Maad Opublikowano 28 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #101 Opublikowano 28 Lutego 2016 Jako zagorzały wróg węglowodanów i glutenu muszę przyznać, że to wygląda .... zarąbiście Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 29 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #102 Opublikowano 29 Lutego 2016 Codziennie zjadamy chleb mieszany (ciemny) na zakwasie, ale od czasu do czasu nachodzi mnie ochota na coś pszennego np na bułki takie jak Twoje . I tutaj pytanie - jakiego typu mąki używasz do ich wykonania? Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
withereggie Opublikowano 29 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #103 Opublikowano 29 Lutego 2016 Codziennie zjadamy chleb mieszany (ciemny) na zakwasie, ale od czasu do czasu nachodzi mnie ochota na coś pszennego np na bułki takie jak Twoje . I tutaj pytanie - jakiego typu mąki używasz do ich wykonania?Tu użyłem 400g pszennej 650 i 100g żytniej 720 bo "grubsza" domownikom średnio pasuje. Ale spokojnie możesz polecieć w innych proporcjach i innych typach. Podstawą w przepisie była sama 550 i szklanka wody reszta to inwencja własna... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 29 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #104 Opublikowano 29 Lutego 2016 Tylko jedno slowo .... wspaniaaaaaaaleeeeee :clap: :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 29 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #105 Opublikowano 29 Lutego 2016 Dzięki Ci Bracie . Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
withereggie Opublikowano 12 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #106 Opublikowano 12 Marca 2016 (edytowane) Na początku wielkie dzięki Dziś powstała kolejna odsłona chlebka, który wg mnie smakowo jest wprost stworzony do sztuki mięsa podawanego na ciepło. W ciągu tego tygodnia to 4 raz jak go piękę! Były małe próby zmian proporcji i za każdym razem smak jest niemal identyczny, tym razem powstała wersja dla cierpliwych. Smak, no cóż, dopiero jutro...Poniżej chleby 100% razowe na zakwasie żytnim, na piwie, z dodatkiem cebuli i ziaren słonecznika podprażonych na miodzie To nazwa skrócona Jasny- mąka pszenna 1850Ciemny-żytnia 2000 Gorąco polecam, zwłaszcza amatorom chleba wilgotnego. Dla osób zainteresowanych skrócony opis:Około 250g zaczynu z zakwasu420g mąki żytniej razowej ( można zastąpić pewną niewielką część mąką żytnią 720)320-330ml piwa. Używam jasnego niepasteryzowanego, raz było ciemne.10g soli.2 średnie cebule60g słonecznikaŁyżka mioduCebulę kroimy drobno, szklimy, dodajemy słonecznik, prażymy, dodajemy łyżkę miodu, szczypta soli i pieprzu. Studzimy. Letnie lub wystudzone łączymy z piwem i zakwasem/zaczynem.Składniki łączymy, wychodzi bardzo lepkie ciasto. Odstawiamy pod przykryciem na ok.1godz. Po tym czasie ponownie dokładnie mieszamy i przekładamy do foremki wysmarowanej masłem. Zostawiamy do wyrośnięcia. Po "kilku" godzinach pieczemy pierwsze 10 min w 230'C , później zmniejszamy do ok. 180'C. Łączny czas pieczenia to ok. 60minut przy czym ostatnie 10 minut wyciągnąć z foremki i piec na kratce. Uwaga bo z racji dużej hydracji jest dość delikatne. Po wystygnięciu "stabilne", zwarte ale ciągle wilgotne. Wersja druga to dodatek ok. 10g świeżych drożdży lub 2-3g drożdży instant. Wszytko jak poprzednio z tą różnicą że zamiast zaczynu dodajemy nadmiar zakwasu zamiast zaczynu. Ciasto z dodatkiem drożdży nie zdąży się tak przekwasić jak wolniej wyrastające na zaczynie i smak wychodzi baaardzo podobny. Dla chcących nie widzę problemu, ilość zakwasu można zmniejszyć do 200g. Robiąc to samo na mące pszennej, zwiększyłem ilość mąki do 450g bo jest zdecydowanie rzadsze.Smacznego Edytowane 13 Marca 2016 przez withereggie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.