Skocz do zawartości

Mielonki oraz rolady z indyka, kurczaka i świnki


Ulalka

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 172
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Zbij wszysto razem z przyprawami aż zacznie się kleić ....i już

 

Chyba na kotlety. :laugh:  

 

 

a zmielone podgardle tez dodać ?

 

To robisz drobiową czy wieprzową.? Masa wiążąca to mięso o dużej ilości tkanki łącznej a nie tłuszcz.Tłuszcz nic nie klei.Do piersi użyj jako masę udziec indyczy bez skóry zmielony na sitku 6 mm

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Zbij wszysto razem z przyprawami aż zacznie się kleić ....i już

 

Chyba na kotlety. :laugh:  

 

 

a zmielone podgardle tez dodać ?

 

To robisz drobiową czy wieprzową.? 

 

Zadania mam zrobić z piersi kurczaka coś "ala" szyneczkę drobiową ,ale aby się nie rozwalała podczas krojenia.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Coś takiego może być.?

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8791-z-praski-osłonki-barierowej-i-słoika/?p=355346


A tu masz przepis.Jedynkę z indyka możesz zastąpić piersiami z kurczaka, ale już nie będzie taka jednolita w kolorze.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8791-z-praski-osłonki-barierowej-i-słoika/?p=355400

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Coś takiego może być.?

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8791-z-praski-osłonki-barierowej-i-słoika/?p=355346

A tu masz przepis.Jedynkę z indyka możesz zastąpić piersiami z kurczaka, ale już nie będzie taka jednolita w kolorze.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8791-z-praski-osłonki-barierowej-i-słoika/?p=355400

Dzieki za przepis.Nie mam nic z indyka a jedynie 2 kg piersi z kurczaka bez skórek. 

Czytam i wychodzi z tego ze pokroić piersi w kostkę 3x3 dodać peklosól,  przyprawy, wodę ,mąkę ziemniaczaną.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

....no jak arkadiusz powiedział , to moje chęci przekazania moich doświadczeń są jeno wew strefie fantasmagorii mniemam

 

Cały czas robię tak jak pisałem i naraz siem dowiadujem.......JAK ŻYĆ TERAZ arku , JAK ŻYĆ.....

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A może taką wersję  zrobisz  :D  http://wedlinydomowe...yrob-chudziak-a  obecnie dodaję również 3 % mąki i 10% wody czego w/w przepisie nie ma oraz nie stosuję peklosoli tylko sól .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Myślę ze ten przepis kolegi jumbo jest całkiem nie głupi, skoro nie raz tak robił czemu nie skorzystać.

W sumie proste działanie ogranicza się tylko do pokrojenia i rozklepania piersi.

 

 

Zbij wszysto razem z przyprawami aż zacznie się kleić ....i już
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No to teraz masz kilka wersji , poczytaj, wyciągnij wnioski , ew. dopytaj i zrób własny wyrób i podziel się jak wyszło .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

...dla pewności wchłonięcia plynów dodaj 2-3% mąki kartoflanej....

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

...dla pewności wchłonięcia plynów dodaj 2-3% mąki kartoflanej....

Dzięki wszystkim za pomocne uwagi , skłaniam się właśnie zrobić twój przepis.

Tu jest podobny przepis  http://apetycznadieta.blogspot.com/2013/01/szynka-drobiowa-z-szynkowara.html

Tylko co daje cukier puder po co to dodawać  ? Tu jest cukier puder a nie ma mączki kartoflanej ?

Edytowane przez AndrzejGdz
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zbij wszysto razem z przyprawami aż zacznie się kleić ....i już

Witaj !

 

Zastosowalem twoj przepis i wyszło co wyszło  :thumbsup:  Pychota , nie rozwala sie i soczysta  :clap:

Przyprawy wszystko na "oko" przyprawa do mięs Delikat , gałka muszkatałowa , pieprz czarny , sól czosnkowa , maką kartoflana , zimna woda , 16 gr peklosoli

Parzylem w szynkowarze woda 75 C, aż do uzyskania w srodku 68 C.

 

P.s Mialo stac w lodowce do godz 20 , ale nie wytrzymalem z ciekawosci

Co to wyszedl za "kleks" w srodku nie mam pojecia bo ubijalem farsz w woreczku dosc starannie.

Aha ten "kleks" jest gleboki gdzieś na 1 cm , z drugiej strony go nie ma.

Ale to w konsumpcji akurat nie przeszkadza ,a na export  tez nie idzie ;) .

post-82993-0-95005000-1479133744_thumb.jpg

Edytowane przez AndrzejGdz
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

 

Zbij wszysto razem z przyprawami aż zacznie się kleić ....i już

Witaj !

 

Zastosowalem twoj przepis i wyszło co wyszło  :thumbsup:  Pychota , nie rozwala sie i soczysta  :clap:

 

 

 

 A teraz spróbuj  bez przypraw - tzn- jeno z solą...........dowiesz się jak smakuje mięso......

 

 

 

No i okrągły szynkowar............to wyższa szkoła jazdy ......

Edytowane przez EAnna

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

takie pytanie- jeśli po parzeniu i wystudzeniu do 4 st wewnętrz upłynęło 8 godzin - to co ma na celu trzymanie jeszcze szynkowaru w np.  lodówce kolejne 16 godzin - do 24godzin - czy zachodzą tam jeszcze jakieś tajemne procesy?

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

witam Wszystkich serdecznie i proszę o poradę :  mam zapeklowane na mokro szynki i karkówki . Dzisiaj zmarł bliski mi człowiek i pstryk - nie mam głowy do wykończenia tego co siedzi w wiadrze. Czy mogę to zamrozić , jak dojdę do siebie odmrozić i uwędzić?  

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zależy jak zapeklowałaś. jeśli na dłużej, to przy zachowaniu odpowiednich warunków, można przedłużyć peklowanie o kilka lub nawet kilkanaście dni.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Możesz tylko później przed wędzeniem odmrażaj w temperaturze.4-6 C

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.