Maxell Opublikowano 4 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 4 Marca 2015 Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 5 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 5 Marca 2015 Proszę o uściślenie określenia . Zużycie podane jest na 100 kg gotowego surowca . Całkiem inne będzie zużycie na 100 kg farszu a to najbardziej interesuje zainteresowanych domową produkcją . Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 5 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 5 Marca 2015 Zużycie podane jest na 100 kg gotowego surowca Powinno być - Zużycie podane jest na 100 kg gotowego wyrobu. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 16 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 16 Marca 2015 Jakie jest zużycie jelit wołowych prostych przy produkcji pasztetowej? Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daario Opublikowano 20 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 20 Listopada 2016 A wiecie może na jajka ilość mięsa przeznaczona jest osłonka 19/20 15 metrów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 20 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 20 Listopada 2016 A wiecie może na jajka ilość mięsa przeznaczona jest osłonka 19/20 15 metrów? - wygląda na 5 kg - informacja praktyczna z kursu z dziczyzny =polecam Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szaja Opublikowano 20 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 20 Listopada 2016 Normy zużycia osłonek na 1 kg farszu. Szynka wieprzowa gotowana Siatki kurczliwe - 0,195 m /kg Szynka wieprzowa wędzona Siatki kurczliwe - 0,178 m /kg Baleron gotowany Kątnice bydlęce - 0,18 szt/kg., pęcherze bydlęce - 0,63 sz/kg., pęcherze wp - 0,87 szt/kg Osłonki białkowe 85-120 mm - 0,235 m/kg, siatki kurczliwe - 0,217 m/kg Polędwica wędzona Kątnice bydlęce - 0,225 sz/kg., osłonki białkowe fi 65-85 mm - 0,588 m/kg Salami - batony o długości -35-40 cm Jelita środkowe bydlęce fi 50 mm - 0,693 m/kg, krzyżówki o większej średnicy - 0,264 kg/kg Osłonki białkowe fi 60-65 mm - 0,756 m/kg Kabanosy - batony o długości 30-35 cm Jelita cienkie baranie 4,16 m/kg, osłonki białkowe fi 22 mm - 3,904 m/kg Kiełbasa myśliwska sucha odkręcana w odcinki 18-20 cm Kiełbaśnice o fi do 32 mm - 1,65 m/kg Kiełbasa krakowska sucha batony o długości 35-40 cm Jelita środkowe bydlęce fi 50-60 mm- 0,732 m/kg, osłonki białkowe fi 65 mm - 0,547 m/kg Przełyki bydlęce 0,858 szt/kg Kiełbasa bielska - batony o długości 35-45 cm Jelita środkowe bydlęce wszystkich kalibrów - 0,782 m/kg, osłonki białkowe fi 65 mm-0,486 m/kg, przełyki bydlęce - 0,850 m/kg Frankfurterki - batony o długości 15-18 cm Jelita cienkie baranie o fi do 22 mm - 4,657 m/kg , osłonki białkowe fi 22 mm - 4,05 m/kg Kiełbasa jałowcowa - batony o dług. zewnętrznej 50-70 cm Jelita wiankowe bydlęce o fi powyżej 36 mm - 1.326 m/kg Kiełbasa piwna Pęcherze małe - 1,156 szt/kg Kiełbasa polska wędzona - batony o długości 30-35 cm Kiełbaśnice fi 32-36 mm - 1,461 m/kg, osłonki białkowe fi 32 do 40 mm - 1,176 m/kg Kiełbasa bydgoska surowa - dług. batonu 20-30 cm Kiełbaśnice fi 32-36 mm - 1,512 m/kg, osłonki wiskozowe fi 32 do 40 mm - 1,26 m/kg Kiełbasa rzeszowska - dług. batonu 18-20 cm Kiełbaśnice fi 32-36 mm - 1,548 m/kg Serwolatka - dług. batonu - 20-25 cm Osłonki białkowe lub celofanowe fi 60 - 65 mm - 0,54 m/kg Serwolatka półtrwała - dług. batonu 20-25 cm Osłonki