Ulalka Opublikowano 27 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 27 Lutego 2015 (edytowane) Konserwa słoikowa wzorowana na przepisie Mira :-) 3kg okrawków mięsnych z blondynki ( łopatkowe,szynkowe,karkówkowe,boczkowe,skórki )3 płaskie łyżeczki soli peklujacej3 płaskie łyżeczki vegety 3 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego5 ogromnych ząbków czosnku1 czubata łyżka majerankuPeklowane 6 godzin w temperaturze pokojowej i tyndylizacja 3 dni . Efekt wizualny na zdjęciach . Efekt smakowy wyśmienity jednakże kolejne będą z większa ilością vegety,pieprzu,czosnku i majeranku , bo taki wydaje mi się będzie nasz smak. Zapach po otwarciu słoika jest niepowtarzalny ( synowie wyjmując kanapki w szkole zostali zasypani pytaniami co tam mają i co tak pachnie i daj gryza , na drugi dzień oczywiście po 4 bułki kajzerki z konserwą matka zrobiła do szkoły ;-) ) . Mąż chciałby troszkę smalczyku na wierzchu , więc próby będą musiały zostać dokonane co dodać a co ująć i co z czym połączyć - najważniejsze że smakuje i to mega . Edytowane 28 Lutego 2015 przez Ulalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hektor Opublikowano 27 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 27 Lutego 2015 Wygląda ładnie w tym słoiku Mam jednak kubeł zimnej wody dla Ciebie.Nie łyżeczkuj tylko używaj wagi, zwłaszcza jak stosujesz peklosól!!! Wiele już na tym Forum było o łyżeczkach i ich wielkościach.Jeżeli chcesz uzyskać powtarzalność produkcji to zawsze waż a nie stosuj miary na oko/łyżkę,szczyptę ziarnko.Mam prośbę do CiebieZważ te ilości dodatków podanych w łyżeczkach i ząbkach i podaj je.Zerknij sobie do moich wypocin https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10993-konserwy-s%C5%82oikowe-hektora/A tu masz coś łyżkach https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10728-kark%C3%B3wka-z-piekarnika-w-mojej-marynacie/page-4?do=findComment&comment=399532 Cytuj Janusz"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"www.klubvolvo.org.pl Nie zapomnij klepnąć Pana "S" https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ulalka Opublikowano 27 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 27 Lutego 2015 Masz rację , łyżka łyżce nie równa pojęcie wielki ząbek czosnku też pojęcie względne . Za chwilę będę robiła kolejną porcję konserwy i wszystko przedstawię w gramach . Dziękuję za poradę i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 27 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 27 Lutego 2015 A czy te 6 godzin peklowania to trochę nie za mało? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hektor Opublikowano 27 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 27 Lutego 2015 (edytowane) Za chwilę będę robiła kolejną porcję konserwyTo jeszcze weź sobie mięso poklasyfikuj.Co do peklowania to raczej powinno być minimum 24h jak mięso jest już rozdrobnione w maszynce.Jeżeli peklujesz w krojonych kawałkach to 36 -72h w zależności od wielkości.Jak chcesz mieć więcej smalcu w wyrobie, to do wsadu dodaj 20-30% słoniny *** ale jej nie pekluj!!! tylko zastosuj samą sól, albo na wierzch wsadu, w słoiku nalej płynnego, ostudzonego smalcu, wcześniej wytopionego ze słoniny. ***Jak byś się zdecydowała mielić słoninę to po pokrojeniu w paski o bokach 2 x 2 cm włóż ją do zamrażalnika w cienkiej warstwie na około1h, tak podmrożona słonina będzie się lepiej mielić na siatce fi2,5mm. Edytowane 27 Lutego 2015 przez Hektor Cytuj Janusz"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"www.klubvolvo.org.pl Nie zapomnij klepnąć Pana "S" https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 27 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 27 Lutego 2015 (edytowane) A czy te 6 godzin peklowania to trochę nie za mało? na przepeklowanie pewnie starczy (choć nie znamy stopnia rozdrobnienia), bo peklowanie było w temperaturze otoczenia ... pojawia się pytanie, jak takie peklowanie wpływa na rozwój flory bakteryjnej? moim zdaniem taka receptura to błąd w sztuce, bo potem zjadamy w konserwie miliony martwych bakterii i mnóstwo toksycznych produktów ich przemiany materii, powstałych zanim bakterie zostały uśmiercone pierwszą pasteryzacją sorry bardzo, ale osobiście wolę jednak peklowanie przeprowadzać trochę dłużej i w trochę niższej temperaturze jak już się czepiam to wspomnę jeszcze o jednym: vegeta glutaminian sodu i sól kuchenna zabarwione wyciągiem z suszonych warzyw ... tfuuuu! a tak poza tym, to bardzo ładna mieloneczka Edytowane 27 Lutego 2015 przez Maad Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 27 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 27 Lutego 2015 Masz rację , łyżka łyżce nie równa pojęcie wielki ząbek czosnku też pojęcie względne . Za chwilę będę robiła kolejną porcję konserwy i wszystko przedstawię w gramach . Dziękuję za poradę i pozdrawiam. To nie jest tak.Podawanie ilości przypraw w łyżeczkach nie jest czymś karygodnym.Nawet receptura podana w gramach nie zaspokoi smaków różnych osób.Dlatego też po pierwszym wyrobie każdy sam koryguje na własny sposób ilość przypraw i tym samy tworzy produkt "pod siebie". Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hektor Opublikowano 27 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 27 Lutego 2015 To nie jest tak. Podawanie ilości przypraw w łyżeczkach nie jest czymś karygodnym. OKAle już peklosól to nie odpowiedzialne.Zresztą Mirku wiesz, że łyżeczka, łyżeczce nie równa i jak by ktoś chciał po raz pierwszy sobie zrobić na podstawie łyżeczkowania to jest loteria smakowa i nie tylko. Cytuj Janusz"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"www.klubvolvo.org.pl Nie zapomnij klepnąć Pana "S" https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 27 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 27 Lutego 2015 Hektor, to też nie do końca jest prawidłowe myślenie.Zgadzam się z tym, że są różne łyżeczki, ale mamy też "widełki" w dozowaniu peklosoli.Jest górna i dolna granica, a jeśli takowa jest, to jak pisałem wcześniej, każdy z nas po pierwszym wyrobie sam sobie wprowadza korektę. Tu chodzi o to aby załapać bakcyla do własnych wyrobów.Po załapaniu podstaw każdy idzie w swoim kierunku i albo dosoli, dopieprzy, albo ujmie przypraw. Widziałeś kiedyś przepis na zupę, czy inną potrawę w wersji "stricto" gramowej ?Ja nie, bo tak właśnie tworzy się własne smaki.Mamy bazę czyli przepis wyjściowy, a za drugim, trzecim razem korygujemy go według własnych upodobań. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hektor Opublikowano 27 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 27 Lutego 2015 Mamy bazę czyli przepis wyjściowy, a za drugim, trzecim razem korygujemy go według własnych upodobań. Albo sobie odpuszczamy jak wyjdzie porażka, "bo zupa była za słona" Cytuj Janusz"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"www.klubvolvo.org.pl Nie zapomnij klepnąć Pana "S" https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ulalka Opublikowano 28 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 28 Lutego 2015 hmmm no cóż a miało być tak pięknie konserwy z przepisu powyżej zjedzone , wszyscy żyją , nikt nie rozchorował się ale wiem doskonale , że to nie o to chodzi . Bardzo dziękuję za te wszystkie opinie , kolejną konserwę słoikową spróbuję zrobić "porządnie" - peklowanie dłuższe i w temperaturze "lodówkowej" , bez vegety i waga "jubilerska" w dłoń . Zdam relację z tej mojej mini produkcji . W chwili obecnej w lodówce pekluje się poklasyfikowany udziec indyczy na wędlinkę w osłonce , peklosól 23g/kg odmierzona na wadze w połączeniu z solą 50/50 :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 28 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 28 Lutego 2015 A kto powiedzial ze lyzeczka lyzeczce nie rowna ,przeciez sa okreslone normy ile ma zawierac lyzeczka.http://pl.wikipedia.org/wiki/Jednostki_miar_stosowane_w_gospodarstwie_domowym oczywiscie posiadanie wagi znacznie ulatwia i pomaga ,nie sa to wielkie koszta i zawsze w kuchni jest przydatna. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 28 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 28 Lutego 2015 A kto powiedzial ze lyzeczka lyzeczce nie rowna ,przeciez sa okreslone normy ile ma zawierac lyzeczka. http://pl.wikipedia....arstwie_domowym Koleżanko a Ty masz łyżeczki w domu ? Bo czytając to co piszesz , to chyba nie posiadasz czegoś takiego a tekst wkleiłaś z internetu. Jak masz łyżeczki to sobie je obejrzyj dokładnie i zobaczysz sama. Sama norma, którą podałaś, to nie jest norma, bo norma zakłada określoną wartość a nie w przybliżeniu, więc nie rozumiem czemu miał służyć ten post. Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 28 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 28 Lutego 2015 Jak masz łyżeczki to sobie je obejrzyj dokładnie Ja mam na przykład taką : Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 28 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 28 Lutego 2015 (edytowane) Jak masz łyżeczki to sobie je obejrzyj dokładnie Ja mam na przykład taką : Łyżeczka.JPG To już jest łycha. Edytowane 28 Lutego 2015 przez paweljack Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 28 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 28 Lutego 2015 Mam rozne lyzeczki ale mam tez ustandartowane miarki z ktorych korzystamhttp://mariannslchf.se/wp-content/uploads/2012/02/mtt1_97881379.jpgi nie musze pisac ze mam inna lyzeczke. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ulalka Opublikowano 28 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 28 Lutego 2015 temat łyżeczek , łych i tym podobnych rozkminiony więc zamykamy a ja oświadczam , że mam wagę jubilerską :-) będę ważyła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 28 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 28 Lutego 2015 no dokladnie ,waga najlepsza ,a lyzeczki zostawmy sobie do mieszania Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 28 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 28 Lutego 2015 Ja mam na przykład taką : To jest deserowa lyzeczka a nie lyzeczka do cukru Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ulalka Opublikowano 30 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 30 Czerwca 2015 Mam prośbę do Ciebie Zważ te ilości dodatków podanych w łyżeczkach i ząbkach i podaj je. poważyłam , pomierzyłam i wykonałam parę słoików mieszanego mięska wieprzowego : okrawki łopatki , szynki , boczku , pachwiny , schabu i skórki Mięsiwo oprócz skórek zapeklowałam sól/peklosól 50/50 18g/kg przez 3 doby + przyprawy : pieprz czarny 3g/kgmajeranek 1,5g/kgkolendra 1g/kgczosnek 3g/kg Po 3 dobach pomiętosiłam trochę w rękach mięso , na dno każdego słoika położyłam skórki wieprzowe , upchałam mięso i na wierzch wsypałam po 1 płaskiej łyżeczce żelatyny . Poszło to wszystko do gara i pierwszego dnia siedziało tam 2 godz. woda mrugała tylko , po tym czasie wyniosłam to na ganek i do następnej doby tam sobie stało , drugiego dnia w garze siedziało 1 godz. i na ganek i trzeciego dnia na 0,5godz , później na ganek i po wystudzeniu do lodówki . Pycha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 30 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 30 Czerwca 2015 Pycha No i tak tez wyglada Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 30 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 30 Czerwca 2015 (edytowane) Podawanie ilości przypraw w łyżeczkach nie jest czymś karygodnym. Znowu jakieś nowe teorie. Idż z tym na swoją stronę.Może tam Ci uwierzą. Edytowane 30 Czerwca 2015 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 30 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 30 Czerwca 2015 Podawanie ilości przypraw w łyżeczkach nie jest czymś karygodnym. Znowu jakieś nowe teorie. Idż z tym na swoją stronę.Może tam Ci uwierzą. :D :D Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ulalka Opublikowano 30 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 30 Czerwca 2015 arkadiusz i BazylWidzew milo Was goscic a co napiszecie Panowie na temat mojej ostatniej konserwy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 1 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 1 Lipca 2015 (edytowane) a co napiszecie Panowie na temat mojej ostatniej konserwy ? tylko ja bym nie użył żelatyny. Co do łyżeczek już znasz moje zdanie. Edytowane 1 Lipca 2015 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.