BonAir Opublikowano 11 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 11 Listopada 2007 Dzisiaj, w dniu świątecznym dobiegł do końca ponad miesięczny proces produkcji basturmy. Nie ukrywam, że oprócz "basturmy 1" wg przepisu ze strony zrobiłem również "basturmę 2" wg anglojęzycznego przepisu znalezionego w internecie, różniącego się dość znacznie pod względem technologicznym . Główne różnice, to zmycie soli już po trzech dniach od początku produkcji oraz moczenie w "sosie przypraw" na 3 tygodnie przed końcem. Krótszy proces produkcji "Basturmy 1" wydłużyłem tak, by czasy dojrzewania obu wędlin były jednakowe. Obie wędliny dojrzewały w identycznych warunkach, powieszone obok siebie. "Basturma 1" ma 11% ubytek masy, natomiast "basturma 2" 22% ubytek. Na zdjęciu jest również, jak zwykle przepyszny schab a'la parmeńskie, tym razem obtoczony w przyprawach pozostałych po "basturmie 1". Nic mnie tak nie cieszy! :-) Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 11 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 11 Listopada 2007 Ladne moja basturma w trakcie suszenia. http://monki.us/~tier/basturma/DSC01161.JPG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 11 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 11 Listopada 2007 Pięknie to wygląda .przypomina mi to szynkę cygańską. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 11 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 11 Listopada 2007 BonAir jesli smakuje tak jak Basturma Andy'iego co byla przebojem na zlocie 2,5to Ci zazdroszcze :grin: :grin: :grin: Ja jutro sie biore za produkcje basturmy wg . Andy,iegojeszcze teraz zagryzam kawaleczki jakie udalo nam sie zdobyc na zlocie Pozdrawiam serdecznie JasiuPs. szkoda ze Cie nie bylo tyle pysznosci i zabawy ze nie da sie opisac :grin: :grin: :grin: Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 12 Listopada 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 12 Listopada 2007 Basturma Andy'iego co byla przebojem na zlocie 2,5 Zapomnialeś dodać, że ZNOWU była przebojem. :smile: szkoda ze Cie nie bylo Bardzo żałuję, że nie mogliśmy być. :sad: Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 12 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 12 Listopada 2007 BonAir, z wielkim szacunkiem i uznaniem śledzę Twoje wyczyny kulinarne :shock: . Bardzo zazdroszczę Ci pomysłowości i inwencji twórczej i ze smutkiem stwierdzam, że laury jakie jeszcze zbieram to jest mój "rzut na taśmę"-ostatnie podrygi Mając w naszym gronie tak płodnych artystów jak Ty pozostaje mi tylko zejść ze sceny i poprosić o wpisanie mnie do Twojego fanklubu :smile: Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 12 Listopada 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 12 Listopada 2007 Andy, teraz to przesadziłeś... Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kusy Opublikowano 22 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 22 Stycznia 2008 BonAir!Czy mógłbyś podać ilość soli na 1kg schabu ala parmeński i jakiej soli użyłeś (morskiej?kłodawskiej?jodowanej?).Będę Ci wdzięczny.Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 22 Stycznia 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 22 Stycznia 2008 Czy mógłbyś podać ilość soli na 1kg schabu ala parmeński Niestety... Soli zawsze dawałem tyle, "ile się do mięsa przylepi". Może będzie trzeba kiedyś to pomierzyć? W domu używamy soli kamiennej, takiej bez dodatków antyzbrylających. Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.