Pycha
No i tak tez wyglada
Napisano 30 cze 2015 - 11:22
Pycha
No i tak tez wyglada
Napisano 30 cze 2015 - 15:09
Podawanie ilości przypraw w łyżeczkach nie jest czymś karygodnym.
Znowu jakieś nowe teorie. Idż z tym na swoją stronę.Może tam Ci uwierzą.
Użytkownik arkadiusz edytował ten post 30 cze 2015 - 15:12
Napisano 30 cze 2015 - 15:14
Podawanie ilości przypraw w łyżeczkach nie jest czymś karygodnym.
Znowu jakieś nowe teorie.
Idż z tym na swoją stronę.Może tam Ci uwierzą.
Napisano 30 cze 2015 - 21:51
Napisano 01 lip 2015 - 14:27
a co napiszecie Panowie na temat mojej ostatniej konserwy ?
tylko ja bym nie użył żelatyny. Co do łyżeczek już znasz moje zdanie.
Użytkownik arkadiusz edytował ten post 01 lip 2015 - 14:28
Napisano 01 lip 2015 - 14:36
Arkadiuszu z łyżeczką skończyłam , poprawa jest
, bo przepis ten drugi jest na gramy
a żelatyny użyłam z powodu narzekania mojego mężyka na lekką galaretkę a ma być twarda - trzeba dogadzać , bo jeszcze zmieni na młodszy model
Napisano 01 lip 2015 - 14:44
żelatyny użyłam z powodu
Z jakiego to ja wiem .Można to zastąpić żelatyną ze skórek wg .Dziadka.
Użytkownik arkadiusz edytował ten post 01 lip 2015 - 14:45
Napisano 01 lip 2015 - 17:00
powoli wdrażam się , bedzie czas i na to pozdrawiam Cię serdecznie
Ula
Napisano 18 lis 2017 - 20:49
Podepnę się tutaj i odsmażę kotleta. . Zostało mi farszu po nadziewaniu kabanosów, więc dodałem do niego wody, żelatyny doprawiłem jeszcze (bo się smaki rozrzedziły
) wyrobiłem, żeby się troszkę kleiło i walnąłem na wierzch łychę smalcu. Wstawiłem w słoiku do gara i poparzę z 2 godz. A co tam
, zobaczy co wyjdzie.
Użytkownik binio1111 edytował ten post 18 lis 2017 - 20:50
Napisano 18 lis 2017 - 21:16
Też się nie obijam...
konserwa.jpg 292,63 KB
9 Ilość pobrań
Coś za dużo słoików by było, więc reszta wsadu powędrowała do nowego szynkowaru:
szynkowar_prostokat01.jpg 281,2 KB
7 Ilość pobrań
szynkowar_prostokat02.jpg 203,79 KB
9 Ilość pobrań
mielonka01.jpg 295,27 KB
9 Ilość pobrań
Napisano 18 lis 2017 - 21:19
No Panie -
- Masz wypaśny szynkowar , Cóż to za cudo?
Napisano 18 lis 2017 - 21:29
Swego czasu nabyłem 2 wieże parzelnicze, coś takiego:
wieza_do_szynek06.jpg 98,31 KB
7 Ilość pobrań
wieza_do_szynek01.jpg 86,73 KB
9 Ilość pobrań
Chętnego na zakup nie znalazłem, więc przerobiłem na szynowary ze sprytnym dociskiem.
Powstało 6 o przekroju prostokątnym i 4 również prostokątnych ale pogłębionych
IMAG0755.jpg 35,75 KB
7 Ilość pobrań
Co prawda szynkowar nie mieścił się w żadnym garnku, ale bez problemu sparzyłem w piekarniku w brytfannie + woda z której wytworzyła się para.
Wyszło miodzio.
Napisano 18 lis 2017 - 21:36
Wyszło miodzio
No po fotce widać , że nie kłamiesz
Napisano 18 lis 2017 - 21:38
Jak się w domu dorwali, to 1/3 od razu znikła, a część poszła na degustację do pracy i znajomego.
Mówią że bardzo dobra, to i zaprzeczał nie będę....
Napisano 18 lis 2017 - 21:40
Też się nie obijam...
Ale smalcu do konserwy słoikowej nie walnąłeś.
Użytkownik jac007 edytował ten post 18 lis 2017 - 21:42
Napisano 18 lis 2017 - 23:32
A po co?
Napisano 19 lis 2017 - 09:33
A po co?
Uzyskasz lepsze walory smakowe.
Napisano 19 lis 2017 - 10:05
Jakoś nie pasuje mi smalec do mielonki w słoiku, za to galaretka jak najbardziej i to w dużych ilościach.
Smalec można dodać do zwykłej konserwy mięsnej, ale tylko po to, żeby górna warstwa mięsa nie zmieniła koloru na szary, a tak się dzieje kiedy smalcu nie damy.
Napisano 19 lis 2017 - 10:15
Wszystko to przecież kwestia gustu i smaku. Osobiście też lubię taką pyszniutką, grubiutką warstwę smaluszku na wierzchu każdego niezależnie rodzaju konserwy słoikowej, smaluszku którym to najpierw smaruję kanapkę, (zamiast masła), a dopiero na ten smaluszek kładę plastry przepysznej "słoikówki", plus ew. jakiś ogóreczek kwaszony czy taż jakieś inne dodatki smakowe, tak lubię, mniam mniam .
Napisano 19 lis 2017 - 10:28
sverige -
a inni niech dorzucą na wierzch olej -
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych