Jump to content

Recommended Posts

Mielonka z udźca indyka ściągnięta częściowo od arkadiusza :-)

 

część udźca pokrojona na kawałeczki 2x2 (642g)

pozostałości wraz ze skórą oprócz kości ;-) zmielone na sitku 2,5mm (412g)

sól+sól peklujaca 50/50 23g/kg

pieprz biały 2,5g/kg ( dobra decyzja z tym zwiększeniem ilości )

 

Peklowane 24godz. w lodówce . Zmielone po peklowaniu i połączone + dodatek 1szkl.lodowatej wody i zapomniałam dodać mąki ziemniaczanej  :mad: i mieszane , mieszane , mieszane . Parzone w garze w temperaturze ok.85 stopni +- 5 stopni przez 80 minut . Smak zarąbisty ale moje nabijanie "batona" to wstyd i hańba , mam ponadto dużo galaretki ,która jest luźna . Pierwszy mój raz z osłonką i takim  wyrobem i pies nie będzie tego jadł , nada się dla nas ;)

post-70754-0-35844600-1425190494_thumb.jpg

Edited by Ulalka
  • Replies 172
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

No i super Ula, galaretka luźno bo za dużo wody. Ja na 1kg dałem ok. 100 ml i to już mi wydawało się dużo. Osobiście wolę w wersji z kurczaka, ale jeśli wolisz indycze i wersji z galaretką, to żelatyna. Ja też nie dawałem mąki i wyszło ok. Już wiesz czego oczekiwać to będzie tylko lepiej :D
pies nie będzie tego jadł

Panisko z Twojego psa  :D  podeślij do mnie moje pieski, a właściwie koleżanki wiesz takie gospodarskie dadzą radę :facepalm: , a tak na serio wcale to nie wygląda tak źle a galaretka no cóż co poniektórzy robią wszystko coby była. Pierwsze koty za płoty :clap:  

Edited by Baca

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

withereggie dzięki Ci dobry człowieku , skorzystam z przepisów Dziadka i dam znać jak wyszło :)

Baca chętnie bym podesłała mojego Brutusa do koleżanek , tylko trochę daleko ma do Ciebie a jeszcze by się zakochał i mielibyśmy problema później qurna ;)

mam ponadto dużo galaretki ,która jest luźna

 

 

 

zapomniałam dodać mąki ziemniaczanej

 

I dlatego masz dużo luźnej galaretki.Po drugie za wysoka temperatura parzenia.Moim zdaniem wystarczy 75ºC do uzyskania w środku 68ºC, ale ogólnie jak na pierwszy raz to nie źle. 

 

 

No i super Ula, galaretka luźno bo za dużo wody.

 

Wody jest akurat tylko przepis przewiduje dodanie 3-4% mąki ziemniaczanej, którą nie dodała.Mąka zatrzyma wodę w wyrobie i będzie on bardziej soczysty i miękki.Przykład na dole.

 

post-41296-0-77535200-1425196464_thumb.jpg

Edited by arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

 

mam ponadto dużo galaretki ,która jest luźna

 

zapomniałam dodać mąki ziemniaczanej

 

I dlatego masz dużo luźnej galaretki.Po drugie za wysoka temperatura parzenia.Moim zdaniem wystarczy 75ºC do uzyskania w środku 68ºC, ale ogólnie jak na pierwszy raz to nie źle.

No i super Ula, galaretka luźno bo za dużo wody.

 

Arku, racja z galaretką, ale zmniejszając ilość wody nie uzyskamy galaretki i po problemie, chyba że nam akurat na niej zależy. Co do wody, to skoro jest na forum nacisk na temat ptasiej grypy, to każdy podaje zwiększenie temp. wewn. 72℃.

 

Wody jest akurat tylko przepis przewiduje dodanie 3-4% mąki ziemniaczanej, którą nie dodała.Mąka zatrzyma wodę w wyrobie i będzie on bardziej soczysty i miękki.

