AndrzejGdz Opublikowano 13 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #151 Opublikowano 13 Listopada 2016 Zbij wszysto razem z przyprawami aż zacznie się kleić ....i jużNo ok piersi pokroję w kostkę , następnie potraktuje lekko tłuczkiem do mięsa ,a zmielone podgardle tez dodać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 13 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #152 Opublikowano 13 Listopada 2016 (edytowane) Zbij wszysto razem z przyprawami aż zacznie się kleić ....i już Chyba na kotlety. a zmielone podgardle tez dodać ? To robisz drobiową czy wieprzową.? Masa wiążąca to mięso o dużej ilości tkanki łącznej a nie tłuszcz.Tłuszcz nic nie klei.Do piersi użyj jako masę udziec indyczy bez skóry zmielony na sitku 6 mm Edytowane 13 Listopada 2016 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejGdz Opublikowano 13 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #153 Opublikowano 13 Listopada 2016 Zbij wszysto razem z przyprawami aż zacznie się kleić ....i już Chyba na kotlety. a zmielone podgardle tez dodać ? To robisz drobiową czy wieprzową.? Zadania mam zrobić z piersi kurczaka coś "ala" szyneczkę drobiową ,ale aby się nie rozwalała podczas krojenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 13 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #154 Opublikowano 13 Listopada 2016 (edytowane) Coś takiego może być.? https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8791-z-praski-osłonki-barierowej-i-słoika/?p=355346A tu masz przepis.Jedynkę z indyka możesz zastąpić piersiami z kurczaka, ale już nie będzie taka jednolita w kolorze. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8791-z-praski-osłonki-barierowej-i-słoika/?p=355400 Edytowane 13 Listopada 2016 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejGdz Opublikowano 13 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #155 Opublikowano 13 Listopada 2016 Coś takiego może być.? https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8791-z-praski-osłonki-barierowej-i-słoika/?p=355346A tu masz przepis.Jedynkę z indyka możesz zastąpić piersiami z kurczaka, ale już nie będzie taka jednolita w kolorze. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8791-z-praski-osłonki-barierowej-i-słoika/?p=355400Dzieki za przepis.Nie mam nic z indyka a jedynie 2 kg piersi z kurczaka bez skórek. Czytam i wychodzi z tego ze pokroić piersi w kostkę 3x3 dodać peklosól, przyprawy, wodę ,mąkę ziemniaczaną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 13 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #156 Opublikowano 13 Listopada 2016 ....no jak arkadiusz powiedział , to moje chęci przekazania moich doświadczeń są jeno wew strefie fantasmagorii mniemam Cały czas robię tak jak pisałem i naraz siem dowiadujem.......JAK ŻYĆ TERAZ arku , JAK ŻYĆ..... Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 13 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #157 Opublikowano 13 Listopada 2016 A może taką wersję zrobisz http://wedlinydomowe...yrob-chudziak-a obecnie dodaję również 3 % mąki i 10% wody czego w/w przepisie nie ma oraz nie stosuję peklosoli tylko sól . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejGdz Opublikowano 13 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #158 Opublikowano 13 Listopada 2016 Myślę ze ten przepis kolegi jumbo jest całkiem nie głupi, skoro nie raz tak robił czemu nie skorzystać.W sumie proste działanie ogranicza się tylko do pokrojenia i rozklepania piersi. Zbij wszysto razem z przyprawami aż zacznie się kleić ....i już Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 13 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #159 Opublikowano 13 Listopada 2016 No to teraz masz kilka wersji , poczytaj, wyciągnij wnioski , ew. dopytaj i zrób własny wyrób i podziel się jak wyszło . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 13 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #160 Opublikowano 13 Listopada 2016 ...dla pewności wchłonięcia plynów dodaj 2-3% mąki kartoflanej.... Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejGdz Opublikowano 13 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #161 Opublikowano 13 Listopada 2016 (edytowane) ...dla pewności wchłonięcia plynów dodaj 2-3% mąki kartoflanej....Dzięki wszystkim za pomocne uwagi , skłaniam się właśnie zrobić twój przepis.Tu jest podobny przepis http://apetycznadieta.blogspot.com/2013/01/szynka-drobiowa-z-szynkowara.htmlTylko co daje cukier puder po co to dodawać ? Tu jest cukier puder a nie ma mączki kartoflanej ? Edytowane 13 Listopada 2016 przez AndrzejGdz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejGdz Opublikowano 14 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #162 Opublikowano 14 Listopada 2016 (edytowane) Zbij wszysto razem z przyprawami aż zacznie się kleić ....i jużWitaj ! Zastosowalem twoj przepis i wyszło co wyszło Pychota , nie rozwala sie i soczysta Przyprawy wszystko na "oko" przyprawa do mięs Delikat , gałka muszkatałowa , pieprz czarny , sól czosnkowa , maką kartoflana , zimna woda , 16 gr peklosoliParzylem w szynkowarze woda 75 C, aż do uzyskania w srodku 68 C. P.s Mialo stac w lodowce do godz 20 , ale nie wytrzymalem z ciekawosciCo to wyszedl za "kleks" w srodku nie mam pojecia bo ubijalem farsz w woreczku dosc starannie.Aha ten "kleks" jest gleboki gdzieś na 1 cm , z drugiej strony go nie ma.Ale to w konsumpcji akurat nie przeszkadza ,a na export tez nie idzie . Edytowane 14 Listopada 2016 przez AndrzejGdz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 4 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #163 Opublikowano 4 Grudnia 2016 (edytowane) Zbij wszysto razem z przyprawami aż zacznie się kleić ....i jużWitaj ! Zastosowalem twoj przepis i wyszło co wyszło Pychota , nie rozwala sie i soczysta A teraz spróbuj bez przypraw - tzn- jeno z solą...........dowiesz się jak smakuje mięso...... No i okrągły szynkowar............to wyższa szkoła jazdy ...... Edytowane 4 Grudnia 2016 przez EAnna Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 5 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #164 Opublikowano 5 Grudnia 2016 takie pytanie- jeśli po parzeniu i wystudzeniu do 4 st wewnętrz upłynęło 8 godzin - to co ma na celu trzymanie jeszcze szynkowaru w np. lodówce kolejne 16 godzin - do 24godzin - czy zachodzą tam jeszcze jakieś tajemne procesy? Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 5 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #165 Opublikowano 5 Grudnia 2016 (edytowane) Tak - ślinotok u tych którzy czekają na konsumcję . Wyroby z szynkowara to produkt który nie jest trwały i należy sporzyć w kilka dni. Edytowane 5 Grudnia 2016 przez Henio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ulalka Opublikowano 3 Stycznia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #166 Opublikowano 3 Stycznia 2018 witam Wszystkich serdecznie i proszę o poradę : mam zapeklowane na mokro szynki i karkówki . Dzisiaj zmarł bliski mi człowiek i pstryk - nie mam głowy do wykończenia tego co siedzi w wiadrze. Czy mogę to zamrozić , jak dojdę do siebie odmrozić i uwędzić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 3 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #167 Opublikowano 3 Stycznia 2018 Zależy jak zapeklowałaś. jeśli na dłużej, to przy zachowaniu odpowiednich warunków, można przedłużyć peklowanie o kilka lub nawet kilkanaście dni. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ulalka Opublikowano 3 Stycznia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #168 Opublikowano 3 Stycznia 2018 jutro miałam wędzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 3 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #169 Opublikowano 3 Stycznia 2018 Możesz tylko później przed wędzeniem odmrażaj w temperaturze.4-6 C Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ulalka Opublikowano 3 Stycznia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #170 Opublikowano 3 Stycznia 2018 peklowanie na 8 dni [Dodano: 03 sty 2018 - 18:59]Arkadiuszu tak zrobię , uff dzięki za podpowiedź[Dodano: 03 sty 2018 - 19:16]słuchajcie ale jeszcze jedno : obmyć z peklosoli , osuszyć i wtedy zamrozić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 3 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #171 Opublikowano 3 Stycznia 2018 Nie. Zamrożenia zatrzyma tylko proces peklowania, który będzie kontynuowany po rozmrożeniu. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ulalka Opublikowano 3 Stycznia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #172 Opublikowano 3 Stycznia 2018 bardzo Ci dziękuję Maxellu , idę tak zrobię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 3 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #173 Opublikowano 3 Stycznia 2018 Dasz mięsku jeszcze jeden dzień peklowania, a dopiero potem je osuszysz. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.