Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Mielonki oraz rolady z indyka, kurczaka i świnki

indyk sól peklująca sól pieprz biały parzenie peklowanie osłonka

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
172 odpowiedzi w tym temacie

#41 EAnna

EAnna
  • Moderatorzy
  • 10881 postów

Napisano 11 kwi 2015 - 19:57

powaliłam tłuczkiem w tego kuraka ale rzeczywiście rozwarstwia się , jak temu zapobiec ?

Starannie obrac z błon i błonek, ponacinać delikatnie powierzchnie stykowe i potraktować drewnianą pałką :D 



#42 Ulalka

Ulalka
  • Użytkownicy
  • 551 postów

Napisano 12 kwi 2015 - 10:06

serdeczne dzięki za poradę , niedługo planuję "kurakową robotę"



#43 arkadiusz

arkadiusz
  • Użytkownicy
  • 12698 postów

Napisano 12 kwi 2015 - 10:42

niedługo planuję "kurakową robotę"

 

Kurczaka bardzo ciężko skleić bo mięso nie jest kleiste.Do sklejenia użyłbym udźca indyka a nie kurczaka. 



#44 Ulalka

Ulalka
  • Użytkownicy
  • 551 postów

Napisano 12 kwi 2015 - 10:47

tak jak pisała Electra , masa wiążąca przez maszynkę na najmniejszych oczkach ?



#45 arkadiusz

arkadiusz
  • Użytkownicy
  • 12698 postów

Napisano 12 kwi 2015 - 10:52

Raz na 3-4 mm



#46 electra

electra
  • **VIP**
  • 6320 postów

Napisano 12 kwi 2015 - 11:03

ja uzywam udka z kurczaka i nic mi sie nie rozwala.



#47 arkadiusz

arkadiusz
  • Użytkownicy
  • 12698 postów

Napisano 12 kwi 2015 - 11:08

ja uzywam udka z kurczaka i nic mi sie nie rozwala

 

Pokaż. Mięso z indyka ma lepsze właściwości klejące od mięsa z kurczaka.


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 12 kwi 2015 - 11:12


#48 electra

electra
  • **VIP**
  • 6320 postów

Napisano 12 kwi 2015 - 13:51

@arkadiusz,  piersi kurczaka, z udek masa wiazaca.

Załączony plik  IMG_1960 (1024x768).jpg   44,52 KB   11 Ilość pobrań



#49 arkadiusz

arkadiusz
  • Użytkownicy
  • 12698 postów

Napisano 12 kwi 2015 - 17:35

@arkadiusz,  piersi kurczaka, z udek masa wiazaca.

 

@elektra.Mnie się wydawało, że rozmawiamy o roladzie z całego wyluzowanego z kości  kurczaku bez użycia szynkowaru czy filii termokurczliwej a jedynie zawiniętego w folię i osznurowanego.To bardzo duża różnica między tym co prezentujesz a tym czego dotyczyła moja porada.Ulalka niczym tego kurczaka nie prasuje, nie dociska w czasie parzenia dla lepszego wiązania i dlatego podtrzymuje swoją poradę, że do tego konkretnego wyrobu na masę klejącą będą lepsze udźce indyka a nie udka kurczaka ponieważ maja lepsze właściwości klejące.I tak po parzeniu radziłbym docisnąć czymś tego kurczaka dla lepszego związania.Trochę długi wywód, ale mam nadzieje, że moje argumenty przekonały Ciebie a jeśli nie to każdy z nas zostanie przy swoim zdaniu.Ulalka i tak zrobi jak uważa. :)

 

P.S

Bardzo ładna rolada. :)


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 12 kwi 2015 - 17:36


#50 Ulalka

Ulalka
  • Użytkownicy
  • 551 postów

Napisano 12 kwi 2015 - 18:27

:) w tym cały pic , że ja się uczę i chcialabym robić kroki do przodu i bardzo Wam wszystkim dziękuję za porady , kolejne wyroby przedstawię :) wraz z opisem wykonu i fotą