Edited by withereggie

 

 

Arku, racja z galaretką, ale zmniejszając ilość wody nie uzyskamy galaretki

 

Ale uzyskamy mniej soczysty i bardziej ścisły wyrób. 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Jeśli jest w przepisie taj jak mówisz to przepraszam za zamieszanie

 

Jest wiele przepisów na mielonki różnego rodzaju i niektóre przewidują duży dodatek wody i mąki inne nie.Kiedyś robiłem mielonki z mała ilością wody.Teraz robię z wodą i mąką bo przekonałem się , że dodanie min. 20% wody i 3% mąki do mielonki poprawia jej soczystość i konsystencja jest mniej ścisła co nam bardzo odpowiada.Niektórzy potrafią wkutrować do mielonki i z 30% wody i muszę przyznać ,że taka mielonka też jest całkiem dobra bo już takie jadłem. 

Edited by arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

A ja ten z udźca "baton" powtórzę na bank ( dodam mąkę ;-) ) i tak sobie myślę , że dodam jakieś zioło jeszcze , żeby było wesoło  :D i coś wymyśleć musze na napełnianie bo kaleczyłam się łyżką i waleniem w blat  :blush:

coś wymyśleć musze na napełnianie bo kaleczyłam się łyżką i waleniem w blat 

 

Zrób w osłonce termokurczliwej i napełnij nadziewarką. 

Edited by arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

....albo w szynkowarze... :)

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

A może taką wersje zrobisz  :D  http://wedlinydomowe.pl/component/content/article/133/1638-drobiowa-z-koperkiem-lub-pasta-curry-konkursowy-wyrob-chudziak-a  obecnie dodaję również 3 % mąki i 10% wody czego w/w przepisie nie ma.

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

 

 

Do  drobiu  stosuje teraz sól .

 

A dlaczego nie można stosować peklosoli.?.Zastosowanie peklosoli do wyrobu z indyka wyraźnie poprawia jego kolor. 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

ja zrozumiałam to w ten sposób , że przygotuję 4 michy do klasyfikacji i w końcowym efekcie gdzie peklosol mam różowy wyrób indyczy a gdzie sól taki jasny kolor kurczakowy  jak na zdjęciu u chudzianki  :)

 

 

ja zrozumiałam to w ten sposób , że przygotuję 4 michy do klasyfikacji i w końcowym efekcie gdzie peklosol mam różowy wyrób indyczy a gdzie sól taki jasny kolor kurczakowy  jak na zdjęciu u chudzianki 

 

Dodawanie peklosoli do drobiu nie jest konieczne, ale nie zabronione .Dodanie peklosoli do kurczaka niewiele poprawi jego kolorystykę natomiast  u indyka da ładny różowy kolor.Poza tym przez dodanie peklosoli wyrób jest zabezpieczony bakteriologiczne co nie ma miejsca jeśli dodasz samą sól

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Możesz użyć mieszanki soli i peklosoli 50/50 i wybarwienie też uzyskasz.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

  • 3 weeks later...

dzień dobry wieczór  :)  na wstepie dziękuję wszystkim , którzy pomagają mi "karmić" moją rodzinkę dobrymi wyrobami . Korzystając z wszystkich wczesniejszych porad w tym wątku zrobiłam mielonkę z ćwiartek kuraka . 6 godz.peklowałam 70/30 sól/peklosol 23g/kg w temp.pokojowej . Trochę mięska w maleńkich kawałkach 236g a większa część - 606g zmielona na sitku 2,5mm + pieprz biały 2,5g/kg + czosnek granulowany 5g/kg + 2 łyżki stołowe koperku mrożonego , 180 ml wody do tej ilości i 3% mąki ziemniaczanej . Załadowane w baton i parzone w temp.72st. przez 80min. Pyszne . Proszę o oceny , dalsze porady , uwagi , itp , itd . Z góry dzięki serdeczne 

post-70754-0-99758300-1426615521_thumb.jpg

post-70754-0-58391200-1426615539_thumb.jpg

Albo krojone na gorąco albo przesadziłaś z temperaturą ;)

 

Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

  • advertisement_alt
  • advertisement_alt
  • advertisement_alt


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.