Skocz do zawartości

Basturmy i schab a'la... BonAira


BonAir

Rekomendowane odpowiedzi

Dzisiaj, w dniu świątecznym dobiegł do końca ponad miesięczny proces produkcji basturmy.

 

Nie ukrywam, że oprócz "basturmy 1" wg przepisu ze strony zrobiłem również "basturmę 2" wg anglojęzycznego przepisu znalezionego w internecie, różniącego się dość znacznie pod względem technologicznym . Główne różnice, to zmycie soli już po trzech dniach od początku produkcji oraz moczenie w "sosie przypraw" na 3 tygodnie przed końcem.

Krótszy proces produkcji "Basturmy 1" wydłużyłem tak, by czasy dojrzewania obu wędlin były jednakowe.

Obie wędliny dojrzewały w identycznych warunkach, powieszone obok siebie.

"Basturma 1" ma 11% ubytek masy, natomiast "basturma 2" 22% ubytek.

 

Na zdjęciu jest również, jak zwykle przepyszny schab a'la parmeńskie, tym razem obtoczony w przyprawach pozostałych po "basturmie 1".

 

Nic mnie tak nie cieszy! :-)

 

 

 

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

BonAir jesli smakuje tak jak Basturma Andy'iego co byla przebojem na zlocie 2,5

to Ci zazdroszcze :grin: :grin: :grin:

Ja jutro sie biore za produkcje basturmy wg . Andy,iego

jeszcze teraz zagryzam kawaleczki jakie udalo nam sie zdobyc na zlocie

Pozdrawiam serdecznie Jasiu

Ps. szkoda ze Cie nie bylo tyle pysznosci i zabawy ze nie da sie opisac :grin: :grin: :grin:

wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIra

troche checi i jesz co lubisz ,

a nie lubisz co jesz

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Basturma Andy'iego co byla przebojem na zlocie 2,5

Zapomnialeś dodać, że ZNOWU była przebojem. :smile:

 

szkoda ze Cie nie bylo

Bardzo żałuję, że nie mogliśmy być. :sad:

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

BonAir, z wielkim szacunkiem i uznaniem śledzę Twoje wyczyny kulinarne :shock: . Bardzo zazdroszczę Ci pomysłowości i inwencji twórczej i ze smutkiem stwierdzam, że laury jakie jeszcze zbieram to jest mój "rzut na taśmę"-ostatnie podrygi :cry: Mając w naszym gronie tak płodnych artystów jak Ty pozostaje mi tylko zejść ze sceny i poprosić o wpisanie mnie do Twojego fanklubu :smile:

 

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Czy mógłbyś podać ilość soli na 1kg schabu ala parmeński

Niestety... Soli zawsze dawałem tyle, "ile się do mięsa przylepi".

Może będzie trzeba kiedyś to pomierzyć?

 

W domu używamy soli kamiennej, takiej bez dodatków antyzbrylających.

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.