Ulalka Opublikowano 1 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 1 Marca 2015 (edytowane) Mielonka z udźca indyka ściągnięta częściowo od arkadiusza :-) część udźca pokrojona na kawałeczki 2x2 (642g)pozostałości wraz ze skórą oprócz kości ;-) zmielone na sitku 2,5mm (412g)sól+sól peklujaca 50/50 23g/kgpieprz biały 2,5g/kg ( dobra decyzja z tym zwiększeniem ilości ) Peklowane 24godz. w lodówce . Zmielone po peklowaniu i połączone + dodatek 1szkl.lodowatej wody i zapomniałam dodać mąki ziemniaczanej i mieszane , mieszane , mieszane . Parzone w garze w temperaturze ok.85 stopni +- 5 stopni przez 80 minut . Smak zarąbisty ale moje nabijanie "batona" to wstyd i hańba , mam ponadto dużo galaretki ,która jest luźna . Pierwszy mój raz z osłonką i takim wyrobem i pies nie będzie tego jadł , nada się dla nas Edytowane 28 Marca 2015 przez Ulalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
withereggie Opublikowano 1 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 1 Marca 2015 No i super Ula, galaretka luźno bo za dużo wody. Ja na 1kg dałem ok. 100 ml i to już mi wydawało się dużo. Osobiście wolę w wersji z kurczaka, ale jeśli wolisz indycze i wersji z galaretką, to żelatyna. Ja też nie dawałem mąki i wyszło ok. Już wiesz czego oczekiwać to będzie tylko lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ulalka Opublikowano 1 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 1 Marca 2015 a to ja poproszę przepis na sprawdzony "baton" z kuraka , bo nie wiem co wolę - na razie nie wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
withereggie Opublikowano 1 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 1 Marca 2015 A proszę Cię bardzo Ula :https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1220-ekspresowe-wyroby-dziadka/?p=30196 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 1 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 1 Marca 2015 (edytowane) pies nie będzie tego jadłPanisko z Twojego psa podeślij do mnie moje pieski, a właściwie koleżanki wiesz takie gospodarskie dadzą radę , a tak na serio wcale to nie wygląda tak źle a galaretka no cóż co poniektórzy robią wszystko coby była. Pierwsze koty za płoty Edytowane 1 Marca 2015 przez Baca Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ulalka Opublikowano 1 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 1 Marca 2015 withereggie dzięki Ci dobry człowieku , skorzystam z przepisów Dziadka i dam znać jak wyszło Baca chętnie bym podesłała mojego Brutusa do koleżanek , tylko trochę daleko ma do Ciebie a jeszcze by się zakochał i mielibyśmy problema później qurna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 1 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 1 Marca 2015 (edytowane) mam ponadto dużo galaretki ,która jest luźna zapomniałam dodać mąki ziemniaczanej I dlatego masz dużo luźnej galaretki.Po drugie za wysoka temperatura parzenia.Moim zdaniem wystarczy 75ºC do uzyskania w środku 68ºC, ale ogólnie jak na pierwszy raz to nie źle. No i super Ula, galaretka luźno bo za dużo wody. Wody jest akurat tylko przepis przewiduje dodanie 3-4% mąki ziemniaczanej, którą nie dodała.Mąka zatrzyma wodę w wyrobie i będzie on bardziej soczysty i miękki.Przykład na dole. Edytowane 1 Marca 2015 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
withereggie Opublikowano 1 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 1 Marca 2015 (edytowane) mam ponadto dużo galaretki ,która jest luźna zapomniałam dodać mąki ziemniaczanej I dlatego masz dużo luźnej galaretki.Po drugie za wysoka temperatura parzenia.Moim zdaniem wystarczy 75ºC do uzyskania w środku 68ºC, ale ogólnie jak na pierwszy raz to nie źle. No i super Ula, galaretka luźno bo za dużo wody. Arku, racja z galaretką, ale zmniejszając ilość wody nie uzyskamy galaretki i po problemie, chyba że nam akurat na niej zależy. Co do wody, to skoro jest na forum nacisk na temat ptasiej grypy, to każdy podaje zwiększenie temp. wewn. 72℃. Wody jest akurat tylko przepis przewiduje dodanie 3-4% mąki ziemniaczanej, którą nie dodała.Mąka zatrzyma wodę w wyrobie i będzie on bardziej soczysty i miękki. Edytowane 1 Marca 2015 przez withereggie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 1 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 1 Marca 2015 Arku, racja z galaretką, ale zmniejszając ilość wody nie uzyskamy galaretki Ale uzyskamy mniej soczysty i bardziej ścisły wyrób. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
withereggie Opublikowano 1 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 1 Marca 2015 Ja robiłem tak jak dziadkowa z kurczaka, tylko zamienilem mięso, stąd moje uwagi. Jeśli jest w przepisie taj jak mówisz to przepraszam za zamieszanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 1 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 1 Marca 2015 (edytowane) Jeśli jest w przepisie taj jak mówisz to przepraszam za zamieszanie Jest wiele przepisów na mielonki różnego rodzaju i niektóre przewidują duży dodatek wody i mąki inne nie.Kiedyś robiłem mielonki z mała ilością wody.Teraz robię z wodą i mąką bo przekonałem się , że dodanie min. 20% wody i 3% mąki do mielonki poprawia jej soczystość i konsystencja jest mniej ścisła co nam bardzo odpowiada.Niektórzy potrafią wkutrować do mielonki i z 30% wody i muszę przyznać ,że taka mielonka też jest całkiem dobra bo już takie jadłem. Edytowane 1 Marca 2015 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ulalka Opublikowano 1 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 1 Marca 2015 A ja ten z udźca "baton" powtórzę na bank ( dodam mąkę ;-) ) i tak sobie myślę , że dodam jakieś zioło jeszcze , żeby było wesoło i coś wymyśleć musze na napełnianie bo kaleczyłam się łyżką i waleniem w blat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 1 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 1 Marca 2015 (edytowane) coś wymyśleć musze na napełnianie bo kaleczyłam się łyżką i waleniem w blat Zrób w osłonce termokurczliwej i napełnij nadziewarką. Edytowane 1 Marca 2015 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 1 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 1 Marca 2015 ....albo w szynkowarze... Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 1 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 1 Marca 2015 A może taką wersje zrobisz http://wedlinydomowe.pl/component/content/article/133/1638-drobiowa-z-koperkiem-lub-pasta-curry-konkursowy-wyrob-chudziak-a obecnie dodaję również 3 % mąki i 10% wody czego w/w przepisie nie ma. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ulalka Opublikowano 1 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 1 Marca 2015 ooo tymi wersjami jestem zainteresowana ale hmmm jak po peklosoli takie białe mięsko ? to po prawej ręce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 1 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 1 Marca 2015 Do drobiu stosuje teraz sól . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ulalka Opublikowano 1 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 1 Marca 2015 to zrobię indyka z peklosolą a kurczaka z solą o ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 1 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 1 Marca 2015 Do drobiu stosuje teraz sól . A dlaczego nie można stosować peklosoli.?.Zastosowanie peklosoli do wyrobu z indyka wyraźnie poprawia jego kolor. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ulalka Opublikowano 1 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 1 Marca 2015 ja zrozumiałam to w ten sposób , że przygotuję 4 michy do klasyfikacji i w końcowym efekcie gdzie peklosol mam różowy wyrób indyczy a gdzie sól taki jasny kolor kurczakowy jak na zdjęciu u chudzianki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 1 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 1 Marca 2015 ja zrozumiałam to w ten sposób , że przygotuję 4 michy do klasyfikacji i w końcowym efekcie gdzie peklosol mam różowy wyrób indyczy a gdzie sól taki jasny kolor kurczakowy jak na zdjęciu u chudzianki Dodawanie peklosoli do drobiu nie jest konieczne, ale nie zabronione .Dodanie peklosoli do kurczaka niewiele poprawi jego kolorystykę natomiast u indyka da ładny różowy kolor.Poza tym przez dodanie peklosoli wyrób jest zabezpieczony bakteriologiczne co nie ma miejsca jeśli dodasz samą sól Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ulalka Opublikowano 1 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 1 Marca 2015 Dziękuję bardzo za porady , zrobię teraz dwa wyroby : udziec indyczy i kurczakowy . W obu zastosuje peklosol i pochwałę się oby tej maki nie zapomnieć idę zapisze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 1 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 1 Marca 2015 Możesz użyć mieszanki soli i peklosoli 50/50 i wybarwienie też uzyskasz. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ulalka Opublikowano 17 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 17 Marca 2015 dzień dobry wieczór na wstepie dziękuję wszystkim , którzy pomagają mi "karmić" moją rodzinkę dobrymi wyrobami . Korzystając z wszystkich wczesniejszych porad w tym wątku zrobiłam mielonkę z ćwiartek kuraka . 6 godz.peklowałam 70/30 sól/peklosol 23g/kg w temp.pokojowej . Trochę mięska w maleńkich kawałkach 236g a większa część - 606g zmielona na sitku 2,5mm + pieprz biały 2,5g/kg + czosnek granulowany 5g/kg + 2 łyżki stołowe koperku mrożonego , 180 ml wody do tej ilości i 3% mąki ziemniaczanej . Załadowane w baton i parzone w temp.72st. przez 80min. Pyszne . Proszę o oceny , dalsze porady , uwagi , itp , itd . Z góry dzięki serdeczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 17 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 17 Marca 2015 Albo krojone na gorąco albo przesadziłaś z temperaturą Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.