Draco1984 Opublikowano 27 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 27 Lutego 2015 Cześć! Wczoraj wieczorem odbieram telefon od Pana Tadzia: - przyjedź młody, coś specjalnego będę miał dla ciebie na święta. No to wsiadam w auto, pędzę i... Z wczorajszego uboju . Równiutki kilogram ważą obie. No tak... Tylko co tu dalej z tym zrobić, a że ostatnio załapałem bakcyla na wędliny dojrzewające, to przeznaczę obie polędwiczki na ten cel. Rzucajcie pomysły, podsyłajcie przepisy, i coś wybierzemy . A potem opowiem Wam jak smakowało . Zapraszam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 27 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 27 Lutego 2015 (edytowane) Równiutki kilogram ważą obie.Może masz wagę zepsutą?Wyglądają jak polędwice i ważą razem 3 kg, nawet więcej chyba. Edytowane 27 Lutego 2015 przez paweljack Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 27 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 27 Lutego 2015 Konkurs? A co mozna wygrac.. ? Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Draco1984 Opublikowano 27 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 27 Lutego 2015 (edytowane) Opiszę Wam smak ;P. Równiutki kilogram ważą obie.Może masz wagę zepsutą?Wyglądają jak polędwice i ważą razem 3 kg, nawet więcej chyba. nieee, równo 1kg .Młoda świnka, ok 100kg . Mniam Zapodawać przepisy bo pomocnik mi się niecierpliwi! Ok, widzę że zainteresowanie marne. Napiszę może czym dysponuję :- przyprawy wszelkiej maści- sól kuchenna biała- sól morska- sól himalajska- sól peklowa- chyba wszystkie rodzaje pieprzy jakie można znaleźć w sklepach- czosnek, zwykły, granulowany- kefir- maślanka- zapał ;P. Myślałem o tym przepisie, i chyba jedeną polędwiczkę przeznaczę właśnie do tego celu. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8904-pol%C4%99dwiczka-solona-miro/ Edytowane 27 Lutego 2015 przez Draco1984 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbyszek z lasu Opublikowano 27 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 27 Lutego 2015 Zapytaj pomocnika ☺ jego zdanie też się liczy A tak poważnie to posolić, popieprzyć posmarować miodem i do piekarnika Cytuj W walce między sercem a mózgiem zwycięża w końcu żołądek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Draco1984 Opublikowano 27 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 27 Lutego 2015 Jego zdaniem? Pewnie jest bardzo zdziwiony że nie zjadłem jak zobaczyłem. On by tak zrobił . A gdzie tu dojrzewanie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 27 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 27 Lutego 2015 Tu masz kilka przepisów, tylko ustal czy masz polędwiczki, czy polędwicę. http://wedlinydomowe.pl/inne-wyroby-miesne/wedliny-dojrzewajace Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 27 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 27 Lutego 2015 Ja tam widze poledwice ..nowe okulary wiec chyba dobrze widze Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Draco1984 Opublikowano 27 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 27 Lutego 2015 (edytowane) Polędwiczki wieprzowe mam! Przed chwilką oczyściłem z błon, i kawałków odciętych od kości, teraz już są śliczne czyściutkie polędwiczki. Reszta z biegu poszła na patelnię z pieprzykiem ;P. Edytowane 27 Lutego 2015 przez Draco1984 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 27 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 27 Lutego 2015 Oj kolego nie chce Ci się widać czytać Tak schematycznie i na szybko:Weź pojemnik Natrzyj maślankąNa noc do lodówkiPotem ręką oczyść natrzyj obficie 50/50 sól/peklosól i przyprawy jakie lubisz powinna być kolendra , czosnek i pieprz i fo lodówki na 7 dni - odlewaj i przewracaj codziennieZapakuj w pończochę na 2-3 razy obwiąż i powieś w przewiewnym miejscu na kolejny tydzieńDo lodówki na kolejne 7dniRozpakuj i konsumuj cieniutko krojone Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Draco1984 Opublikowano 27 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 27 Lutego 2015 Oj kolego nie chce Ci się widać czytać To akurat nieprawda! Bo przez ostatni miesiąc nic innego nie robię, BF4 w odstawkę, siedzę na forum i chłonę przepisy! Ale jest ich tak wiele że się mieszają , i proszę o najlepsze, sprawdzone przepisy, właśnie Was ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbyszek z lasu Opublikowano 27 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 