#51 arkadiusz

arkadiusz
  • Użytkownicy
  • 12698 postów

Napisano 12 kwi 2015 - 18:35

w tym cały pic , że ja się uczę i chcialabym robić kroki do przodu

 

No to musisz podjąć męską decyzję. :D



#52 electra

electra
  • **VIP**
  • 6320 postów

Napisano 12 kwi 2015 - 19:23

@arkadiusz, a w takim wypadku ,to zapewne masz racje ,bo ja takiej rolady nigdy nie robilam ,i podejzewam ze masz w tym duzo wieksze doswiadczenie ( jestem pod wrazeniem wszystkich twoich wyrobow)moja kurczakowa miala byc czyms w podobie do wyrobu Tarczynskiego ...

Taka rolade z calego kurczaka bym chetnie zrobila ,tylko nie umiem wyluzowac tak tuszki :facepalm:


Użytkownik electra edytował ten post 12 kwi 2015 - 19:28


#53 arkadiusz

arkadiusz
  • Użytkownicy
  • 12698 postów

Napisano 12 kwi 2015 - 20:19

Taka rolade z calego kurczaka bym chetnie zrobila ,tylko nie umiem wyluzowac tak tuszki

 

Wyluzować to nie taka trudna sprawa .Tak szczerze to dużo łatwiej jest robić z drobiu taki wyrób jak Twój używając szynkowar lub folię termokurczliwą.Smak ten sam a roboty dużo mniej i powinien zawsze się udać.Ech - ludzie to jednak lubią sobie komplikować życie, ale jak mus to mus. :( :)  



#54 Ulalka

Ulalka
  • Użytkownicy
  • 551 postów

Napisano 13 kwi 2015 - 08:56

Smak rolady z całego wyluzowanego kurczaka jest inny niż takiej krojono-mielonej  z szynkowara czy osłonki :)



#55 electra

electra
  • **VIP**
  • 6320 postów

Napisano 13 kwi 2015 - 09:04

@arkadiusz, taki zszynkowara to dosc czesto robie bo rzeczywiscienie jest to trudne i w smaku  dobre, ale taki wyluzowany kurczak z farszem w srodku tez by byl niezly dla odmiany :)



#56 Ulalka

Ulalka
  • Użytkownicy
  • 551 postów

Napisano 24 maj 2015 - 10:43

:)  Zgodnie ze wskazówkami doświadczonych ( Arkadiuszowi wielkie dzięki za instrukcję wypunktowaną ) zrobiłam ponownie roladę z ćwiartek kurczaka ( mięsko co nieco w  kawałkach reszta (bez kości oczywiście hehe ) wraz ze skórą zmielona na 2,5 mm) , dodałam tym razem pieprz czarny - 2,5 g/kg i soli/peklosoli 60/40 - 23 g/kg , 30% wody i 4% mąki ziemniaczanej , parzone do uzyskania wewnątrz wyrobu 72 st.

 

Chwalę się na zdjęciu roladką  :D

 

 

Załączone pliki



#57 davido31

davido31
  • Użytkownicy
  • 923 postów

Napisano 24 maj 2015 - 11:30

Smacznie wygląda  ta mielonka. Przepis dodaję do ulubionych. :thumbsup:



#58 Ulalka

Ulalka
  • Użytkownicy
  • 551 postów

Napisano 24 maj 2015 - 11:42

dzieki . jak milo zrobilo mi sie :)

#59 Ulalka

Ulalka
  • Użytkownicy
  • 551 postów

Napisano 29 sie 2015 - 11:37

trochę mielonki tylko z łopatki na weekend zrobiłam  :)


na razie osłonka nie termokurczliwa i tak niebardzawo wygląda

Załączone pliki



#60 menzur

menzur
  • Użytkownicy
  • 336 postów

Napisano 16 wrz 2015 - 12:03

Super mielonka, ja też kiedyś od tego zaczynałem, trzymaj tak dalej!!! :clap:







Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: indyk, sól peklująca, sól, pieprz biały, parzenie, peklowanie, osłonka

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych