Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Sitka do Zelmera 987


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
33 odpowiedzi w tym temacie

#1 grzegorz241070

grzegorz241070

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 71 postów
  • MiejscowośćStargard

Napisano 24 lut 2015 - 15:51

Witam,rozstałem się bez żalu ze swoją 32-jką i zakupiłem Zelmera 987.W zestawie są tylko 3 sitka o średnicach oczek fi 2.7,fi 4 i fi 8 a ja chciałbym skorzystać z przepisy Arkadiusza w którym używa sitek z oczkami fi 20.I tu moje pytanie,ile oczek fi 20 powinno znajdować się w sitku,jedno,dwa,trzy a może i więcej?Jeżeli ktoś dorabiał sobie sitka i ma w tej materii jakieś doświadczenie to proszę o odpowiedź.Czekam również na sugestie jakie rozmiary najbardziej są przydatne w przygotowywaniu wędlinek domowych.



#2 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6122 postów

Napisano 24 lut 2015 - 16:00

 w którym używa sitek z oczkami fi 20.

Możesz pokroić w kostkę 2 x 2.  http://www.wyroby-do...ka-c-35_61.html



#3 jumbo

jumbo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3290 postów
  • MiejscowośćRybnik

Napisano 24 lut 2015 - 16:03

...gardziel 32 jest lepsza , bo nie miażdży mięsa tak jak 5 czy 8 - oczka powyżej 12 nic nie dadzą

 zrób jak kolega paweljack radzi.... :thumbsup: :facepalm: :tongue:

 

...gdybyś jednak chciał dorabiać , to najlepiej dorabia się 6 otworową..


Użytkownik jumbo edytował ten post 24 lut 2015 - 16:05


#4 grzegorz241070

grzegorz241070

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 71 postów
  • MiejscowośćStargard

Napisano 24 lut 2015 - 16:24

Zrobiłem na szybko rysunek w Autocadzie i niestety 6 otworów fi 20 nie wejdzie.Otwory zachodzą na siebie.



#5 grzegorz241070

grzegorz241070

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 71 postów
  • MiejscowośćStargard

Napisano 24 lut 2015 - 16:56

Tyle tylko,że Zelmer 987 ma średnicę sitka fi 62 :facepalm:



#6 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5118 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 24 lut 2015 - 17:25

No to "ciekawą" zamianę zrobiłeś, zupełnie jak stryjek :D .



#7 narciarz51

narciarz51

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 58 postów
  • Miejscowośćwilkowice

Napisano 24 lut 2015 - 17:28

Witaj

grzedorz daj do tego zelmerka szarpak i po sprawie



#8 grzegorz241070

grzegorz241070

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 71 postów
  • MiejscowośćStargard

Napisano 24 lut 2015 - 18:00

Odnośnie maszynki 32.Była to Chińska maszynka na podstawie z nierdzewnych profili i do tego silnik z motoreduktorem który dawał około 90 obrotów na minutę.Ważyło toto ze 20 kilo i stało w piwnicy.Jak miałem do zmielenia kilka kilogramów mięsa to i tak brałem ręczną 5 tkę bo jak pomyślałem,że muszę zejść z 3 piętra,wnieść ją,później rozkręcić,umyć i z powrotem ją znieść to mi się odechciewało wszystkiego.Praca z Zelmerkiem jest szybka,łatwa i przyjemna i co najważniejsze jest zawsze pod ręką.Naprawdę pozbyłem się jej bez żadnego żalu i zrobiłbym dzisiaj jeszcze raz to samo.

Narciarz51,dziękuję za odpowiedź w temacie.Może jeszcze ktoś podpowie jakie najlepsze będą sitka bo dzisiaj zrobiłem 6 przygotówek i nie mogę do końca zdecydować się jak je powiercić.I jeszcze jedno,czy otwory kwadratowe są lepsze czy po prostu służą do innych określonych zadań?



#9 withereggie

withereggie

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 578 postów

Napisano 24 lut 2015 - 18:09

Grzegosz który Stargard ? Sitka będziesz używał do różnych np kiełbasek i bywa różnie wskazane, jak i która klasę mielic, dlatego powinieneś dążyć do skompletowania wszystkich. Dobrze kombinuje że to odpowiednik 8?

#10 grzegorz241070

grzegorz241070

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 71 postów
  • MiejscowośćStargard

Napisano 24 lut 2015 - 18:27

Stargard Szczeciński.Tak,maszynka to odpowiednik 8 z sitkami średnicy 62mm



#11 marcino

marcino

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 70 postów
  • Miejscowośćpolska

Napisano 24 lut 2015 - 18:44

Witam,rozstałem się bez żalu ze swoją 32-jką i zakupiłem Zelmera 987.W zestawie są tylko 3 sitka o średnicach oczek fi 2.7,fi 4 i fi 8 a ja chciałbym skorzystać z przepisy Arkadiusza w którym używa sitek z oczkami fi 20.I tu moje pytanie,ile oczek fi 20 powinno znajdować się w sitku,jedno,dwa,trzy a może i więcej?Jeżeli ktoś dorabiał sobie sitka i ma w tej materii jakieś doświadczenie to proszę o odpowiedź.Czekam również na sugestie jakie rozmiary najbardziej są przydatne w przygotowywaniu wędlinek domowych.

Cześć,ja też odstawiłem alfę oraz nadziewarkę żeliwną do piwnicy z racji wygody. Robię jednorazowo 5-10kg kiełby na raz i wszystko na zelmerku 8.

 

Dam Ci mój patent na kabasony z zelmerka:)

 

Mięso pokrój w kostkę 4x4cm i zapekluj.

 

Później tłuste na szarpak(fasolkę), który dokupisz bez problemu,dodajesz przyprawy,płyny i wymieszaj tłuste z szarpaka z chudym w kostkę. Odstaw na kilka godzin do lodówki i schłodzone nadziewasz ale zamiast tego plastikowego kółka zakładasz szarpak i lejek. Zakładasz jelita baranie i bezpośrednio nadziewasz farsz w postaci tłuszcz z szarpaka i mięso pokrojone w kostkę.

 

Jak coś niezrozumiale napisałem to wyjaśnię :)



#12 grzegorz241070

grzegorz241070

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 71 postów
  • MiejscowośćStargard

Napisano 24 lut 2015 - 20:44

Dzięki za przepis. Właśnie z racji wygody zamieniłem 32 na Zelmera i oprócz tego zrobiłem drugą mieszałkę na 10 kilo mięsa bo więcej nie robię.

#13 pioro

pioro

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 406 postów
  • Miejscowośćwrocław

Napisano 24 lut 2015 - 22:34

Do zelmerka wszyskie możliwe sitka masz w sprzedaży innye trudno wymiślić

http://agdczesci.otw...o-maszynki-nr-8



#14 grzegorz241070

grzegorz241070

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 71 postów
  • MiejscowośćStargard

Napisano 24 lut 2015 - 23:34

Dzięki pioro 😃

#15 withereggie

withereggie

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 578 postów

Napisano 25 lut 2015 - 06:13

Więcej rozmiarów wydaję się oferować kolega Miro, cena też korzystniejsza, a przy okazji dobrać coś innego to przesyłka jedna. Żadna reklama :)



#16 agn

agn

    Stały bywalec

  • Zbanowani
  • 226 postów
  • MiejscowośćPl i US

Napisano 25 lut 2015 - 12:31

Dobrze kupic sitka ze stali nierdzewki , a nozyk savinox tez stal nierdzewna o podwyzszonej twardosci , ostrzenie z glowy.
Dobra 8 mka mozna przekrecic 2 kg miesa na minute , poza tym nie wyobrazam sobe 22 na blacie kuchennym albo przykreconej do stolu na ktorym je sie obiad. Czasy trociniakow w kuchni minely juz bezpowrotnie podobnie jak 32 czy 22 no chyba ze ktos zrobi w garazu masarenke z spora iloscia miejsca

Użytkownik agn edytował ten post 25 lut 2015 - 12:40


#17 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 12680 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 25 lut 2015 - 14:29

Chciałem odpisać  ale muszę trociniaka najpierw wystawić , by na komputer było miejsce :D :D

 

 

   Gorąco pozdrawiam



#18 grzegorz241070

grzegorz241070

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 71 postów
  • MiejscowośćStargard

Napisano 25 lut 2015 - 14:46

Zelmer 987 przekręca 2,3 kg na minutę,ma 1900W i dodatkowo obroty wsteczne.Czego chcieć więcej tym bardziej,że zawsze jest pod ręką.

  Odnośnie sitek to robię je z NC11LV która bardzo dobrze się hartuje i nie rdzewieje.



#19 agn

agn

    Stały bywalec

  • Zbanowani
  • 226 postów
  • MiejscowośćPl i US

Napisano 25 lut 2015 - 15:32

No jeszcze sprawa mycia i miejsca a do tego nastepny plus, szeroka gama co do zastosowania.Jakos ciezko wyobrazic sobie moja lepsza polowe robiaca farsz do pierogow ruskich lub do makowca na 32 lub22 ,a pozniej rozkrecanie tego i mycia.
Moja elektryczna 8 oprocz napedza rowniez mieszalke do miesa o pojemnosci 9 kg.
Kolego Andrzeju w Konopielce tej francy elektrycznoscitez nie chcieli bo od mycia garow jest zona ,na tarce w misce tez sie da wyprac

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 grzegorz241070

grzegorz241070

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 71 postów
  • MiejscowośćStargard

Napisano 25 lut 2015 - 16:47

Ciekawa sprawa z wykorzystaniem Zelmera jako napęd do mieszałki.Właśnie kończę  mieszałkę,dzisiaj wytrawiałem ostatnie spawy i z chęcią zobaczyłbym jak radzi sobie Zelmer z mieszaniem mięsa.Daje radę wymieszać 10 kilo mięsa?Agn,podrzuć jakieś zdjęcia jak możesz,o filmik nawet nie proszę ale byłoby super.






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych