Ulalka Opublikowano 2 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 2 Marca 2015 (edytowane) Polecam surówkę do obiadu ( niejednego , bo można zapakować w słoik i do lodówy ) , która w moim notatniku nazywa się Surówka a'la chińska ( przypomina mi tą dodawaną do chińszczyzny z budki braną w styropianie na wynos ;-) ) A więc potrzebujemy : 1 średnią główkę kapusty 3 marchewki3 ząbki czosnku1 szkl.cukru1 szkl.octu1 szkl.oleju1 łyżkę soli Kapuchę poszatkować , marchew zetrzeć na grubych oczkach.Składniki zalewy wymieszać , wcisnąć czosnek i podgrzać do rozpuszczenia. Zalać ciepłym kapustę z marchwią , dokładnie przemieszać . Czas przegryzania to doba - warto przemieszać co jakiś czas. Później spożywać śmiało lub zapakować do słoików i przechowywać w lodówce . Smacznego. Edytowane 5 Marca 2015 przez Ulalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ulalka Opublikowano 6 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 6 Marca 2015 Z powodu "wyjścia" chutney'a z węgierek postanowiłam zrobić sos z powideł śliwkowych i jest pyszny Polecam Do rondelka włożyłam 1/2 słoiczka powideł śliwkowych,dodałam 3 łyżki sosu sojowego,łyżkę sherry ( z braku u mnie miodówka ) , łyżkę octu winnego czerwonego , szczyptę cynamonu , imbiru , chilli i czosnku granulowanego . Całość powoli podgrzałam energicznie mieszając przez ok.3-4 minuty. Odstawić do ostudzenia i podawać do kaczki , schabu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.