27 Lutego 2015 Pamiętaj nie przesadzaj z przyprawami. Psiaki nie lubią pikantnych potraw. Cytuj W walce między sercem a mózgiem zwycięża w końcu żołądek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Draco1984 Opublikowano 27 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 27 Lutego 2015 Oj kolego nie chce Ci się widać czytać Tak schematycznie i na szybko:Weź pojemnikNatrzyj maślankąNa noc do lodówkiPotem ręką oczyść natrzyj obficie 50/50 sól/peklosól i przyprawy jakie lubisz powinna być kolendra , czosnek i pieprz i fo lodówki na 7 dni - odlewaj i przewracaj codziennieZapakuj w pończochę na 2-3 razy obwiąż i powieś w przewiewnym miejscu na kolejny tydzieńDo lodówki na kolejne 7dniRozpakuj i konsumuj cieniutko krojone Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4 No i dobra, po głębszym (jednym) i zastanowieniu , pierwsza polędwiczka poleci z maślanką do lodówki. Nie ma co się zatanawiać. Nie wiadomo co ruskie wymyślą... Pamiętaj nie przesadzaj z przyprawami. Psiaki nie lubią pikantnych potraw.Powiedź to jemu, bo ja nie zauważyłem żeby nie lubił . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ewidencja Opublikowano 27 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 27 Lutego 2015 Natrzyj maślanką O co chodzi z maślanką? Znam ten przepis: http://wedlinydomowe.pl/inne-wyroby-miesne/wedliny-dojrzewajace/560-poledwica-suszona-a-la-wedliny-parmenskie Tam nie ma słowa o maślance. Można coś bliżej na ten temat? Cytuj Chcesz zbudować wędzarnię? http://wedlinydomowe.pl/budowa-wedzarni-i-wedzenie/budowa-wedzarni/1416-od-projektu-do-wedzonek-czyli-jak-wojtek-minor-budowal-wedzarnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Draco1984 Opublikowano 27 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 27 Lutego 2015 (edytowane) Natrzyj maślanką O co chodzi z maślanką? Znam ten przepis: http://wedlinydomowe.pl/inne-wyroby-miesne/wedliny-dojrzewajace/560-poledwica-suszona-a-la-wedliny-parmenskie Tam nie ma słowa o maślance. Można coś bliżej na ten temat? np. "Wyjaśniam: cukier dodaje się dla podkarmienia bakterii kwasu mlekowego, które obniżają pH mięsa (czyli je lekko podkwaszają), co je konserwuje.Dodatek sody wszystko zniweczy. Dojrzewanie mięsa to jego utrwalanie ale przede wszystkim uszlachetnianie (zmiana struktury białek, aromatyzacja), co uzyskuje się działaniem korzystnych bakterii. Wstępna praca bakterii kwasu mlekowego daje bazę dla rozwoju m. inn. bakterii, które powodują rozpad kolagenu, czyli kruszenie mięsa." Albo szerzej: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10991-w%C4%99dliny-surowe-cz%C4%99%C5%9B%C4%87-i/?hl=mlekowew punkcie 2.2.3 Edytowane 27 Lutego 2015 przez Draco1984 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 27 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 27 Lutego 2015 Ok, widzę że zainteresowanie marne. Napiszę może czym dysponuję : - przyprawy wszelkiej maści - sól kuchenna biała - sól morska - sól himalajska - sól peklowa - chyba wszystkie rodzaje pieprzy jakie można znaleźć w sklepach - czosnek, zwykły, granulowany - kefir - maślanka - zapał ;P. Brak tylko jeszcze warunków do dojrzewania. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 27 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 27 Lutego 2015 No widzę że zgłębiasz wiedzę masarską uważnie .Ad, Draco. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Draco1984 Opublikowano 27 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 27 Lutego 2015 (edytowane) No widzę że zgłębiasz wiedzę masarską uważnie .Ad, Draco. Staram się ...... po prostu nie otruć połowy rodziny . Moja LP, po wczorajszej inauguracji długo dojrzewającego boczku powiedziała że poczeka jeden dzień, jak nie zejdę to spróbuje . Czuję się wyśmienicie, więc lektura chyba nie poszła w las . Ok, widzę że zainteresowanie marne. Napiszę może czym dysponuję : - przyprawy wszelkiej maści - sól kuchenna biała - sól morska - sól himalajska - sól peklowa - chyba wszystkie rodzaje pieprzy jakie można znaleźć w sklepach - czosnek, zwykły, granulowany - kefir - maślanka - zapał ;P. Brak tylko jeszcze warunków do dojrzewania. No właśnie... Tutaj mam trochę mniejsze pole do popisu. W mieszkaniu mam odrobinę za niską wilgotność. Mimo akwarium, grzejniki robią swoje, bo zakres 35-50% to trochę za mało na dojrzewanie. Ale gdy ostatnio przy okienku osuszałem boczek, a'la Panacetta, po 2 dniach włożony