Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Konserwa Słoikowa

sól peklująca vegeta pieprz konserwa słoik majeranek peklowanie tyndylizacja czosnek

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
41 odpowiedzi w tym temacie

#21 ANNAM

ANNAM
  • **VIP**
  • 5117 postów

Napisano 30 cze 2015 - 11:22

Pycha
 

 No i tak tez wyglada  :thumbsup:



#22 arkadiusz

arkadiusz
  • Użytkownicy
  • 12698 postów

Napisano 30 cze 2015 - 15:09

Podawanie ilości przypraw w łyżeczkach nie jest czymś karygodnym.

 

 

Znowu jakieś nowe teorie. :cry:  Idż z tym na swoją stronę.Może tam Ci uwierzą. :facepalm:


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 30 cze 2015 - 15:12


#23 BazylWidzew

BazylWidzew
  • Użytkownicy
  • 2675 postów

Napisano 30 cze 2015 - 15:14

 

Podawanie ilości przypraw w łyżeczkach nie jest czymś karygodnym.

 

 

Znowu jakieś nowe teorie. :cry:  Idż z tym na swoją stronę.Może tam Ci uwierzą. :facepalm:

 

 

 

:D :D :D :D :D



#24 Ulalka

Ulalka
  • Użytkownicy
  • 551 postów

Napisano 30 cze 2015 - 21:51

arkadiusz i BazylWidzew milo Was goscic :) a co napiszecie Panowie na temat mojej ostatniej konserwy ;) ?

#25 arkadiusz

arkadiusz
  • Użytkownicy
  • 12698 postów

Napisano 01 lip 2015 - 14:27

a co napiszecie Panowie na temat mojej ostatniej konserwy ?

 

:thumbsup: tylko ja bym nie użył żelatyny. Co do łyżeczek już znasz moje zdanie. ;)


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 01 lip 2015 - 14:28


#26 Ulalka

Ulalka
  • Użytkownicy
  • 551 postów

Napisano 01 lip 2015 - 14:36

 Arkadiuszu z łyżeczką skończyłam :mellow: , poprawa jest ;) , bo przepis ten drugi jest na gramy  :D a żelatyny użyłam z powodu narzekania mojego mężyka na lekką galaretkę a ma być twarda - trzeba dogadzać , bo jeszcze zmieni na młodszy model  :tongue:



#27 arkadiusz

arkadiusz
  • Użytkownicy
  • 12698 postów

Napisano 01 lip 2015 - 14:44

żelatyny użyłam z powodu

 

Z jakiego to ja wiem :) .Można to zastąpić żelatyną ze skórek wg .Dziadka. 


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 01 lip 2015 - 14:45


#28 Ulalka

Ulalka
  • Użytkownicy
  • 551 postów

Napisano 01 lip 2015 - 17:00

powoli  wdrażam się , bedzie czas i na to  ;) pozdrawiam Cię serdecznie 

 

Ula



#29 binio1111

binio1111
  • **VIP**
  • 3406 postów

Napisano 18 lis 2017 - 20:49

Podepnę się tutaj i odsmażę kotleta. ;)  . Zostało mi farszu po nadziewaniu kabanosów, więc dodałem do niego wody, żelatyny doprawiłem jeszcze (bo się smaki rozrzedziły :) ) wyrobiłem, żeby się troszkę kleiło i  walnąłem na wierzch łychę smalcu.  Wstawiłem w słoiku  do gara i poparzę z 2 godz.  A co tam :) , zobaczy co wyjdzie. :)


Użytkownik binio1111 edytował ten post 18 lis 2017 - 20:50


#30 miro

miro
  • **VIP Junior**
  • 14271 postów

Napisano 18 lis 2017 - 21:16

Też się nie obijam...

 

Załączony plik  konserwa.jpg   292,63 KB   9 Ilość pobrań

 

Coś za dużo  słoików by było, więc reszta wsadu powędrowała do nowego szynkowaru:

 

Załączony plik  szynkowar_prostokat01.jpg   281,2 KB   7 Ilość pobrań

 

Załączony plik  szynkowar_prostokat02.jpg   203,79 KB   9 Ilość pobrań

 

Załączony plik  mielonka01.jpg   295,27 KB   9 Ilość pobrań

 

 

 

 

 

 

 

 



#31 binio1111

binio1111
  • **VIP**
  • 3406 postów

Napisano 18 lis 2017 - 21:19

No Panie - :) :clap:  - Masz wypaśny szynkowar  , Cóż to za cudo?



#32 miro

miro
  • **VIP Junior**
  • 14271 postów

Napisano 18 lis 2017 - 21:29

Swego czasu nabyłem 2 wieże parzelnicze, coś takiego:

 

Załączony plik  wieza_do_szynek06.jpg   98,31 KB   7 Ilość pobrań

 

 

Załączony plik  wieza_do_szynek01.jpg   86,73 KB   9 Ilość pobrań

 

 

Chętnego na zakup nie znalazłem, więc przerobiłem na szynowary ze sprytnym dociskiem.

Powstało 6 o przekroju prostokątnym i 4 również prostokątnych ale pogłębionych

 

Załączony plik  IMAG0755.jpg   35,75 KB   7 Ilość pobrań

 

Co prawda szynkowar nie mieścił się w żadnym garnku, ale bez problemu sparzyłem w piekarniku w brytfannie + woda z której wytworzyła się para.

Wyszło miodzio.

 

 



#33 binio1111

binio1111
  • **VIP**
  • 3406 postów

Napisano 18 lis 2017 - 21:36

 

Wyszło miodzio

No po fotce widać , że nie kłamiesz :)



#34 miro

miro
  • **VIP Junior**
  • 14271 postów

Napisano 18 lis 2017 - 21:38

Jak się w domu dorwali, to 1/3 od razu znikła, a część poszła na degustację do pracy i znajomego.

Mówią że bardzo dobra, to i zaprzeczał nie będę.... :D



#35 jac007

jac007
  • Użytkownicy
  • 1502 postów

Napisano 18 lis 2017 - 21:40

Też się nie obijam...

Ale smalcu do konserwy  słoikowej  nie walnąłeś.


Użytkownik jac007 edytował ten post 18 lis 2017 - 21:42


#36 miro

miro
  • **VIP Junior**
  • 14271 postów

Napisano 18 lis 2017 - 23:32

A po co?



#37 jac007

jac007
  • Użytkownicy
  • 1502 postów

Napisano 19 lis 2017 - 09:33

A po co?

 

Uzyskasz lepsze walory smakowe.



#38 miro

miro
  • **VIP Junior**
  • 14271 postów

Napisano 19 lis 2017 - 10:05

Jakoś nie pasuje mi smalec do mielonki w słoiku, za to galaretka jak najbardziej i to w dużych ilościach.

Smalec można dodać do zwykłej konserwy mięsnej, ale tylko po to, żeby górna warstwa mięsa nie zmieniła koloru na szary, a tak się dzieje kiedy smalcu nie damy.



#39 sverige2

sverige2
  • Użytkownicy
  • 6347 postów

Napisano 19 lis 2017 - 10:15

Wszystko to przecież kwestia gustu i smaku. Osobiście też lubię taką pyszniutką, grubiutką warstwę smaluszku na wierzchu każdego niezależnie rodzaju konserwy słoikowej, smaluszku którym to najpierw smaruję kanapkę, (zamiast masła), a dopiero na ten smaluszek kładę plastry przepysznej "słoikówki", plus ew. jakiś ogóreczek kwaszony czy taż jakieś inne dodatki smakowe, tak lubię, mniam mniam :D .



#40 jumbo

jumbo
  • Użytkownicy
  • 3364 postów

Napisano 19 lis 2017 - 10:28

sverige - :clap:

a inni niech dorzucą na wierzch olej - :devil:







Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: sól peklująca, vegeta, pieprz, konserwa, słoik, majeranek, peklowanie, tyndylizacja, czosnek

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych