Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Mielonki oraz rolady z indyka, kurczaka i świnki

indyk sól peklująca sól pieprz biały parzenie peklowanie osłonka

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
172 odpowiedzi w tym temacie

#141 Ulalka

Ulalka

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 548 postów
  • MiejscowośćPolska

Napisano 23 paź 2016 - 13:57

i następnie obciekł ten kawałek , natarłam pieprzem i majerankiem i do szynkowara ,
  - Einshell tak zrobiłam , napisałam to wyżej w opisie procesu

A... no i temperatura wody ... w wyższej białko od razu by się ścięło...
ale do wyższej tem.wody wstawić szynkowar ? 

#142 Einshell

Einshell

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1957 postów
  • MiejscowośćJaworzno

Napisano 23 paź 2016 - 14:08

A... no ...rzeczywiście... :facepalm: Przypuszczalnie mięsko było z lodówki , szynkowar też ''zimny'' i automatycznie z tych 50 *C spadło na jakieś... 20... :hmm:  Ja zawsze ładuję do wody o temperaturze bliskiej wrzenia... Parzę w osłonkach... z termometrami się nie bawię... I jest git :cool:



#143 Ulalka

Ulalka

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 548 postów
  • MiejscowośćPolska

Napisano 23 paź 2016 - 14:15

w takim razie będę ćwiczyła dalej , podobno trening czyni mistrza hehe  ;)



#144 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11527 postów

Napisano 23 paź 2016 - 17:10

Trzeba  było dać kilka godzin do ocieknięcia...

 

To pierwsza zasada.Po drugie szynkowar możesz włożyć do wody o nieco niższej temperaturze niż będziesz parzyła a następnie podnosiła temp. wody do żądanej 75º C.To obecnie stosowany sposób parzenia wyrobów w szynkowarach i mandolinach.Mają być ponoć bardziej soczyste.Po trzecie miałaś za wysoka temp. parzenia a po czwarte może trafiłaś mięso z wadą a tu już nic nie poradzisz chyba, że zastosujesz chemię.Ja stawiam na za wysoką temperaturę parzenia.

 

Ja nie mówię, że koniecznie, ale ja tak robię i nie mam problemów z wyciekiem soków/wody.

 

 

Całe mięśnie szynek przeznaczone do prasowania pekluje się na mokro.Na sucho to można sobie peklować mięso rozdrobnione.



#145 Ulalka

Ulalka

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 548 postów
  • MiejscowośćPolska

Napisano 23 paź 2016 - 17:42

jutro zrobię drugi kawałek i zobaczę jak mi wyjdzie 



#146 AndrzejGdz

AndrzejGdz

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 145 postów
  • MiejscowośćGrudziądz

Napisano 13 lis 2016 - 18:37

Witam !

 

Czy jest metoda aby zrobić w szynkowarze 4 szt piersi kurczaka w całości obtoczone w przyprawach aby było to zwięzłe i nie rozpadło się podczas krojenia ?


Użytkownik AndrzejGdz edytował ten post 13 lis 2016 - 18:37


#147 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11527 postów

Napisano 13 lis 2016 - 19:36

Nie znam takiej metody bez masy wiążącej.


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 13 lis 2016 - 19:37


#148 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9566 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 13 lis 2016 - 19:44

w całości obtoczone w przyprawach aby było to zwięzłe

Przyprawy rozdzielą poszczególne składniki.

Możesz spróbować zrobić masę wiążącą metodą bloku ozorkowego, podaną przez Jasia. https://wedlinydomow...e-4#entry526029

Wtedy przyprawy dodasz do masy wiążącej. 

Piersi oczywiście surowe, peklowane.



#149 AndrzejGdz

AndrzejGdz

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 145 postów
  • MiejscowośćGrudziądz

Napisano 13 lis 2016 - 19:46

Nie znam takiej metody bez masy wiążącej.

No tak pewnie masz rację.

Tylko co zastosować ? mielone podgardle wieprzowe może być ?

Żona mnie truje ze mam zrobić w szynkowarze piersi z kurczaka a nie wiem jak do tego się zabrać ?

Czy piersi mogą być w całości czy pokrojone a może zmielić na sitku nr 8 i połączyć z mielonym podgardlem ?



#150 jumbo

jumbo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3299 postów
  • MiejscowośćRybnik

Napisano 13 lis 2016 - 20:01

Zbij wszysto razem z przyprawami aż zacznie się kleić ....i już



#151 AndrzejGdz

AndrzejGdz

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 145 postów
  • MiejscowośćGrudziądz

Napisano 13 lis 2016 - 20:03

Zbij wszysto razem z przyprawami aż zacznie się kleić ....i już

No ok piersi pokroję w kostkę , następnie potraktuje lekko tłuczkiem do mięsa ,a zmielone podgardle tez dodać ?



#152 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11527 postów

Napisano 13 lis 2016 - 20:08

Zbij wszysto razem z przyprawami aż zacznie się kleić ....i już

 

Chyba na kotlety. :laugh:  


 

 

a zmielone podgardle tez dodać ?

 

To robisz drobiową czy wieprzową.? Masa wiążąca to mięso o dużej ilości tkanki łącznej a nie tłuszcz.Tłuszcz nic nie klei.Do piersi użyj jako masę udziec indyczy bez skóry zmielony na sitku 6 mm


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 13 lis 2016 - 20:10


#153 AndrzejGdz

AndrzejGdz

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 145 postów
  • MiejscowośćGrudziądz

Napisano 13 lis 2016 - 20:10

 

Zbij wszysto razem z przyprawami aż zacznie się kleić ....i już

 

Chyba na kotlety. :laugh:  


 

 

a zmielone podgardle tez dodać ?

 

To robisz drobiową czy wieprzową.? 

 

Zadania mam zrobić z piersi kurczaka coś "ala" szyneczkę drobiową ,ale aby się nie rozwalała podczas krojenia.



#154 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11527 postów

Napisano 13 lis 2016 - 20:16

Coś takiego może być.?

 

https://wedlinydomow...łoika/?p=355346


A tu masz przepis.Jedynkę z indyka możesz zastąpić piersiami z kurczaka, ale już nie będzie taka jednolita w kolorze.

 

https://wedlinydomow...łoika/?p=355400


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 13 lis 2016 - 20:13


#155 AndrzejGdz

AndrzejGdz

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 145 postów
  • MiejscowośćGrudziądz

Napisano 13 lis 2016 - 20:29

Coś takiego może być.?

 

https://wedlinydomow...łoika/?p=355346


A tu masz przepis.Jedynkę z indyka możesz zastąpić piersiami z kurczaka, ale już nie będzie taka jednolita w kolorze.

 

https://wedlinydomow...łoika/?p=355400

Dzieki za przepis.Nie mam nic z indyka a jedynie 2 kg piersi z kurczaka bez skórek. 

Czytam i wychodzi z tego ze pokroić piersi w kostkę 3x3 dodać peklosól,  przyprawy, wodę ,mąkę ziemniaczaną.



#156 jumbo

jumbo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3299 postów
  • MiejscowośćRybnik

Napisano 13 lis 2016 - 20:35

....no jak arkadiusz powiedział , to moje chęci przekazania moich doświadczeń są jeno wew strefie fantasmagorii mniemam

 

Cały czas robię tak jak pisałem i naraz siem dowiadujem.......JAK ŻYĆ TERAZ arku , JAK ŻYĆ.....



#157 chudziak

chudziak

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5232 postów

Napisano 13 lis 2016 - 20:40

A może taką wersję  zrobisz  :D  http://wedlinydomowe...yrob-chudziak-a  obecnie dodaję również 3 % mąki i 10% wody czego w/w przepisie nie ma oraz nie stosuję peklosoli tylko sól .



#158 AndrzejGdz

AndrzejGdz

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 145 postów
  • MiejscowośćGrudziądz

Napisano 13 lis 2016 - 20:48

Myślę ze ten przepis kolegi jumbo jest całkiem nie głupi, skoro nie raz tak robił czemu nie skorzystać.

W sumie proste działanie ogranicza się tylko do pokrojenia i rozklepania piersi.

 

 

Zbij wszysto razem z przyprawami aż zacznie się kleić ....i już


#159 chudziak

chudziak

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5232 postów

Napisano 13 lis 2016 - 20:59

No to teraz masz kilka wersji , poczytaj, wyciągnij wnioski , ew. dopytaj i zrób własny wyrób i podziel się jak wyszło .



#160 jumbo

jumbo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3299 postów
  • MiejscowośćRybnik

Napisano 13 lis 2016 - 21:00

...dla pewności wchłonięcia plynów dodaj 2-3% mąki kartoflanej....







Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: indyk, sól peklująca, sól, pieprz biały, parzenie, peklowanie, osłonka

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych