Konserwa słoikowa wzorowana na przepisie Mira :-)
3kg okrawków mięsnych z blondynki ( łopatkowe,szynkowe,karkówkowe,boczkowe,skórki )
3 płaskie łyżeczki soli peklujacej
3 płaskie łyżeczki vegety
3 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
5 ogromnych ząbków czosnku
1 czubata łyżka majeranku
Peklowane 6 godzin w temperaturze pokojowej i tyndylizacja 3 dni . Efekt wizualny na zdjęciach . Efekt smakowy wyśmienity jednakże kolejne będą z większa ilością vegety,pieprzu,czosnku i majeranku , bo taki wydaje mi się będzie nasz smak. Zapach po otwarciu słoika jest niepowtarzalny ( synowie wyjmując kanapki w szkole zostali zasypani pytaniami co tam mają i co tak pachnie i daj gryza , na drugi dzień oczywiście po 4 bułki kajzerki z konserwą matka zrobiła do szkoły ;-) ) . Mąż chciałby troszkę smalczyku na wierzchu , więc próby będą musiały zostać dokonane co dodać a co ująć i co z czym połączyć - najważniejsze że smakuje i to mega .
Załączone pliki
Użytkownik Ulalka edytował ten post 28 lut 2015 - 10:22