białkowe fi 60 mm - 0,72 m/kg Kiełbasa - żywiecka dług. batonu 35-45 cm Jelita środkowe bydlęce wszystkie kalibry - 0,780 m/kg, przełyki bydlęce - 0,861szt/kg Kiełbasa bełzka - dług. batonu 35-45 cm Jelita środkowe bydlęce wszystkich rozmiarów - 0,870 m/kg, przełyki bydlęce - 0,820 m/kg Kiełbasa głogowska - dług. batonu 45-50cm Kiełbaśnice fi 32 - 36 mm - 1,264 m/kg Kiełbasa podhalańska - batony o dług 30-35 cm Kiełbaśnice fi 32 - 36 mm - 1,411 m/kg Kiełbasa białostocka Jelita wiankowe bydlęce fi do 40 mm - 1,232 m/kg. osłonki białkowe lub wiskozowe fi 32-40 mm - 1,320 m/kg Mortadela - batony o dług. 35-40 cm Osłonki białkowe fi 85 - 100 mm - 0,317 m/kg Metka dług. w jelitach wiankowych 45-70 cm na zewnętrznym obwodzie w osłonkach sztucznych - dług. batonu 20 - 25 cm Jelita wiankowe fi 36 - 40 mm - 1,116 m/kg osłonki wiskozowe fi 32 - 40 mm - 1,069 m/kg Parówki - dług. batonu 12-14 cm Jelita cienkie baranie fi do 24 mm - 4,480 m/kg, osłonki białkowe lub wiskozowe fi do 24 mm - 4,256 m/kg Kiełbasa parówkowa - dług. batonu 14-16 cm Kiełbaśnice fi 32 - 36 mm - 1,711 m/kg Serdelki - dług. batonu 6-8 cm Osłonki białkowe fi 35 mm - 1,627 m/kg, jelita wiankowe bydlęce fi 36 mm - 1,680 m/kg, kiełbaśnice fi 32 - 36 mm - 1,680 m/kg Kiełbasa serdelowa - dług. batonu 25-30cm Kiełbaśnice fi 32 - 36 mm - 1,851 m/kg, osłonki celofanowe, wiskozowe lub białkowe fi 32-40 mm - 1,870 m/kg Biała surowa - dług. batonu dowolna Kiełbaśnice fi 32 - 36 mm - 1,780 m/kg Kiełbasa mielona - długość batonu 40-50cm Osłonki białkowe fi 80 - 85 mm - 0,360 m/kg Kiełbasa zwyczajna - dług batonu 35-40cm Kiełbaśnice fi wszystkie kalibry - 1,650 m/kg Kiełbasa śląska - długość batonu 12-14 cm Kiełbaśnice fi do 32 mm - 1,764 m/kg Kiełbasa podlaska - dług batonu 25-30 cm Kiełbaśnice fi 32 - 36 mm - 1,617 m/kg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daario Opublikowano 20 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 20 Listopada 2016 Grubo. Wypowiedź w pełni wyczerpująca. Dziękuję za szybką odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
irekfin Opublikowano 23 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 23 Listopada 2016 Witam, Kupiłem osłonki termokurczliwe fi 95 i mam pytanie:1. ile wejdzie farszu w baton długości 30cm po związaniu?2. ile muszę taki baton parzyć i w jakiej temperaturze? dziękuję za odpowiedź.zp irekfin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
burczas Opublikowano 23 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 23 Listopada 2016 Czytanie forum to nie taka trudna sprawa. Ale co tam powiem. Średnio to jest 10 min na 1 cm średnicy.Ja na koniec czasu dodaję jeszcze 10 do 15 min dłużej .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 24 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 24 Listopada 2016 Zależy co parzysz, najczęściej parzy się do 68ºC wewnątrz batona. Czas 10 min na 1cm jest bardzo nie precyzyjny bo w takim przypadku ważna jest też temperatura wody w jakiej się parzy. Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 24 Listopada 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 24 Listopada 2016 Przy parzeniu mielonek i innych wyrobów w osłonkach, stosujemy takie same zasady, jak przy parzeniu kiełbas o takich samych średnicach. Przy każdym przepisie branżowym jest szczegółowo podany czas parzenia danej kiełbasy. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.