do lodówki, wyszedł nieźle. W lodówce mam różne warunki, zależy od półki na jakiej położę mięsko. Na górnej półce zazwyczaj temp. 10-12C a wilgotność to 65-75%, na dolnej 1-4C, i podobna wilgotność. Dodatkowo system cyrkulacyjny delikatnie owiewa wyroby.W piwnicy mam przy zamkniętym oknie 16C i 35% wilgotności. Dzisiaj byłem rozszczelnić okno, i zobaczymy czy trochę wilgoci się pojawi . Edytowane 27 Lutego 2015 przez Draco1984 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 28 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 28 Lutego 2015 Co do tej maślanki to bym nie radził. Komórki w mięsie są mniejsze od komórek bakterii, i twoja maślanka pozostanie na powierzchni. Zakłady które stosują bakterie w mięsie nastrzykują specjalnym urządzeniem. Kiedyś zrobiłem polędwiczkę prowansalską. Łatwo zrobić, i była niezła.peklosól 3%brązowy cukier, 2 łyżkiPieprz grubo mielony, łyżkakoniak, łyżkaZioła prowansalskie, łyżka Natrzyj polędwiczkę peklosolą i cukrem. Włóż do plastykowego woreczka i do lodówki na 24h.Następnie zetrzyj usuwając pozostałości soli i cukru. Natrzyj koniakiem, pieprzem i ziołami prowansalskimi.Zawiń polędwiczkę czystym płótnem, i powieś w odpowiednim miejscu.Polędwiczka gotowa za 2-3 tygodnie. Przepis z tej książki http://www.amazon.com/Chez-Jacques-Traditions-Rituals-Cook/dp/1584795719/?tag=tsplent-20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Draco1984 Opublikowano 28 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 28 Lutego 2015 Ok, troszkę za późno, bo właśnie polędwiczka jest w pojemniku natarta maślanką. Zrobię najpierw jedną sztukę wg przepisu Roger'a. Druga czeka w tej chwili na kolejny pomysł, w zamrażarce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 28 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 28 Lutego 2015 iedyś zrobiłem polędwiczkę prowansalską. Łatwo zrobić, i była niezła. peklosól 3% brązowy cukier, 2 łyżki Pieprz grubo mielony, łyżka koniak, łyżka Zioła prowansalskie, łyżka Na jaką ilość mięsa te przyprawy? Na 1 kg? Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 28 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 28 Lutego 2015 Peklosol oczywiście 3%. W oryginalnym przepisie to na 1kg. Oprócz peklosoli, robiłem na oko, w notesiku miałem zanotowane ze 2 polędwiczki ważyły 1,2kg. Tej ilości bym nie powiększał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Draco1984 Opublikowano 13 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 13 Marca 2015 Witam, polędwiczka wczoraj powędrowała do pończoszki (naturalna, bez lycry, 4 warstwy). Teraz odpoczywa zawieszona w wnęce okiennej w kuchni. Okienko uchylone, a że na zewnątrz ostatnio pada, i nie świeci słońce ma idealne warunki. Ok 70-80% wilgotności w ciągu dnia.Polędwica peklowała się 10 dni. Po 4 dniu, co 2 dzień odlewałem płyn. Na koniec po peklowaniu, wypłukałem pod bieżącą zimną wodą, osuszyłem i natarłem suszonym czosnkiem. Nie mam zdjęć, ale mięsko nabrało mocnego, czerwonego (bordowego) koloru . Za jakiś dzień, dwa powędruje do lodówki gdzie będzie sobie dalej dojrzewać. Po weekendzie planuję przebudować piwniczkę, i zrobić komorę do dojrzewania . Zrobię z korpusu szafki kuchennej. Ma ktoś jakiś krótki opis jak to powinno wyglądać?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 14 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 14 Marca 2015 "Wypłukałem pod bieżącą wodą" brawo ... to po to pozbywales sie wody w lodówce i solą konserwowaleś mięso żeby to poszło w p ..... pole ... Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Draco1984 Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 17 Kwietnia 2015 (edytowane) "Wypłukałem pod bieżącą wodą" brawo ... to po to pozbywales sie wody w lodówce i solą konserwowaleś mięso żeby to poszło w p ..... pole ... Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4 Oj Roger Roger, to był moment! Ale poprawię się... Przepraszam że nie odezwałem się, ani nie opisałem jak wyszło. Ale delegacje, czasu mało, dentysta, święta... Itp itd . Ogólnie po 2 tyg. leżakowania w wilgotnej części lodówki, w temp. 8-10 C, polędwiczka ładnie dojrzała. O dziwo nie obeschła doszczętnie. Zrobiła się na niej delikatna "skórka", o lekkim zabarwieniu solnym. Po przekrojeniu mocna, wręcz bursztynowa czerwień, pod światło pięknie mieniąca się kolorkami. Edytowane 17 Kwietnia 2015 przez Draco1984 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.