Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Polędwica od P. Tadzia. Konkurs?

polędwica dojrzewająca podsuszana

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
24 odpowiedzi w tym temacie

#21 Todek

Todek

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1521 postów

Napisano 28 lut 2015 - 22:15

iedyś zrobiłem polędwiczkę prowansalską. Łatwo zrobić, i była niezła. peklosól 3% brązowy cukier, 2 łyżki Pieprz grubo mielony, łyżka koniak, łyżka Zioła prowansalskie, łyżka

Na jaką ilość mięsa te przyprawy? Na 1 kg?



#22 redzed

redzed

    Entuzjasta forum

  • ***SUPER VIP***
  • 985 postów

Napisano 28 lut 2015 - 22:31

Peklosol oczywiście 3%.  W oryginalnym przepisie to na 1kg. Oprócz peklosoli, robiłem na oko, w notesiku miałem zanotowane ze 2 polędwiczki ważyły 1,2kg.  Tej ilości bym nie powiększał.



#23 Draco1984

Draco1984

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 44 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 13 mar 2015 - 23:31

Witam, polędwiczka wczoraj powędrowała do pończoszki (naturalna, bez lycry, 4 warstwy). Teraz odpoczywa zawieszona w wnęce okiennej w kuchni. Okienko uchylone, a że na zewnątrz ostatnio pada, i nie świeci słońce ma idealne warunki. Ok 70-80% wilgotności w ciągu dnia.

Polędwica peklowała się 10 dni. Po 4 dniu, co 2 dzień odlewałem płyn. Na koniec po peklowaniu, wypłukałem pod bieżącą zimną wodą, osuszyłem i natarłem suszonym czosnkiem. Nie mam zdjęć, ale mięsko nabrało mocnego, czerwonego (bordowego) koloru :). Za jakiś dzień, dwa powędruje do lodówki gdzie będzie sobie dalej dojrzewać.

 

Po weekendzie planuję przebudować piwniczkę, i zrobić komorę do dojrzewania :). Zrobię z korpusu szafki kuchennej. Ma ktoś jakiś krótki opis jak to powinno wyglądać??



#24 roger

roger

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 7222 postów
  • MiejscowośćW-wa & Lubuskie

Napisano 14 mar 2015 - 07:51

"Wypłukałem pod bieżącą wodą" brawo ... to po to pozbywales sie wody w lodówce i solą konserwowaleś mięso żeby to poszło w p ..... pole ... :(

Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#25 Draco1984

Draco1984

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 44 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 17 kwi 2015 - 14:22

"Wypłukałem pod bieżącą wodą" brawo ... to po to pozbywales sie wody w lodówce i solą konserwowaleś mięso żeby to poszło w p ..... pole ... :(

Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4

 

Oj Roger Roger, to był moment! Ale poprawię się...  :blush:

 

 

 

Przepraszam że nie odezwałem się, ani nie opisałem jak wyszło. Ale delegacje, czasu mało, dentysta, święta... Itp itd ;).

 

 

 

Ogólnie po 2 tyg. leżakowania w wilgotnej części lodówki, w temp. 8-10 C, polędwiczka ładnie dojrzała. O dziwo nie obeschła doszczętnie. Zrobiła się na niej delikatna "skórka", o lekkim zabarwieniu solnym. Po przekrojeniu mocna, wręcz bursztynowa czerwień, pod światło pięknie mieniąca się kolorkami. 


Użytkownik Draco1984 edytował ten post 17 kwi 2015 - 14:22






Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: polędwica, dojrzewająca, podsuszana

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych