Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Mielonki oraz rolady z indyka, kurczaka i świnki

indyk sól peklująca sól pieprz biały parzenie peklowanie osłonka

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
172 odpowiedzi w tym temacie

#21 arkadiusz

arkadiusz
  • Użytkownicy
  • 12698 postów

Napisano 01 mar 2015 - 17:59

ja zrozumiałam to w ten sposób , że przygotuję 4 michy do klasyfikacji i w końcowym efekcie gdzie peklosol mam różowy wyrób indyczy a gdzie sól taki jasny kolor kurczakowy  jak na zdjęciu u chudzianki 

 

Dodawanie peklosoli do drobiu nie jest konieczne, ale nie zabronione .Dodanie peklosoli do kurczaka niewiele poprawi jego kolorystykę natomiast  u indyka da ładny różowy kolor.Poza tym przez dodanie peklosoli wyrób jest zabezpieczony bakteriologiczne co nie ma miejsca jeśli dodasz samą sól



#22 Ulalka

Ulalka
  • Użytkownicy
  • 551 postów

Napisano 01 mar 2015 - 19:41

Dziękuję bardzo za porady , zrobię teraz dwa wyroby : udziec indyczy i kurczakowy . W obu zastosuje peklosol i pochwałę się :) oby tej maki nie zapomnieć ;) idę zapisze

#23 arkadiusz

arkadiusz
  • Użytkownicy
  • 12698 postów

Napisano 01 mar 2015 - 20:37

Możesz użyć mieszanki soli i peklosoli 50/50 i wybarwienie też uzyskasz.



#24 Ulalka

Ulalka
  • Użytkownicy
  • 551 postów

Napisano 17 mar 2015 - 19:05

dzień dobry wieczór  :)  na wstepie dziękuję wszystkim , którzy pomagają mi "karmić" moją rodzinkę dobrymi wyrobami . Korzystając z wszystkich wczesniejszych porad w tym wątku zrobiłam mielonkę z ćwiartek kuraka . 6 godz.peklowałam 70/30 sól/peklosol 23g/kg w temp.pokojowej . Trochę mięska w maleńkich kawałkach 236g a większa część - 606g zmielona na sitku 2,5mm + pieprz biały 2,5g/kg + czosnek granulowany 5g/kg + 2 łyżki stołowe koperku mrożonego , 180 ml wody do tej ilości i 3% mąki ziemniaczanej . Załadowane w baton i parzone w temp.72st. przez 80min. Pyszne . Proszę o oceny , dalsze porady , uwagi , itp , itd . Z góry dzięki serdeczne 

Załączone pliki



#25 roger

roger
  • Użytkownicy
  • 7324 postów

Napisano 17 mar 2015 - 20:02

Albo krojone na gorąco albo przesadziłaś z temperaturą ;)

Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4

#26 Ulalka

Ulalka
  • Użytkownicy
  • 551 postów

Napisano 17 mar 2015 - 20:52

Na zimno krojone po nocce w lodówce. Soczyste jest a wg Ciebie sucho wygląda ?

#27 roger

roger
  • Użytkownicy
  • 7324 postów

Napisano 17 mar 2015 - 22:00

Wg mnie wygląda tak jak napisałem ;)
Po nocy w lodówce tłuszcz widoczny na drugim przekroju nie byłby błyszczący i prawie ciekły chyba że ... no właśnie wróciliśmy do pytania ;)

Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4

#28 Ulalka

Ulalka
  • Użytkownicy
  • 551 postów

Napisano 18 mar 2015 - 06:56

Roger a to zdjęcie bez błysku ( w oku hehehe ) i po drugiej nocce w lodówce 

Załączone pliki



#29 Ulalka

Ulalka
  • Użytkownicy
  • 551 postów

Napisano 27 mar 2015 - 07:32

Potrzebuję Waszej pomocy ( znowu :-) ) : parzę dwa batony z kurczaka luzowanego zwijanego w roladę i ciągle mi wypływają ponad wodę (woda temp.72-75st) , obciążyć je czymś czy obracać ? a może tak ma być ? z góry dziękuję za każde słowo porady i pozdrawiam Wszystkich 


Użytkownik Ulalka edytował ten post 27 mar 2015 - 07:33


#30 Gość_ArkoGdynia_*

Gość_ArkoGdynia_*
  • Goście

Napisano 27 mar 2015 - 07:42

przykryć pokrywką i nie będzie problemu, a jak chcesz obciążyć to po prostu połóż na nie jakiś talerzyk to wtedy nie wypłyną  :thumbsup:



#31 Ulalka

Ulalka
  • Użytkownicy
  • 551 postów

Napisano 27 mar 2015 - 07:43

jak przykrywam pokrywka nie dam rady temperatury wody utrzymać bo mi rośnie i rośnie 

za Twoją radą obciąże , dzięki 



#32 Ulalka

Ulalka
  • Użytkownicy
  • 551 postów

Napisano 28 mar 2015 - 17:58

Rolada z kurczaka bez nadzienia 

 

Kurczaczka wyluzowałam zgodnie z http://wedlinydomowe...stala-w-calosci, obsypałam z ręki na oko zwykłą solą , mieszanką pikantną pieprzową , czosnkiem granulowanym, zrolowałam  i zawinęłam w folię spożywczą oraz obwiązałam sznurkiem . Parzyłam 90 minut w temp.72-75 st.  Wyszło pyszne - efekt produkcji przedstawiam na fotach . Kiedyś grube pieniądze płaciłam za taki wyrób a tu patrzecie pierwszy raz i udało się ? co myślicie ?

Załączone pliki



#33 pioro

pioro
  • Użytkownicy
  • 407 postów

Napisano 28 mar 2015 - 20:51

Załączony plik  20150324_195918.jpg   48,94 KB   11 Ilość pobrań

tak wygląda baton z mięska z udek kurzęcych

szczegółowo opisany

https://wedlinydomow...nce-barierowej/



#34 Ulalka

Ulalka
  • Użytkownicy
  • 551 postów

Napisano 28 mar 2015 - 21:56

nie robiłam w osłonce bo to cały kurczak zrolowany był , tylko folia+ sznurek , coś takiego ze zdjęcia robiłam troszkę wyżej zobacz ale , że to moje pierwsze kroki to na razie perfekcji brak :) ale będę do niej dążyła


Użytkownik Ulalka edytował ten post 28 mar 2015 - 21:57


#35 chudziak

chudziak
  • Moderatorzy
  • 5743 postów

Napisano 30 mar 2015 - 10:27

co myślicie ?

Ulalka skoro jesteś zadowolona ze smaku to najważniejsze :D  a tego na podstawie zdjęcia ocenić się nie da. ,Mnie się tylko wydaje ,że przy krojeniu w plasterki mogą się one rozpadać  a poza tym :clap: .



#36 Ulalka

Ulalka
  • Użytkownicy
  • 551 postów

Napisano 30 mar 2015 - 12:40

Chudzianko powaliłam tłuczkiem w tego kuraka ale rzeczywiście rozwarstwia się , jak temu zapobiec ? jak zrobić zwięzłą roladę z wyluzowanego kuraka ?



#37 electra

electra
  • **VIP**
  • 6316 postów

Napisano 30 mar 2015 - 12:44

Ja,  jak w calosci to zrobilabym troche masy wiazacej z udek i zawinela do srodka.


Użytkownik electra edytował ten post 30 mar 2015 - 12:45


#38 Ulalka

Ulalka
  • Użytkownicy
  • 551 postów

Napisano 30 mar 2015 - 12:48

Electro przez maszynkę na 3mm te udka ?



#39 electra

electra
  • **VIP**
  • 6316 postów

Napisano 30 mar 2015 - 12:56

ja miele 2 razy na najmniejszym to chyba tak cos..kolo 3mm :)



#40 Ulalka

Ulalka
  • Użytkownicy
  • 551 postów

Napisano 30 mar 2015 - 13:19

serdeczne dzięki







Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: indyk, sól peklująca, sól, pieprz biały, parzenie, peklowanie, osłonka

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych