arkadiusz Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 12 Kwietnia 2015 w tym cały pic , że ja się uczę i chcialabym robić kroki do przodu No to musisz podjąć męską decyzję. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 12 Kwietnia 2015 (edytowane) @arkadiusz, a w takim wypadku ,to zapewne masz racje ,bo ja takiej rolady nigdy nie robilam ,i podejzewam ze masz w tym duzo wieksze doswiadczenie ( jestem pod wrazeniem wszystkich twoich wyrobow)moja kurczakowa miala byc czyms w podobie do wyrobu Tarczynskiego ...Taka rolade z calego kurczaka bym chetnie zrobila ,tylko nie umiem wyluzowac tak tuszki Edytowane 12 Kwietnia 2015 przez electra Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Taka rolade z calego kurczaka bym chetnie zrobila ,tylko nie umiem wyluzowac tak tuszki Wyluzować to nie taka trudna sprawa .Tak szczerze to dużo łatwiej jest robić z drobiu taki wyrób jak Twój używając szynkowar lub folię termokurczliwą.Smak ten sam a roboty dużo mniej i powinien zawsze się udać.Ech - ludzie to jednak lubią sobie komplikować życie, ale jak mus to mus. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ulalka Opublikowano 13 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 13 Kwietnia 2015 Smak rolady z całego wyluzowanego kurczaka jest inny niż takiej krojono-mielonej z szynkowara czy osłonki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 13 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 13 Kwietnia 2015 @arkadiusz, taki zszynkowara to dosc czesto robie bo rzeczywiscienie jest to trudne i w smaku dobre, ale taki wyluzowany kurczak z farszem w srodku tez by byl niezly dla odmiany Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ulalka Opublikowano 24 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 24 Maja 2015 Zgodnie ze wskazówkami doświadczonych ( Arkadiuszowi wielkie dzięki za instrukcję wypunktowaną ) zrobiłam ponownie roladę z ćwiartek kurczaka ( mięsko co nieco w kawałkach reszta (bez kości oczywiście hehe ) wraz ze skórą zmielona na 2,5 mm) , dodałam tym razem pieprz czarny - 2,5 g/kg i soli/peklosoli 60/40 - 23 g/kg , 30% wody i 4% mąki ziemniaczanej , parzone do uzyskania wewnątrz wyrobu 72 st. Chwalę się na zdjęciu roladką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
davido31 Opublikowano 24 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 24 Maja 2015 Smacznie wygląda ta mielonka. Przepis dodaję do ulubionych. Cytuj Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim (Arystoteles)Moja wędzarniaDymogenerator- Budowa i wymiary Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ulalka Opublikowano 24 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 24 Maja 2015 dzieki . jak milo zrobilo mi sie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ulalka Opublikowano 29 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 29 Sierpnia 2015 trochę mielonki tylko z łopatki na weekend zrobiłam na razie osłonka nie termokurczliwa i tak niebardzawo wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
menzur Opublikowano 16 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 16 Września 2015 Super mielonka, ja też kiedyś od tego zaczynałem, trzymaj tak dalej!!! Cytuj Apetyt rośnie wraz ze mną od urodzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ulalka Opublikowano 16 Września 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 16 Września 2015 dzięki taki mam zamiar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 16 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 16 Września 2015 ....ale skórki drobiowe to raczej nie dawaj...kaleczą smak.. Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osid Opublikowano 16 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 16 Września 2015 ja wczoraj kupiłem piersi z kurczaka i udka, i chcę z tego ukręcić coś dla małego, bo lubi takie sklepowe, grube, drobiowe, mocno rozdrobnione, a chyba nawet kutrowane, bo przekrój jednolity,i zastanawiam się jak przyprawić ?! macie jakieś proporcje przypraw dla milusińskich, tak żeby ruszyc to w ogóle chciały ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 16 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 16 Września 2015 Chyba mnie zainspirowaliście. Mam zamiar kupić kurczaka, wyluzować go i zrobić z niego coś w rodzaju rolady w prostokątnej prasce. Co Wy na to? Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ulalka Opublikowano 17 Września 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 17 Września 2015 osid moi mali synowie są o głowę wyżsi odemnie więc nie pomogę z doborem przypraw , może tego spróbuj ? http://wedlinydomowe.pl/wszystko-o-szynkowarach/przepisy-szynkowarowe/1446-mielonka-drobiowa-w-otoczce-z-galaretki-dla-milusinskich-bonair-ajumbo w takim razie zjem se skórki w postaci chipsów Todek ja robiłam tylko w folii i sznurku roladę z całego luzowanego kuraka i nie mam doświadczenia z produkcją w prasce , więc nie podpowiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osid Opublikowano 17 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 17 Września 2015 osid moi mali synowie są o głowę wyżsi odemnie więc nie pomogę z doborem przypraw , może tego spróbuj ? http://wedlinydomowe...nskich-bonair-adzięki, choć ten przepis już widziałem mięso się już pekluje: - 335gr. pierś kurczaka - 365gr podudzia sól/peklo - 50/50 - dałem 20gr. bo mały lubi te bardziej słone rzeczy, pieprz czarny - dodam 1gr czosnek staropolski - dodam 1gr. pierś zostawię w większych kawałkach, natomiast podudzia zmielę 2x na najmniejszym sitku, czy przy samym drobiowym trzeba wyrabiać klej ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ulalka Opublikowano 17 Września 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 17 Września 2015 ja Arkadiusza męczę pytaniami o szczegóły - dzięki Ci Arkadiuszu , że jeszcze ze mną wytrzymujesz hehe i mam od niego taką rozpiskę , wg której robię : .Powinno być tak:1.mieszasz te kawałki aż nabiorą kleistości2.dodajesz to co zmieliłaś i dodajesz wodę3,mieszasz to wszystko aż woda zostanie całkowicie wchłonięta przez mięso4,dodajesz mąkę i jeszcze raz wszystko mieszasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osid Opublikowano 17 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 17 Września 2015 dzięki jakie masz proporcje wody i mąki ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ulalka Opublikowano 17 Września 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 17 Września 2015 20% wody i 3% mąki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osid Opublikowano 17 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 17 Września 2015 ok, dzięki,podziałam dzisiaj wieczorem i zastanawiam się jeszcze nad temp. parzenia, bo zależy mi na soczystości wyrobu i najlepiej jak w ogóle nie będzie galaretki, bo młody mi tego nie ruszy ,więc myślałem o 75*, aż do osiągnięcia w środku 72*, bedzie dobrze ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ulalka Opublikowano 17 Września 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 17 Września 2015 jak dasz mąki to galaretki nie będzie , parzyłam 75st. do osiągnięcia 68-69 st. w środku wyrobu , wylewałam wodę i tak temperatura wzrosła do 72 st.C . na 1 stronie zobacz wyrób Arkadiusza , takie cudo to Mały połknie nie obejrzysz się kiedy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 17 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 17 Września 2015 ok, dzięki,podziałam dzisiaj wieczorem i zastanawiam się jeszcze nad temp. parzenia, bo zależy mi na soczystości wyrobu i najlepiej jak w ogóle nie będzie galaretki, bo młody mi tego nie ruszy ,więc myślałem o 75*, aż do osiągnięcia w środku 72*, bedzie dobrze ?? Starczy do 68-69st temperatura potem się wyrównuje i wzrasta średnio o 2st - jak chcesz mieć soczyste to nie wolno przeparzyć Z galaretką nawet jak dasz mąkę bywa różnie ale z mąką z pewnością będzie jej mniej Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osid Opublikowano 17 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 17 Września 2015 takie cudo to Mały połknie nie obejrzysz się kiedyOn w ogóle nie chce jeść wędlin, warzyw, ryb, serów a mi serce pęka jak widzę co on je !! (pseudo)parówki, kaszkę z proszku, i czasami jakąś wysokowydajną kiełbasę z drobiu, i koniec !! no obiady jada normalne na szczęście ale ja nie przestaję walczyć ! i mam nadzieje że w końcu mu przejdzie i zacznie normalnie jeść, dlatego próbuję z kolejną mielonką, tym razem drobiową.Z galaretką nawet jak dasz mąkę bywa różnie ale z mąką z pewnością będzie jej mniejmiałem zamiar parzyć do 70*, bo wiem że temp. podskoczy o 1-2 stopnie, a dla drobiu zalecane to 72*,galaretka jak już będzie, to zawsze mogę ją zdjąć i chapnąć sam bo dla mnie to akurat najlepszy kąsek przy tego typu wędlinkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 17 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 17 Września 2015 jak skończysz na 68-69 będzie dobrze uwierz na słowo ... tylko daj jej "odpocząć" z 15-20 minut i dopiero wtedy schładzaj ... nie dociskaj i nie luzuj szynkowara - otwórz dopiero po nocy w lodówce Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ulalka Opublikowano 17 Września 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 17 Września 2015 Walcz ile wlezie i nie poddawaj się , bo zróżnicowana dieta jest potrzebna do prawidłowego rozwoju i wzrostu ( suplementy tego nie załatwią ) , nawyki żywieniowe zmieniają się i może się uda powoli , cwancykiem przemycać mu to i owo .Moi synowie za małolata dłubali w wędlinach , ser to homogenizowany tylko a o rybach zapomnij : mamo niedobre to a ja na to : to dziś zjedzcie niedobre a jutro cos się wymyśli dobrego. A teraz 17 i 16 latek , jedzą ....hmmm wpierniczają aż czasami poważnie strach i jeden to ma masę do wzrostu normalną ale drugi wciąga jak dziki a chodzi wielki na chudych szczudłach , w kręgosłupie kostki można liczyć . Zupy samej nie można zrobić bo pytaja : a co obiadu nie będzie , my chcemy jeśc a nie pić - myślę , że mogę chociaż takiego ociupinkę zachowania życzyć Twojemu Młodemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.