Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Polędwica od P. Tadzia. Konkurs?

polędwica dojrzewająca podsuszana

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
24 odpowiedzi w tym temacie

#1 Draco1984

Draco1984

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 44 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 27 lut 2015 - 17:13

Cześć! Wczoraj wieczorem odbieram telefon od Pana Tadzia:

 

- przyjedź młody, coś specjalnego będę miał dla ciebie na święta.

 

No to wsiadam w auto, pędzę i...

 

 

Załączony plik  WP_20150227_16_47_40_Pro.jpg   39,21 KB   14 Ilość pobrań

 

 

Z wczorajszego uboju :). Równiutki kilogram ważą obie.

 

No tak... Tylko co tu dalej z tym zrobić, a że ostatnio załapałem bakcyla na wędliny dojrzewające, to przeznaczę obie polędwiczki na ten cel.

 

Rzucajcie pomysły, podsyłajcie przepisy, i coś wybierzemy :). A potem opowiem Wam jak smakowało :D.

 

Zapraszam!



#2 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6122 postów

Napisano 27 lut 2015 - 17:17

Równiutki kilogram ważą obie.

Może masz wagę zepsutą?


Wyglądają jak polędwice i ważą razem 3 kg, nawet więcej chyba.


Użytkownik paweljack edytował ten post 27 lut 2015 - 17:19


#3 Gregtom

Gregtom

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 4251 postów
  • MiejscowośćDortmund-Rawicz

Napisano 27 lut 2015 - 17:27

 


Konkurs?

 

A co mozna wygrac.. ?  :D



#4 Draco1984

Draco1984

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 44 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 27 lut 2015 - 17:56

Opiszę Wam smak ;P.

 

 

 

 

Równiutki kilogram ważą obie.

Może masz wagę zepsutą?


Wyglądają jak polędwice i ważą razem 3 kg, nawet więcej chyba.

 

nieee, równo 1kg :).

Młoda świnka, ok 100kg :). Mniam

 

Zapodawać przepisy bo pomocnik mi się niecierpliwi! :D

 

 

 

Załączony plik  WP_20150227_17_28_20_Pro.jpg   33,79 KB   9 Ilość pobrań


Ok, widzę że zainteresowanie marne. Napiszę może czym dysponuję ;):

- przyprawy wszelkiej maści

- sól kuchenna biała

- sól morska

- sól himalajska

- sól peklowa

- chyba wszystkie rodzaje pieprzy jakie można znaleźć w sklepach

- czosnek, zwykły, granulowany

- kefir

- maślanka

- zapał ;P.

 

Myślałem o tym przepisie, i chyba jedeną polędwiczkę przeznaczę właśnie do tego celu.

 

https://wedlinydomow...ka-solona-miro/


Użytkownik Draco1984 edytował ten post 27 lut 2015 - 17:42


#5 Zbyszek z lasu

Zbyszek z lasu

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 240 postów
  • Miejscowośćz daleka

Napisano 27 lut 2015 - 17:56

Zapytaj pomocnika ☺ jego zdanie też się liczy

A tak poważnie to posolić, popieprzyć posmarować miodem i do piekarnika

#6 Draco1984

Draco1984

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 44 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 27 lut 2015 - 18:00

Jego zdaniem? Pewnie jest bardzo zdziwiony że nie zjadłem jak zobaczyłem. On by tak zrobił ;).

 

A gdzie tu dojrzewanie ;)?



#7 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6122 postów

Napisano 27 lut 2015 - 18:03

Tu masz kilka przepisów, tylko ustal czy masz polędwiczki, czy polędwicę. ;)   http://wedlinydomowe...ny-dojrzewajace



#8 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5574 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 27 lut 2015 - 18:06

Ja tam widze poledwice ..nowe okulary wiec chyba dobrze widze :tongue:



#9 Draco1984

Draco1984

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 44 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 27 lut 2015 - 18:07

Polędwiczki wieprzowe mam!

 

Przed chwilką oczyściłem z błon, i kawałków odciętych od kości, teraz już są śliczne czyściutkie polędwiczki. Reszta z biegu poszła na patelnię z pieprzykiem ;P.


Użytkownik Draco1984 edytował ten post 27 lut 2015 - 18:09


#10 roger

roger

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 7222 postów
  • MiejscowośćW-wa & Lubuskie

Napisano 27 lut 2015 - 18:10

Oj kolego nie chce Ci się widać czytać :(
Tak schematycznie i na szybko:
Weź pojemnik
Natrzyj maślanką
Na noc do lodówki
Potem ręką oczyść natrzyj obficie 50/50 sól/peklosól i przyprawy jakie lubisz powinna być kolendra , czosnek i pieprz i fo lodówki na 7 dni - odlewaj i przewracaj codziennie
Zapakuj w pończochę na 2-3 razy obwiąż i powieś w przewiewnym miejscu na kolejny tydzień
Do lodówki na kolejne 7dni
Rozpakuj i konsumuj cieniutko krojone ;)

Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4

#11 Draco1984

Draco1984

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 44 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 27 lut 2015 - 18:15

Oj kolego nie chce Ci się widać czytać :(

 

To akurat nieprawda! Bo przez ostatni miesiąc nic innego nie robię, BF4 w odstawkę, siedzę na forum i chłonę przepisy!

 

Ale jest ich tak wiele że się mieszają , i proszę o najlepsze, sprawdzone przepisy, właśnie Was :)!



#12 Zbyszek z lasu

Zbyszek z lasu

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 240 postów
  • Miejscowośćz daleka

Napisano 27 lut 2015 - 18:17

Pamiętaj nie przesadzaj z przyprawami. Psiaki nie lubią pikantnych potraw.

#13 Draco1984

Draco1984

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 44 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 27 lut 2015 - 18:27

Oj kolego nie chce Ci się widać czytać :(
Tak schematycznie i na szybko:
Weź pojemnik
Natrzyj maślanką
Na noc do lodówki
Potem ręką oczyść natrzyj obficie 50/50 sól/peklosól i przyprawy jakie lubisz powinna być kolendra , czosnek i pieprz i fo lodówki na 7 dni - odlewaj i przewracaj codziennie
Zapakuj w pończochę na 2-3 razy obwiąż i powieś w przewiewnym miejscu na kolejny tydzień
Do lodówki na kolejne 7dni
Rozpakuj i konsumuj cieniutko krojone ;)

Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4

 

No i dobra, po głębszym (jednym) i zastanowieniu ;), pierwsza polędwiczka poleci z maślanką do lodówki. Nie ma co się zatanawiać. Nie wiadomo co ruskie wymyślą... :facepalm:


Pamiętaj nie przesadzaj z przyprawami. Psiaki nie lubią pikantnych potraw.

Powiedź to jemu, bo ja nie zauważyłem żeby nie lubił :D.



#14 ewidencja

ewidencja

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 221 postów
  • MiejscowośćKatowice

Napisano 27 lut 2015 - 18:58

Natrzyj maślanką
 

O co chodzi z maślanką? Znam ten przepis:

 

http://wedlinydomowe...liny-parmenskie

 

Tam nie ma słowa o maślance. Można coś bliżej na ten temat?



#15 Draco1984

Draco1984

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 44 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 27 lut 2015 - 19:16

 

Natrzyj maślanką
 

O co chodzi z maślanką? Znam ten przepis:

 

http://wedlinydomowe...liny-parmenskie

 

Tam nie ma słowa o maślance. Można coś bliżej na ten temat?

 

np.

 

 

"Wyjaśniam: cukier dodaje się dla podkarmienia bakterii kwasu mlekowego, które obniżają pH mięsa (czyli je lekko podkwaszają), co je konserwuje.

Dodatek sody wszystko zniweczy. 

Dojrzewanie mięsa to jego utrwalanie ale przede wszystkim uszlachetnianie (zmiana struktury białek, aromatyzacja), co uzyskuje się działaniem korzystnych bakterii. Wstępna praca bakterii kwasu mlekowego daje bazę dla rozwoju m. inn. bakterii, które powodują rozpad kolagenu, czyli kruszenie mięsa."

 

 

Albo szerzej:

 

https://wedlinydomow...ć-i/?hl=mlekowe

w punkcie 2.2.3


Użytkownik Draco1984 edytował ten post 27 lut 2015 - 19:17


#16 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11403 postów

Napisano 27 lut 2015 - 19:27

Ok, widzę że zainteresowanie marne. Napiszę może czym dysponuję : - przyprawy wszelkiej maści - sól kuchenna biała - sól morska - sól himalajska - sól peklowa - chyba wszystkie rodzaje pieprzy jakie można znaleźć w sklepach - czosnek, zwykły, granulowany - kefir - maślanka - zapał ;P.

 

Brak tylko jeszcze warunków do dojrzewania. :)



#17 PePe

PePe

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2056 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 27 lut 2015 - 19:29

No widzę że zgłębiasz wiedzę masarską uważnie  :)  :clap:  :clap:  :clap: .


Ad, Draco.



#18 Draco1984

Draco1984

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 44 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 27 lut 2015 - 19:40

No widzę że zgłębiasz wiedzę masarską uważnie  :)  :clap:  :clap:  :clap: .


Ad, Draco.

:blush:

Staram się :)...

... po prostu nie otruć połowy rodziny ;). Moja LP, po wczorajszej inauguracji długo dojrzewającego boczku powiedziała że poczeka jeden dzień, jak nie zejdę to spróbuje ;). Czuję się wyśmienicie, więc lektura chyba nie poszła w las :).

 

 

 

 

Ok, widzę że zainteresowanie marne. Napiszę może czym dysponuję : - przyprawy wszelkiej maści - sól kuchenna biała - sól morska - sól himalajska - sól peklowa - chyba wszystkie rodzaje pieprzy jakie można znaleźć w sklepach - czosnek, zwykły, granulowany - kefir - maślanka - zapał ;P.

 

Brak tylko jeszcze warunków do dojrzewania.

 

No właśnie... Tutaj mam trochę mniejsze pole do popisu.

 

W mieszkaniu mam odrobinę za niską wilgotność. Mimo akwarium, grzejniki robią swoje, bo zakres 35-50% to trochę za mało na dojrzewanie. Ale gdy ostatnio przy okienku osuszałem boczek, a'la Panacetta, po 2 dniach włożony do lodówki, wyszedł nieźle. W lodówce mam różne warunki, zależy od półki na jakiej położę mięsko. Na górnej półce zazwyczaj temp. 10-12C a wilgotność to 65-75%, na dolnej 1-4C, i podobna wilgotność. Dodatkowo system cyrkulacyjny delikatnie owiewa wyroby.

W piwnicy mam przy zamkniętym oknie 16C i 35% wilgotności. Dzisiaj byłem rozszczelnić okno, i zobaczymy czy trochę wilgoci się pojawi ;).


Użytkownik Draco1984 edytował ten post 27 lut 2015 - 19:51


#19 redzed

redzed

    Entuzjasta forum

  • ***SUPER VIP***
  • 985 postów

Napisano 28 lut 2015 - 18:14

Co do tej maślanki to bym nie radził.  Komórki w mięsie są mniejsze od komórek bakterii, i twoja maślanka pozostanie na powierzchni.  Zakłady które stosują bakterie w mięsie nastrzykują specjalnym urządzeniem.  

 

Kiedyś zrobiłem polędwiczkę prowansalską.  Łatwo zrobić, i była niezła.

peklosól 3%

brązowy cukier, 2 łyżki

Pieprz grubo mielony, łyżka

koniak, łyżka

Zioła prowansalskie, łyżka

 

Natrzyj polędwiczkę peklosolą i cukrem. Włóż do plastykowego woreczka i do lodówki na 24h.

Następnie zetrzyj usuwając pozostałości soli i cukru. 

Natrzyj koniakiem, pieprzem i ziołami prowansalskimi.

Zawiń polędwiczkę czystym płótnem, i powieś w odpowiednim miejscu.

Polędwiczka gotowa za 2-3 tygodnie.

 

Przepis z tej książki   http://www.amazon.co...?tag=tsplent-20

 



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 Draco1984

Draco1984

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 44 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 28 lut 2015 - 20:43

Ok, troszkę za późno, bo właśnie polędwiczka jest w pojemniku natarta maślanką. Zrobię najpierw jedną sztukę wg przepisu Roger'a. Druga czeka w tej chwili na kolejny pomysł, w zamrażarce.







Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: polędwica, dojrzewająca, podsuszana

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych