około 50 minut do osiągnięcia wewnątrz 69 stopni.

 

 

Załączony plik  DZIESIĄTKA_przekrój.jpg   43,1 KB   52 Ilość pobrań

 



#2 lesniak

lesniak

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1078 postów
  • MiejscowośćZ krainy normalnej

Napisano 23 lut 2015 - 20:58

Ładnie wygląda. Myślałem, że odnalazłeś zaginioną recepturę na kiełbasę ,,dziesiątkę "


Użytkownik lesniak edytował ten post 23 lut 2015 - 20:58


#3 Pools

Pools

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1021 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 23 lut 2015 - 22:21

Super wygląda, bardzo ładny przekrój, mimo widocznych pęcherzyków powietrza. W jakiej temp. podpiekałeś ? W wędzarni, czy w piekarniku?



#4 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6097 postów

Napisano 23 lut 2015 - 23:24

Super wygląda, bardzo ładny przekrój, mimo widocznych pęcherzyków powietrza. W jakiej temp. podpiekałeś ? W wędzarni, czy w piekarniku?

Dzięki Pawle, piekłem w wędzarni w temp. 85 st. 


Ładnie wygląda. Myślałem, że odnalazłeś zaginioną recepturę na kiełbasę ,,dziesiątkę "

Dzięki, następnym razem tak napiszę.  :D



#5 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6097 postów

Napisano 01 kwi 2016 - 08:42

Małe uzupełnienie.

 

Załączony plik  Dziesiatka_wp_kl_I.jpg   72,99 KB   31 Ilość pobrań

 

Załączony plik  Dziesiatka_wp_kl_II.jpg   72,42 KB   31 Ilość pobrań

 

Załączony plik  Dziesiatka_wp_kl_III.jpg   60,84 KB   32 Ilość pobrań

 

Załączony plik  Dziesiatka_woł_kl_II.jpg   66,4 KB   29 Ilość pobrań

 

Załączony plik  Dziesiatka_przekroj_1.jpg   56,19 KB   31 Ilość pobrań

 

Załączony plik  Dziesiatka_przekroj_2.jpg   46,33 KB   31 Ilość pobrań



#6 grzech25

grzech25

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 370 postów
  • Miejscowośćprawie Sochaczew

Napisano 08 kwi 2016 - 11:42

Jak zwykle pięknie wygląda i zapewne też tak smakuje - jak nie lepiej :)

Mam jednak pytanie, odnośnie sensu klasyfikacji I i II - skoro i tak trafia pod nóż 10 - w tym przypadku. W innych pod 8 czy 6-kę.

Co prawda nie mam takiego "przebiegu" ale robiłem kilka razy tak klasyfikując, aż spróbowałem wg przepisu bez klasyfikacji i powiem, że nie zauważyłem jakiejś różnicy w smaku i konsystencji. Nie wiem, może wizualnie się różnią? 



#7 SIVON

SIVON

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1424 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 08 kwi 2016 - 11:53

 

Mam jednak pytanie, odnośnie sensu klasyfikacji I i II - skoro i tak trafia pod nóż 10 - w tym przypadku.

 

Nie klasyfikować to grzech :cool: taki żarcik sytuacyjny - wybacz :)



#8 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6097 postów

Napisano 11 kwi 2016 - 09:09

Mam jednak pytanie, odnośnie sensu klasyfikacji I i II - skoro i tak trafia pod nóż 10 - w tym przypadku. 

Szczerze mówiąc jakoś sobie nie wyobrażam ani łopatki ani szynki z niewykrojonymi ścięgnami, błonami i tłuszczami. I to wszystko razem na siltku 10? Poza tym jak masz dziesięciokilogramową szynkę, to skąd będziesz wiedział , że już wziąłeś 1,5 kg I klasy i  np. 2 kg II klasy? 



#9 grzech25

grzech25

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 370 postów
  • Miejscowośćprawie Sochaczew

Napisano 11 kwi 2016 - 09:23

Poza tym jak masz dziesięciokilogramową szynkę, to skąd będziesz wiedział , że już wziąłeś 1,5 kg I klasy i  np. 2 kg II klasy

 

No tak - o tym nie pomyślałem:( Może dlatego, że nigdy takich ilości nie robiłem?:)  



#10 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6696 postów

Napisano 11 kwi 2016 - 09:35

grzech25​ rozumiem że to taki kij w mrowisku - bo po co myć 2 lub 3 pojemniki więcej :))  ja nie jestem expertem  ale zawsze bez żylastego i błoniastego ( no chyba że na 2 + blender ) to kiełbaska milej  wchodzi ( i nie zaczepia się na zębach:))



#11 grzech25

grzech25

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 370 postów
  • Miejscowośćprawie Sochaczew

Napisano 11 kwi 2016 - 09:56

i nie zaczepia się na zębach:)

 

A jakże - zaczepia ale na kłach i kiełkach :) U mnie żylaste i błoniaste "pochłaniane" jest na bieżąco przez najlepszych kibiców podczas "produkcji" i to często w locie :)

Może źle pytanie zadałem bo chodziło mi o II tłuste ale bez żylastego i błoniastego.



#12 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6097 postów

Napisano 11 kwi 2016 - 10:19

U mnie żylaste i błoniaste "pochłaniane" jest na bieżąco przez najlepszych kibiców podczas "produkcji" i to często w locie :)

To cały klej Ci zjadają.  :frantics:



#13 grzech25

grzech25

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 370 postów
  • Miejscowośćprawie Sochaczew

Napisano 11 kwi 2016 - 10:28

To cały klej Ci zjadają.

 

Charcica jeszcze rośnie - niech ma :)

Chyba jednak jakiś jednak zostaje bo kiełbaska się nie rozpada.



#14 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 12503 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 11 kwi 2016 - 17:02

Może źle pytanie zadałem bo chodziło mi o II tłuste

 

 

Tutaj to kleju nie widać . :facepalm:   Może źle rozumiem pytanie ? :D



#15 Arczi100

Arczi100

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 4 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 16 kwi 2016 - 18:45

Chciałbym podziękować wszystkim forumowiczom-DZIEKUJE. Dzięki wam udało mi się zrobić wędzarnie o cudo działająca. Wędliny smakujace. Pare podejsc małymi krokami ale wszystko lepsze niż ze sklepu. Jeszcze raz dziękuję i w sklepie już nie kupuje hi hi.

Załączone pliki



#16 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 26694 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 16 kwi 2016 - 18:46

Noooo, Arczi - wysoki poziom od początku. :D



#17 Arczi100

Arczi100

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 4 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 16 kwi 2016 - 18:54

Początki były mniej zadowalające ale smakujące. To jest 4 wędzenie. Polecam stronę każdemu kto szuka i chce tego smaku.

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#18 Gregtom

Gregtom

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 4249 postów
  • MiejscowośćDortmund-Rawicz

Napisano 16 kwi 2016 - 19:27

Polecam stronę każdemu kto szuka i chce tego smaku.

:clap:  :clap:  :clap:

 

Arczi.. Swietne podejscie..  :thumbsup:

Mozesz tez "polubic" nasza strone na Facebook-u.. Tutaj adres strony.: https://www.facebook..._homepage_panel

Na pewno Twoi bliscy i znajomi podziela entuzjazm jakim darzysz Domowy Wyrob Wedlin..  :)






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych