Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Surówki , sałatki , sosy

surówka sałatka marchew czosnek ocet olej cukier sól kapusta biała kapusta czerwona

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1 odpowiedź w tym temacie

#1 Ulalka

Ulalka
  • Użytkownicy
  • 551 postów

Napisano 02 mar 2015 - 16:35

Polecam surówkę do obiadu ( niejednego , bo można zapakować w słoik i do lodówy ) , która w moim notatniku nazywa się Surówka a'la chińska ( przypomina mi tą dodawaną do chińszczyzny z budki braną w styropianie na wynos ;-) )

 

A więc potrzebujemy :

 

1 średnią główkę kapusty 

3 marchewki

3 ząbki czosnku

1 szkl.cukru

1 szkl.octu

1 szkl.oleju

1 łyżkę soli 

 

Kapuchę poszatkować , marchew zetrzeć na grubych oczkach.Składniki zalewy wymieszać , wcisnąć czosnek i podgrzać do rozpuszczenia. Zalać ciepłym kapustę z marchwią , dokładnie przemieszać . Czas przegryzania to doba - warto przemieszać co jakiś czas. Później spożywać śmiało lub zapakować do słoików i przechowywać w lodówce . Smacznego.

Załączone pliki


Użytkownik Ulalka edytował ten post 05 mar 2015 - 11:30


#2 Ulalka

Ulalka
  • Użytkownicy
  • 551 postów

Napisano 06 mar 2015 - 17:32

Z powodu "wyjścia" chutney'a z węgierek postanowiłam zrobić sos z powideł śliwkowych i jest pyszny  :) Polecam 

 

Do rondelka włożyłam 1/2 słoiczka powideł śliwkowych,dodałam 3 łyżki sosu sojowego,łyżkę sherry ( z braku u mnie miodówka ) , łyżkę octu winnego czerwonego , szczyptę cynamonu , imbiru , chilli i czosnku granulowanego . Całość  powoli podgrzałam energicznie mieszając przez ok.3-4 minuty. Odstawić do ostudzenia i podawać do kaczki , schabu.







Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: surówka, sałatka, marchew, czosnek, ocet, olej, cukier, sól, kapusta biała, kapusta czerwona

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych